Společnost

28. března 2024 08:33

Tomáš Durčák

Vězení za polibek. Fotbalový funkcionář čelí obvinění ze sexuálního napadení

Že může i jediný polibek člověku změnit život, nepochybně odpřisáhne každá fanynka romantických filmů nebo knížek. Své o tom ví i bývalá hlava španělského fotbalu Luis Rubiales. Ten kvůli polibku fotbalistce po vítězství v mistrovství světa přišel o svůj post a nyní mu hrozí dokonce vězení.

Na první pohled šlo o zcela nevinnou oslavnou scénu, jakou můžete vidět po každém důležitém finálovém zápase. Hráči, trenéři i členové realizačních týmů se objímají, tečou slzy štěstí a není vzácné, že padne i nějaký ten polibek bez ohledu na pohlaví. Když však španělská ženská reprezentace loni zvítězila ve finále Mistrovství světa, dostala útočnice Jenni Hermoso od Rubialese doslova osudový polibek.

Oslavnou pusu si totiž na paškál vzaly nikomu nic nedarující sociální sítě a udělaly z ní virální skandál. FIFA Rubialese nejdříve na 90 dní suspendovala a zakázala mu jakkoli Hermoso kontaktovat, jelikož na ni údajně měl vyvíjet nátlak, aby se jej před vlnou kritiky zastala. Bývalý šéf španělského fotbalu od začátku tvrdí, že se stal obětí honu na čarodějnice, který vedou „falešné feministky“.

Trenér španělské ženské reprezentace Jorge Vilda, jehož všech 11 asistentů v reakci na onen polibek rezignovalo, krizi tehdy označil za „nesmysl“, který „pošpinil zasloužené vítězství“ nejen pro hráčky, ale i pro celé Španělsko. Ve světle incidentu vskutku zapadly všechny ostatní příběhy ze šampionátu, včetně další sexuální kauzy, v níž se měl nevhodně chovat trenér reprezentantek Zambie.

Rubiales zcela odmítá obvinění ze sexuálního napadení vůči fotbalistce, které dal po vítězství 1:0 ve finále Mistrovství světa pusu na rty. Stejně tak popřel, že by na ni tlačil, aby jej proti kritice veřejně podpořila. Fotbalový funkcionář a bývalý profesionální hráč se brání tvrzením, že šlo o „spontánní, vzájemný, euforický a konsensuální“ polibek. Loni v září jej však tíha celé situace nakonec donutila na svou funkci rezignovat.

Tím pro něj ovšem celá situace zdaleka nekončí. Fotbalistka Jenni Hermoso letos v lednu soudu potvrdila, že polibek Rubialese nebyl „v žádné chvíli konsensuální“ a byl tedy vynucený. Zároveň popsala, jak se po celém incidentu ona i její rodina dostali pod tlak, aby jeho chování veřejně bránili a podpořili jeho verzi o nevinné puse.

Za polibek fotbalistky FIFA nakonec Rubialesovi vyměřila zákaz jakéhokoli působení ve fotbale na tři roky. A nyní mu dle soudních dokumentů, k nimž se dostala agentura AP, hrozí, že by velkou část tohoto trestu mohl strávit dokonce za mřížemi. Státní zástupce totiž pro něj požaduje trest ve výši dva a půl roku doplněný o odškodné v minimální výši 50 000 eur (více než 1,26 milionu korun).

Rubialesův polibek spustil kauzu, která ho nakonec může dostat až do vězení:

Sdílejte článek
Štítky polibek vězení Španělsko trenér soud FIFA nátlak finále ženský fotbal sexuální napadení Mistrovství světa ve fotbale Luis Rubiales Jorge Vilda Jenni Hermoso

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.