Atletka Lurdes Manuel během OH čelí rasismu. Rodačka z Ostravy podle kritiků není Češka

V pouhých devatenácti letech představuje dnes čtvrtkařka Lurdes Gloria Manuel jednu z největších vycházejících hvězd české atletiky. Navzdory úvodní smůle se jí nakonec podařilo v opravách uspět a postoupit do olympijského semifinále v běhu na 400 metrů, v němž se loni stala juniorskou mistryní Evropy. Kvůli svému jménu i barvě kůže však bez ohledu na úspěchy čelí od českých fanoušků rasistickým poznámkám.

Lurdes Gloria Manuel sice nemá na první pohled typické české jméno, avšak je rodačkou z Ostravy, kde vyrostla, a také hrdou Češkou. A to bez ohledu na to, že její matka pochází z Ruska, zatímco otec z africké Angoly. O tom, co pro ni česká vlast znamená, ostatně svědčí fakt, že na všech soutěžích a nyní i na olympiádě v Paříži se ctí reprezentuje právě svou českou vlast.

Čtěte také: Servírují červy v rybách a málo masa, zuří olympionik. Na jídlo v Paříži si stěžují i další

A co víc, Lurdes dnes patří k obřím talentům české atletiky, vždyť dále do olympijských bojů o medaile postoupila v pouhých devatenácti letech. Její osobní rekord 50,52 sekundy z ní navíc udělal čtvrtou nejrychlejší juniorku v historii evropské atletiky. Ani to však některým sportovním fanouškům nebrání v tom, aby na základě jména a barvy pleti mladou běžkyni nejen automaticky odsoudili, ale ještě ji počastovali urážkami.

„Není na Češku příliš opálená?“ přečetla si Lurdes Manuel na sociálních sítích poté, co letos krátce před olympiádou dosáhla na svém prvním dospělém mistrovství Evropy na skvělé čtvrté místo. „A z atletiky opět mizí bílí sportovci, už za nás musí závodit ona,“ postěžoval si další fanoušek, který má zřejmě s úspěchy atletů jiné než bílé pleti nějaký rasově podmíněný problém. „Tahle a Češka? Hmm, zřejmě zázraky přírody,“ neodpustil si nechutnou poznámku další český fanoušek.

Lurdes v Paříži podporuje prakticky celá její rodina:

Nemístné komentáře na adresu devatenáctileté čtvrtkařky, která se z Ostravy přestěhovala do Tábora, kde aktuálně žije a trénuje, však nechybí ani na olympiádě v Paříži. Poté, co Lurdes první nepovedený kvalifikační běh oplakala, se jí v rámci opravného běhu podařilo senzačně postoupit do semifinále, na sociálních sítích uvedl jeden divák: „Sorry, ale ona u mě bohužel není Čech. Zajímají mě typičtí Češi s českým jménem. Takže bez gratulace.“

Autoři urážlivých a rasistických komentářů naštěstí u mladé dívky příliš nepochodí. Jak říká, ona sama komentáře nečte a snaží se je ignorovat. „Jsem ráda za podporu a každou pozitivní zprávu i vzhledem k tomu, že mi poslední dobou přišly i nějaké negativní. Kvůli barvě pleti. Mně to ale spíš říká okolí, snažím se to nečíst. Kdybych měla číst všechny komentáře, tak nedělám nic jiného,“ popsala před olympiádou Manuel pro Sport.cz.

Čtěte také: Ráno do školy, odpoledne pro medaili. Kdo jsou nejmladší sportovci v historii olympiády?

„Atletiku dělám jen pro sebe a pro lidi, na kterých mi záleží, jako je moje rodina, přátelé. A pokud se se mnou někdo nechce radovat, tak nemusí. Nikoho nutit nebudu,“ řekla Lurdes letos v červnu v rozhovoru pro iDnes.cz. „Vím, že lidi píšou negativní komentáře. Nechci říct, že bych se jimi nechala nějak ovlivnit. Ale rozhodně to není nic příjemného,“ dodala mladá naděje české atletiky. Naštěstí zejména na osobních sociálních sítích čtvrtkařky nyní jasně dominují pouze pozitivní komentáře, v nichž ji čeští fandové vyjadřují podporu i radost z toho, jak skvěle Česko reprezentuje.

Boxerka Imán Chalífová prolomila mlčení: Na genderovou kauzu mám „nejlepší odpověď“:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 9. 2024

Berani, v poslední době si možná děláte starosti s penězi. Dnes by někdo z rodiny mohl udělat výdaj, který považujete za zbytečný a nezodpovědný. Než se rozzlobíte, vězte, že vše nemusí být tak, jak se zdá. Pokud se na situaci podíváte objektivně, možná zjistíte, že nejste v zoufalé finanční situaci a že výdaj z rodinné pokladny tolik neubral.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.