Neuroložka Eva Kubala Havrdová je ŽENOU ČESKA. Hold ženství vzdaly Tománková i Strýcová

Žena Česka - cena Laty Brandisové

Unikátní anketu ŽENA ČESKA letos poprvé vyhlásila zpravodajská multipltforma CNN Prima NEWS společně se závodištěm Chuchle Arena Praha. Ženou Česka se stala neuroložka Eva Kubala Havrdová. Redakce Prima Ženy připravila rozhovory s Terezií Tománkovou, Barborou Strýcovou a také s Adamem Plachetkou.

Příběh, jenž celou soutěž dokonale ilustruje, je životní cesta Laty Brandisové, československé žokejky, dostihové jezdkyně a jediné vítězky Velké pardubické. Její legendární prvenství v nejtěžší steeplechase evropského kontinentu obdivoval v roce 1937 celý svět. Navíc v době, kdy Hitler hlasitě řinčel řetězy za hranicemi Československa a otevřeně hrozil invazí.

Těžký překážkový dostih v Pardubicích byl tehdy kolbištěm, kde Němci pravidelně demonstrovali svou domnělou germánskou nadřazenost a sílu. Obdivuhodný sportovní výkon Laty Brandisové a odvážný boj s nacisty ve vypjaté a neklidné době uváděl v údiv nejen Evropu, ale i celý svět. Žádná jiná žena doposud její prvenství ve steeplechase neohrozila. Zůstala první a jedinou. A právě na její počest se v neděli 17. září běžel druhý ročník Poháru Laty Brandisové, kterého se účastnily pouze žokejky, a ve večerních hodinách se udílelo ocenění ŽENA ČESKA Cena Laty Brandisové. Celým galavečerem provedla hosty elitní moderátorka CNN Prima NEWS Terezie Tománková.

Nominace veřejnosti

Do ankety ŽENA ČESKA, kterou zpravodajská platforma zveřejnila na začátku srpna 2023, posílali diváci a čtenáři jména slečen, žen, dam, sportovkyň, spisovatelek, podnikatelek, političek, umělkyň, vědkyň či filozofek, které jsou pro ostatní vzorem a jejichž sebevědomí, hodnoty a počiny inspirují a podporují lidi na cestě za jejich vlastními cíli. A to nejen v Česku, ale třeba i za hranicemi naší republiky. A veřejnost se svého úkolu zhostila skutečně živelně a nadšeně. Během několika dnů k nám dorazilo bezmála 600 nominací, což jasně dokazuje, že v české společnosti je opravdu mnoho žen, které svými skutky a působením v nejrůznějších oborech pomáhají každý den zlepšovat životy nás všech.

Barbora Strýcová promluvila o ženství a inspiraci:

„Žijeme ve světě, ve kterém se naprosto stírají hranice mezi výkonem žen a mužů. Cíl prvního ročníku ankety CNN Prima NEWS: ŽENA ČESKA je nechat zazářit příběhy žen, jež inspirují lidi po celém světě,“ vysvětluje Aleš Pýcha, marketingový ředitel skupiny Prima. „Velice nás potěšil počet nominací, byl to prostor pro širokou veřejnost, aby nám doporučila ženu, která v právě v jejích očích jednoznačně září. Kritéria soutěže byla přitom velice široká – mohlo jít o sportovní výkony, mimořádné činy v kulturní, vědecké či pedagogické sféře, příkladné chování či pomoc bližním,“ dodává Aleš Pýcha.

Adam Plachetka promluvil o ženství a inspiraci:

Všechny nominace české veřejnosti nechaly vzniknout TOP 10 nominovaných, které dál dostala do rukou odborná porota, složená z uznávaných osobností. Ti rozhodli o tom, že titul ŽENA ČESKA a Cenu Laty Brandisové získala pro rok 2023 prof. MUDr. Eva Kubala Havrdová, CSc., významná česká neuroložka, která se specializuje zejména na léčbu a výzkum roztroušené sklerózy. Její práce a přínos v oblasti neurologie a roztroušené sklerózy ji činí uznávanou nejen v České republice, ale i ve světě a její spolupráce s mezinárodními odborníky a institucemi pomohla posunout vědu a léčbu roztroušené sklerózy dopředu. „Ano, jsem překvapená,“ komentovala své nečekané vítězství v anketě. „Byla tady spousta jmen, která jsou mediálně daleko známější. Já mám ráda, když mám užitečnou práci, a žádný ze získaných ocenění nebo titulů nebyl smyslem mého života. Smyslem mého života bylo vždy pomáhat těm, kteří to potřebují. Díky svému učiteli Petru Jedličkovi jsem nějak našla vztah právě k pacientům s roztroušenou sklerózou a podařilo se mi vlastně celý profesní život přežít s tím, že přicházejí nové a nové léky, které v době, kdy jsem skončila medicínu, nebyly. V současné době to už není diagnóza, která by určovala osud toho pacienta s tím, že skončí na vozíku,“ vysvětlovala dojatá prof. MUDr. Eva Kubala Havrdová, CSc.

Terezie Tománková promluvila o ženství a inspiraci:

Šéfredaktor CNN Prima NEWS Tomáš Vojáček vyjádřil vděčnost i za to, že mohl předávat cenu takto motivující a pozitivní. „Svět zpravodajství je někdy plný nepříjemných, často i tragických zpráv, takže jsem rád, že ocenění těchto výjimečných dam a jejich skutků je spojeno se značkou CNN Prima NEWS, protože je vlastně pozitivní skrz na skrz. Každý z nás má ve svém okolí tu svou ŽENU ČESKA, které by toto ocenění chtěl dát. Těším se, že příběhy takových dam objevíme v dalších ročnících ankety.“

Deset oslňujících žen a jejich příběhy budeme dál zprostředkovávat ve vysílání CNN Prima NEWS i na webu.

Sdílejte článek
Štítky ocenění anketa CNN Prima NEWS Česko Lata Brandisová ŽENA ČESKA Eva Kubala Havrdová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.