Pomůže Santo s Jitkou podniku, který je pro místní moc nóbl?
Novinka Ano, šéfová! v čele se zkušenou gastronomkou a podnikatelkou Jitkou Pagana a jejím synem Santem, nápaditým restauratérem, vyrazí v pondělí večer ve 21.30 na Primě do Frenštátu pod Radhoštěm. Boj o kvalitní českou gastronomii pokračuje.
Restaurace a penzion Rekovice nese jméno dávného provozovatele pana Reka, kterému zabavili hospodu komunisti a objekt pak patřil Jednotě, která ho dále pronajímala. Po roce 1989 se zanedbaná budova začala rozpadat. Před několika lety zástupci Jednoty, kterým Rekovice stále patřily, vyjádřili záměr objekt prodat. "Měl jsem obavu, že to dopadne jako jindy, že to koupí investor a rozprodá, udělá novou zástavbu nebo pronajme a nechá zničit, a tak jsme se jako obec rozhodli Rekovice koupit (za 1,8 milionu) a investice do rekonstrukce byla asi 16 milionů," říká starosta Jiří Novotný.
Podívejte se na televizní upoutávku:
Stavení postavil spolu s dalšími přáteli osobně. Odvážná, provzdušněná a odlehčená řešení a kombinace hladkého světlého betonu, dřeva a skleněných ploch jsou však místním nepochopitelné.
Co chtějí místní a co chce provozovatelka?
Trnem v oku je lidem z okolí restaurace také proto, že se zde dlouho čeká. Podle manažerky Lucie Mátlové, která dle potřeby v restauraci vykonává vše od provozní, administrativních prací po vaření: “Ano, a já jsem to u jednoho komentáře na Facebook napsala otevřeně, že u nás to tak skutečně je, že dobré jídlo potřebuje čas na přípravu, že pokud lidé chtějí dostat jídlo za pět minut a za deset ho sníst, tak mohou chodit jinam, že u nás je to místo, kde panuje klid, a kde si člověk má svůj čas užít. Pak se strhla diskuze po měrně agresivní, protože jsem to už nevydržela a napsala tam, že lidé musejí čekat také proto, že si nemohu najmout dostatek pracovních sil, protože zdejší lidé nechtějí makat."
Podle Lucie je v Trojanovicích zvykem opustit pracovní poměr v červnu, užívat si léto a až pak zase nastoupit do práce. Zkušenost s tím mají prý i jiní zdejší provozovatelé, kteří prostě musejí na prázdniny zavřít.
Co potřebuje manažerka podniku Lucie vyřešit? To si poslechněte níže v předpremiéře:
Lucie se narodila v Pardubicích jako nejstarší ze čtyř dětí. Když jí bylo šestnáct, rozváděla se její matka s otcem, a ona začala brigádně pracovat, a to právě v gastronomii. Vzděláním je při tom chemik. Před pár lety ji přes pražskou pracovní agenturu našel starosta Novotný, předtím pracovala v Čeladné.
Úkol Jitky se Santem?
Úkolem Jitky a Santa je, nastolit pozitivní komunikaci a dobré vztahy mezi místními a provozovateli. Místní ji prostě bojkotují. Přispívá tomu svou skepsí a určitým nadřazeným postojem provozovatelka Lucie a sám starosta uznává, že v komunikaci s veřejností není dobrý, že je mu to trochu jedno, co si lidé myslí, že prostě byl zvolen demokraticky a tak rozhoduje. Jetřeba se podívat na to, zda nenávistné komentáře nemají v něčem pravdu, jestli jídlo opravdu cenově odpovídá kvalitě. A opravdu se nevyplatí, vycházet místním vstříc jako dřív, kdy se zde konaly dětské dny a slavnosti, ale ukázalo se, že lidé si myslí, že vše bude zadarmo?
Pořadu Ano, šéfová! sledujte v pondělí ve 21.30 na Primě.