Škola se blíží. Jak dětem připravit rychlou a zdravou snídani?
S příchodem dalšího školního roku začne dětem opět pravidelný režim. Děti začnou vstávat brzy do školy a v tomto období hrozí, že začnou odbývat snídaně.
Pro děti je snídaně přitom velmi důležitá. Nejenže dodá energii potřebnou na celé dopoledne, ale zároveň je tento pravidelný rituál základem pro správné stravovací návyky v dospělosti. Co vybrat k snídani, aby byla rychle hotová a zároveň pro zdraví školáka prospěšná?
Snídaně by měla tvořit 20–25 % z celodenního příjmu energie. Tělo po „prohladovělé“ noci potřebuje doplnit zásoby pro správné fungování. Přestože dítě ve spánku nevytváří aktivní energii pohybem, potřebuje zdroje pro zachování funkce vnitřních orgánů, na udržení tělesné teploty, dechu, srdeční akce apod. (tzv. bazální metabolismus).
Kdo snídá, netloustne
Děti, které pravidelně snídají, nemají potřebu se přejídat v odpoledních hodinách a zabraňují tak obezitě. S tou se potýká kolem 13 % českých dětí ve věku šest až deset let. Velká část z nich si neshozená kila nese i do dospělosti a jak je známo, nadváha je častou příčinou kardiovaskulárních onemocnění a dalších zdravotních problémů.
„Je prokázáno, že školáci, kteří pravidelně a zdravě snídají, snižují riziko vzniku obezity a navíc se při učení mnohem lépe soustředí. Snídaně může být vydatnější a v případě, že má správný poměr sacharidů, bílkovin a tuků, funguje jako hodnotný startér organismu,“ vysvětluje RNDr. Pavel Suchánek z Institutu dietologie a výživy.
Pozor na cereálie
Jak by měla taková snadná a plnohodnotná snídaně vypadat? Většina dětí miluje cereálie. Ne všechny na trhu ale obsahují potřebné látky vedoucí ke zdravému vývoji dítěte. Bývají přesolené, chybí jim vitamíny a dokonce i vláknina, která pomáhá při zácpě, dodá tělu potřebnou energii a působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám. „Některé lupínky, i když jsou sladké, tak paradoxně obsahují hodně soli. Průměrná denní dávka soli u dospělého by měla být podle Světové zdravotnické organizace (WHO) do 5 g, což je asi jedna čajová lžička. U dětí je to ještě mnohem méně. Je proto důležité číst obaly a hledat výrobky, které obsahují minimum soli a naopak poskytují tělu vlákninu, vitamíny a minerální látky, které jsou nebytné pro správný růst,“ radí Suchánek.
Cereálie jsou navíc na přípravu naprosto nenáročné, stačí je nasypat do misky, zalít mlékem a přidat třeba oblíbené ovoce. Jako vhodné je i celozrnné pečivo, libová šunka nebo netučný sýr.
Příklad týdenního snídaňového jídelníčku pro školáka:
Pondělí: 1 celozrnná bulka rozkrojená na dvě poloviny, které potřeme např. tvarohovou pomazánkou, rozkrájené rajče
Úterý: Porce cereálií (např. Kellogg´s Corn Flakes nebo Emco Kukuřičné lupínky), sklenice mléka, hrst jahod
Středa: Sendvič z celozrnného pečiva s plátkem libové šunky, nízkotučného sýra, plátkem salátu a pár kolečky okurky
Čtvrtek: Porce cereálií (např. Choco Krispies nebo Dobrá vláknina kakaová), sklenice mléka, půlka banánu
Pátek: Porce cereálií, jogurtový nápoj, jablko.
Děti vždy vedeme k tomu, aby nezapomínaly na pitný režim. Ideální je čistá voda, čaj nebo ředěný džus s vysokým podílem ovocné složky.
Přečtěte si také:
autor: MM