Konopné semínko: 4 dobré důvody, proč ho pravidelně jíst
Blahodárné účinky konopí se využívají v kosmetických přípravcích a ve zdravotnictví. Spolu se zvýšeným zájmem o zdravé potraviny nyní přichází konopí také do našich kuchyní. Běžně ho používaly celé generace našich předků a dnes zažívá svůj návrat.
Řeč je o loupaném konopném semínku. Zde je několik dobrých důvodů, proč stojí za to ho zařadit do jídelníčku:
1. Je nadupané živinami
Už jedna polévková lžíce této suroviny totiž obsahuje minimální denní dávku pro tělo potřebných živin. Jste-li nemocní, takto zaručeně tělu dodáte alespoň to, co určitě potřebuje. Ocení to například lidé trpící rakovinou, kteří ztrácejí chuť k jídlu a je pro ně těžké přijímat vyváženou stravu v dostatečném poměru.
2. Je dobré pro děti, maminky i sportovce
Konopné semínko je vhodné i pro děti, protože napomáhá správnému vývoji mozku. Přehlížet by jej neměli ani těhotné a kojící ženy, senioři nebo sportovci. Obsahuje totiž unikátní poměr 1 : 3 nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, které jsou pro tělo důležité, ale přirozeně si je neumí vyrábět, musí je tedy získávat ze stravy. Tím mohou konopná semínka nahradit neoblíbený rybí olej a ryby celkově, což ocení hlavně vegetariáni a vegani. Ti posledně jmenovaní dokonce tvrdí, že pokud budete celou zimu pít pouze konopné mléko, jíst konopná semínka a doplňovat to o vitamín C z našich jablíček a hrušek, budete po sezoně tou nejzdravější a nejzářivější bytostí.
Vzhledem k tomu, že je konopné semínko rostlinného původu, velmi dobře jej tělo vstřebává.
3. Dá se snadno sehnat
Konopná semínka seženete v každé prodejně se zdravou výživou. Pozor si ale dejte na ta, která jsou dovážená z Číny. Nebývají dostatečně kvalitní a odráží se to v jejich výživových vlastnostech.
4. Je dobré do salátů, pomazánek i dezertů
Využití semínka je zejména ve studené kuchyni, jedině tak si totiž zachová správný obsah účinných látek. Můžete si ho dát jen tak samotné nebo ho přidat do ovocných a zeleninových salátů, nepečených dezertů, pomazánek, zálivek apod. Malým dětem můžete semínko přidat i do přesnídávky.
Zajímavým využitím semínek je domácí výroba konopného mléka nebo čokoládové pěny. Zkuste sami a uvidíte, že to není vůbec nic složitého. Stačí pár surovin, mixér a je to.
Konopné mléko
Co budete potřebovat:
- 100 g loupaných konopných semínek
- 1–2 čajové lžičky mleté skořice (lze vynechat)
- kapku přírodního vanilkového extraktu
- 50 ml vody
Všechny suroviny dejte do mixéru a dobře rozmixujte. Poté přeceďte přes jemné plátýnko a podávejte. Mléko vydrží v lednici dva až tři dny.
TIP: Máte-li rádi sladké, můžete přidat ještě pár sušených datlí bez pecek.
„Čokoládová“ pěna (vegan, raw)
Co budete potřebovat:
- 1 celé avokádo
- 8 sušených datlí bez pecek
- 1 polévkovou lžíci mouky ze svatojánského chleba (z karobu)
- 3 polévkové lžíce loupaných konopných semínek
- 1 polévkovou lžíci sirupu z agáve
Sušené datle namočte na 4 hodiny do vody. Avokádo rozkrojte, odstraňte pecku, dužinu vydlabejte lžící a dejte do mixéru. Přidejte agávový sirup, datle, mouku a konopná semínka a vše rozmixujte do hladké pěny.
Podávejte ozdobené ovocem a trochou konopných semínek.
-ak-