Sladké recepty

1. listopadu 2024 11:00

Marie Makovská

Tři bizarní dezerty, které chutnají skvěle. Orgasmus, Čumnadrát a mechový piškot

Prostřeno! Orgasmus

Přemýšlíte, co byste si upekli k odpolední kávě nebo na víkend pro návštěvu, ale štrúdl s bábovkou už vás nebaví? Vyzkoušeli jsme tři dezerty, kterými zaručeně zaujmete – a nebojte, navzdory bizarnímu složení nebo názvům jsou opravdu výborné!

Nejlepší dezerty jsou pro jejich tvůrce tak trochu nevděčné, protože jsou z plechu okamžitě pryč a zbyde po nich jen hromada vylízaných talířů k umytí. Existuje ale lepší odměna za váš čas strávený v kuchyni, než spokojení strávníci? Snad jen nadšená návštěva, která si přidá a ještě si řekne o recept. Jestli jste doposud neznali koláč s názvem Orgasmus, tak to je přesně on! Ten, po kterém se jen zapráší a pokud svým blízkým prozradíte i jeho název, zajistíte si na nějakou chvíli i vtipné téma pro konverzaci.

Koláč Orgasmus

Recept

  • 300 g hladké mouky
  • 1 plechovka ananasového kompotu
  • 200 g vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 3 polévkové lžíce mléka
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 2 kelímky vanilkového pudinku (hotového se šlehačkou navrchu)
  • 2 balení pomazánkového másla
  • 1 hořká čokoláda na ozdobení

Postup

Ananas rozmixujeme, přidáme vejce, nasekané ořechy, mléko, přisypeme hladkou mouku spolu s práškem do pečiva a zamícháme do hladké konzistence. Nalijeme do předem vymazaného a vysypaného plechu. Dáme péct na cca 180 °C dozlatova. Pomazánkové máslo vyšleháme, přidáme pudink (i se šlehačkou) a zamícháme. Náplň namažeme na vychladlý korpus, můžeme dozdobit rozpuštěnou čokoládou a zasypat nasekanými ořechy.

Další dezert je na první pohled úplně obyčejný – dva makové pláty a mezi nimi jemná světlá náplň. Ale počkat... tady něco nehraje. Podle receptu totiž všechny suroviny postupně smícháte dohromady a pečete jako jeden koláč, tak kde se vzala ta vrstva krému? Detailní vysvětlení možná dají dohromady koumaví chemici a fyzikové, my ostatní se můžeme jen divit, jak se v koláči tato prostřední světlá vrstva během pečení sama vytvořila. Z tohoto kouzla také vznikl netradiční název koláče: Čum na drát aneb Čumnadrát.

Čumnadrát

Recept

  • 5 vajec
  • 100 g cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g mletého máku
  • 125 g rozpuštěného (a zchladlého) másla
  • 500 ml mléka
  • špetka soli

Postup

Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme je s cukrem, poté přidáme rozpuštěné zchladlé máslo. Do směsi postupně vmícháme mouku, mák a mléko a vymícháme těsto hladké konzistence. Bílky se solí vyšleháme do tuhé pěny, kterou opatrně vmícháme do těsta. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na spodní ohřev na 160 °C, pečeme cca 60 minut. Krájíme až po úplném vychladnutí.

Do sladkých dezertů se běžně dává strouhaná mrkev, cuketa a možná i další druhy plodin, které jsme zvyklí používat spíše ve slané kuchyni. A co takový špenát – už jste zkoušeli upéct mechový piškot? Může to znít odpudivě, ale špenátovou chuť v něm neucítíte. Naopak je jeho zelená barva velmi netradiční, a navíc ji získáte přírodním způsobem bez umělých barviv. K mechovému dortu se výborně hodí lesní ovoce, ale můžete ho ozdobit čímkoliv, čím byste zdobili klasický piškot.

Mechový piškot

Recept

  • 300 g baby špenátu (konečná hmotnost po tepelné úpravě a rozmixování)
  • citronová kůra z 1–2 citronů
  • citronová šťáva ze 2 citronů
  • 4 vejce
  • 230 g cukru krupice
  • 260 g oleje
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 balení kypřicího prášku
  • váš oblíbený krém (doporučujeme jednoduchý krém 1:1 tvaroh s mascarpone a cukr dle chuti)

Postup

Baby špenát spaříme a hned zchladíme v ledové vodě, aby si udržel sytě zelenou barvu. Poté ho zpracujeme mixérem, přidáme citronovou kůru a šťávu. Z vajec a cukru vyšleháme pěnu, přidáme mouku a kypřicí prášek. Na závěr vmícháme špenátové pyré. Těsto nalijeme do formy na pečicí papír a pečeme na 170 °C cca 40 minut. Mezitím si připravíme krém. Z upečeného korpusu po vychladnutí seřízneme horní část, kterou můžeme využít na ozdobu jako drobenku. Dále korpus můžeme rozříznout na pláty a skládat s krémem jako dort, anebo je můžeme vrstvit do skleniček. Zdobíme dle své chuti a možností, v létě je mechový piškot skvělý s lesním ovocem, v zimě můžete klidně zkusit ananas nebo kompotované mandarinky.

Tip: Pokud zrovna nechcete klasický dort poskládaný z piškotových plátů promazaných krémem, připravte si efektní variantu mechového dezertu do skleničky. Hotový piškot můžete vykrájet nebo jen natrhat a vrstvit ho na střídačku do pěkných skleniček. Navrch přidejte ovoce a získáte rychlý, chutný a zároveň oku lahodící dezert.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 1. 2025

Pokud máte problémy ve vztahu nebo v milostném životě obecně, Berani, nečekejte, že se to dnes zlepší. Lidé ve vašem okolí by vás mohli považovat za velmi podrážděné. Může se zdát, že vám cokoli, co kdokoli řekne, leze na nervy. Dokonce i sladké řeči, které vám vaše drahá polovička šeptá do ucha, vám budou připadat jako horký vzduch. Vaše podrážděnost vám však bude odpuštěna a kromě toho, ne každý den musí být tak vášnivý a láskyplný, jak byste si přáli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.