Celebrity

8. června 2024 13:20

Tomáš Durčák

Attila Végh je muž dvou tváří. Mimo klec pohodář a smíšek, v ní agresivní bestie

Attila Végh: Nejdřív jsem se bál, teď chodím na tréninky s radostí

Slovenský zápasník MMA Attila Végh je tím, kým se u nás stal Karlos Vémola. Jeho úspěchy pomohly u našich sousedů bojový sport výrazně zpopularizovat. Ne vždy však Attila patřil k nejpopulárnějším bojovníkům. Během dospívání neměli jeho rodiče ani tušení o tom, že jim doma roste budoucí šampion. Nedávno si také Attila vyzkoušel, jak lze zažít prohru bez jediného úderu. Pouze tím, že veřejně promluví o svých politických názorech.

Sto devadesát centimetrů vysoký čahoun s širokými rameny a obrovskýma rukama Attila Végh je už od pohledu někdo, s kým opravdu v kleci skončit nechcete. Dunajská Streda, odkud Attila pochází, i nedaleké Gabčíkovo, jsou navíc slovenským regionem, v němž se úspěšní bojovníci rodí podezřele často.

Sledujte on-line: Oktagon 58: Vémola vs. Végh

„Tlustý, usměvavý, hodný, ale také pěkný průšvihář,“ zhodnotili překvapivě rodiče Eva a Ladislav Véghovi, jaký byl Attila v dětství, v dokumentu Attila z roku 2020. Dřina pro něj odjakživa nebyla příliš velkým lákadlem, nicméně jeho otec se jej odmalička snažil k bojovým sportům, konkrétně řecko-římskému zápasu, směrovat. A i když se synovi nechtělo, neváhal jej do pravidelných tréninků nutit. Poté přišlo karate a ve 22 letech poprvé okusil MMA, u nějž už zůstal.

Végh si během let vybudoval přezdívku „Pumukli“, což znamená skřítek. Ta sice odkazuje primárně na jeho krátké, kudrnaté vlasy, ale do jisté míry skvěle sedí i na jeho osobnost. Vždyť v podstatě každý, kdo Attilu osobně zná, je tak trochu v šoku z kontrastu mezi jeho skutečnou náturou a tím, v koho se promění, když vstoupí do klece.

„Když jsem poznal Attilu, připadal mi ohromně zajímavý ten kontrast, že zápasník v nejtěžším bojovém sportu na světě je takový smíšek. A když někam přijde, tak to tam rozzáří. Všichni se za chvíli smějí, hned je dobrá nálada. Jeho nikdy nevidíte mrzutého, naštvaného nebo agresivního,“ popsal promotér Oktagon MMA Pavol Neruda Attilu, o němž v roce 2013 napsal knihu. „Ale pořád nechápu, kde se bere to, že se tak milý člověk jako on chce s někým bít a mlátit jej tak, aby ho přinutil se vzdát,“ kroutí hlavou Neruda.

A není zdaleka sám. „Ahoj kamoško, ako sa máš?“ říká usměvavý Attila, zatímco vám podává a srdečně tiskne ruku. Takhle úplně první setkání s tímto „skřítkem“ popisuje celá řada lidí. Zároveň se však umí změnit v „bestii“, která nemá problém svého soupeře přizabít. „Mimo zápasovou zónu je přátelský, otevřený a empatický. Jakmile přepne do módu bestie, změní se kompletně na agresivního, nekompromisního zabijáka. Dá se tedy říct, že má Attila dvě osobnosti,“ popsal svého svěřence pro iSport.cz jeho mentální kouč Radek Šefčík.

I navzdory tomuto kontrastu mezi jeho přirozenou, vřelou povahou a surovým bojem v kleci MMA, se Attila Végh naučil s diametrálně odlišnými polohami svého charakteru velmi dobře pracovat. V minulosti díky tomu v roce 2013 dosáhl titulu šampiona v polotěžké váze americké organizace Bellator MMA a objevil se i v polské organizaci KSW. V letech 2014 až 2016 také absolvoval čtyři porážky v řadě, které jej z vrcholu kariéry poslaly až téměř na úplné dno.

Nakonec se však dokázal oklepat a od roku 2017, kdy figuruje v česko-slovenské organizaci Oktagon, má na kontě čtyři výhry a jedinou porážku. Z toho i jedno KO, které v roce 2019 v O2 aréně uštědřil právě Karlosovi Vémolovi, s nímž absolvuje v sobotu 8. června takzvanou „odvetu století“ zápasem v pražském Edenu, kde by souboj dvou ikon československého MMA mělo sledovat bezmála 30 tisíc diváků.

Attilova bezprostřední povaha jej však letos dostala i do nemalých problémů. To když se před prezidentskými volbami na Slovensku rozhodl veřejně podpořit kandidáta Petera Pellegriniho, který nakonec zvítězil. V reakci s ním spolupráci rozvázalo hned několik lukrativních sponzorů včetně automobilové značky Renault či společnosti Heineken Slovensko. „Našim cílem je šířit apolitickou komerční komunikaci,“ odůvodnil své ukončení spolupráce s MMA bijcem slovenský pivovar Corgoň. Nemalou spršku kritiky Végh inkasoval i od řady fanoušků.

V soukromí má Attila oporu ve své dlouholeté partnerce Natálii Indrichovičové, kterou si roku 2018 vzal za ženu. „Než jsme se dali dohromady, měla jsem ho zaškatulkovaného jako bitkaře. O MMA jsem nic nevěděla a lidé často zápasníky vnímají jako vypatlané. Ale pak jsme si začali povídat o soukromí, takže jsem zjistila, že jde o velmi milého a laskavého člověka,“ citoval Blesk osudovou ženu Végha.

Attila má doma krásnou rodinku:

„O domácnost se stará hlavně ona. Jsem takový typ, že miluju pořádek, ale moc neuklízím,“ přiznal Attila, jehož manželka má, stejně jako partnerka jeho soupeře Karlose, Lela Vémola, uměle zvětšená prsa. „Ať se cítí dobře, když se jí to líbí. Nemůžu změnit, jaká je, a mně to vyhovuje,“ neprotestuje MMA bijec proti vnadám své manželky. S tou společně vychovávají čtyřletého syna, který se jmenuje po tatínkovi Attila, a také dvouletou dceru Dorotku.

Attila Végh: Já jsem skutečný lev, Karlos je nosorožec:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 5. 10. 2024

Zpestřete si život spontánními aktivitami. Je čas vyrazit ven a užívat si více světa. Prozkoumejte věci, které jsou ve své podstatě jiné, než byste očekávali. Vyberte si zavřené dveře namísto otevřených.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.