Seriály a filmy

3. ledna 2015 15:30

Iva Kropáčková

Kauza životního pojištění: Papírování asi čeká všechny dotčené klienty (Nabízíme KONZULTACI)

Máte už nějakou dobu uzavřenou smlouvu o životním pojištění s možnostmi daňových výhod a chcete je i nadále využívat? Podle České národní banky byste měli aktivně zkontaktovat svoji pojišťovnu, pokud vás sama znovu písemně nevyzve k zaslání podepsaného dodatku ke smlouvě.

1. ledna 2015 začala platit novela zákona o daních z příjmů, která mimo jiné přináší změnu v možnostech daňových výhod u smluv životního pojištění s možností spoření. Lidé mohou nadále daňové výhody využívat pouze tehdy, vzdají-li se šance na mimořádné výběry. A naopak, pokud klienti chtějí ponechat možnost mimořádných výběrů, přijdou o daňový odpočet, který může každoročně dosahovat výše až 12 tisíc korun. Změny se týkají jak nových smluv, které klienti uzavřou od začátku letošního ledna, tak zejména těch, které byly uzavřeny do konce roku 2014.

Potřebujete poradit, jak se rozhodnout ve věci změn životního pojištění? Nabízíme vám BEZPLATNOU osobní, telefonickou či mailovou KONZULTACI s našimi experty.

Poradíme vám, jaké řešení bude ve vaší situaci nejlepší. Pište na info@prima-radce.cz nebo ZDE vyplňte kontakt na vás, naši odborníci se vám v co nejbližším možném termínu ozvou.

Rychlý proces se povedl. Nebyl ale zřejmě správný...

Právě přechod stávajících smluv uzavřených před lednem 2015 (je jich téměř 3,5 milionu) na nový režim, se v posledních několika týdnech zkomplikoval. Pojišťovny začaly narychlo rozesílat svým klientům informační dopisy začátkem listopadu, tedy krátce poté, co novelu zákona schválil Senát a podepsal prezident. Většina z institucí zvolila ale podle České národní banky (ČNB) nešťastnou formu vyřízení celé změny. Svým klientům písemně navrhovaly, že pokud budou chtít ponechat smlouvu v daňově uznatelném režimu, nemusejí na dopis reagovat. Zpět se měli ozvat pouze ti klienti, kteří chtěli ponechat možnost mimořádných výběrů. ČNB se zvolený proces nelíbí, s kritikou ale mnohé pojišťovny nesouhlasí. Prý jednaly v souladu s vnitřím řádem a tak, aby byla věc co nejrychleji vyřízena a co nejméně zatížila klienty. Více se dozvíte v tomto článku:

Doporučení centrální banky

Jenže ČNB, která je regulátorem pojistného trhu, to vidí jinak. A vydala pro všechny klienty prohlášení, které najdete na jejích internetových stránkách www.cnb.cz. "Novela zákona o daních z příjmu dopadá jak na pojistné smlouvy životního pojištění uzavřené podle zákona o pojistné smlouvě, tak i na ty, které se řídí aktuální právní úpravou obsaženou v občanském zákoníku. Oba právní předpisy výslovně stanoví požadavek obligatorní písemné formy pojistné smlouvy. Zákon o pojistné smlouvě navíc za součást pojistné smlouvy výslovně označuje i pojistné podmínky, které bez souhlasu pojistníka rovněž není možné měnit. Podle názoru ČNB je proto nutné, aby v případě, že pojistná smlouva (příp. pojistné podmínky, které tvoří její součást) upravuje možnost mimořádných výběrů finančních prostředků v průběhu pojištění, se změnou souhlasily obě smluvní strany. Pokud pojišťovna navrhne změnu pojistné smlouvy (příp. pojistných podmínek), je třeba, aby pojistník projevil svůj souhlas, a to obdobně jako při uzavírání pojistné smlouvy," píše se v prohlášení.

CO VÁS LETOS ČEKÁ, pokud jde o finance? VŠE PODSTATNÉ NAJDETE V NAŠEM SPECIÁLU - ROK 2015: Změny pro vás i vaši peněženku.Tichý souhlas není souhlas

Podle ČNB by tak nečinnost pojistníka neměla být považována za souhlas, a to ani v případě, kdy majitel smlouvy uchová dodatek jako určité potvrzení, ale neodešle ho podepsaný pojišťovně zpět nebo výslovně vůči pojišťovně neprojeví svůj nesouhlas s jeho uzavřením. Tichý souhlas může být prý zdrojem právní nejistoty na straně pojistníků i pojišťoven a případných budoucích sporů.

Je tak možné, že dopisy, které přišly v poslední době do schránek milionů lidí, nebudou platit a pojišťovny budou na základě kritiky ČNB rozesílat nové s tím, že každý klient bude muset poslat zpět podepsaný dodatek ke smlouvě s možností, kterou si vybral. Některé pojišťovny se údajně krátce po kritice ČNB nechaly slyšet, že nic měnit nebudou. Další ale prý už připravují komunikační kampaň.

Podobné články

Řešení je na klientech samotných?!

Co tedy teď dělat? "ČNB doporučuje pojistníkům, aby v případě, že mají zájem na zachování daňových výhod a od pojišťovny neobdrží návrh písemného dodatku ke své pojistné smlouvě nebo informaci o tom, že jim takový návrh pojišťovnou bude předložen, pojišťovnu bezodkladně kontaktovali za účelem sjednání písemného dodatku a dodatek k pojistné smlouvě po jeho podpisu prokazatelným způsobem doručili zpět pojišťovně. V případě, že pojistníci nesouhlasí se změnou pojistné smlouvy, doporučuje ČNB pojistníkům i v takovém případě pojišťovnu kontaktovat a projevit svůj nesouhlas s navrhovanou změnou," píše se v prohlášení.

Pokud tedy máte uzavřenou smlouvu o životním pojištění se spořením a možností daňových výhod a chcete si daňové odpočty ponechat i nadále, měli byste pojišťovnu podle ČNB kontaktovat, pokud se vám sama neozve. I přesto, že změny začaly platit začátkem ledna, na administrativní vyřešení situace mají klienti i pojišťovny čas do konce března 2015.

Jak se v situaci zorientovat?

Udělat si jasno v komplikované situaci kolem změn v životním pojištění měli možnost i návštěvníci našeho webu. Na Prima Rádci proběhla on-line poradna k tématu změn v životním pojištění. Lidé se ptali na vše, co je zajímá a jaké mají zvolit řešení. Podívejte se na přehled otázek a odpovědí níže v článku a pokud nenajdete řešení vaší situace, můžete napsat i na info@prima-radce.cz, případně využít formulář, kde vyplníte vaše kontaktní údaje a naši odborníci se vám v co nejbližším možném termínu ozvou.

O životním pojištění jsme psali také:

Prima Rádce je také na Facebooku. Najdete nás zde.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.