Tři bizarní dezerty, které chutnají skvěle. Orgasmus, Čumnadrát a mechový piškot
Prostřeno! Orgasmus
Přemýšlíte, co byste si upekli k odpolední kávě nebo na víkend pro návštěvu, ale štrúdl s bábovkou už vás nebaví? Vyzkoušeli jsme tři dezerty, kterými zaručeně zaujmete – a nebojte, navzdory bizarnímu složení nebo názvům jsou opravdu výborné!
Nejlepší dezerty jsou pro jejich tvůrce tak trochu nevděčné, protože jsou z plechu okamžitě pryč a zbyde po nich jen hromada vylízaných talířů k umytí. Existuje ale lepší odměna za váš čas strávený v kuchyni, než spokojení strávníci? Snad jen nadšená návštěva, která si přidá a ještě si řekne o recept. Jestli jste doposud neznali koláč s názvem Orgasmus, tak to je přesně on! Ten, po kterém se jen zapráší a pokud svým blízkým prozradíte i jeho název, zajistíte si na nějakou chvíli i vtipné téma pro konverzaci.
Koláč Orgasmus
Recept
- 300 g hladké mouky
- 1 plechovka ananasového kompotu
- 200 g vlašských ořechů
- 1 vejce
- 3 polévkové lžíce mléka
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 2 kelímky vanilkového pudinku (hotového se šlehačkou navrchu)
- 2 balení pomazánkového másla
- 1 hořká čokoláda na ozdobení
Postup
Ananas rozmixujeme, přidáme vejce, nasekané ořechy, mléko, přisypeme hladkou mouku spolu s práškem do pečiva a zamícháme do hladké konzistence. Nalijeme do předem vymazaného a vysypaného plechu. Dáme péct na cca 180 °C dozlatova. Pomazánkové máslo vyšleháme, přidáme pudink (i se šlehačkou) a zamícháme. Náplň namažeme na vychladlý korpus, můžeme dozdobit rozpuštěnou čokoládou a zasypat nasekanými ořechy.
Další dezert je na první pohled úplně obyčejný – dva makové pláty a mezi nimi jemná světlá náplň. Ale počkat... tady něco nehraje. Podle receptu totiž všechny suroviny postupně smícháte dohromady a pečete jako jeden koláč, tak kde se vzala ta vrstva krému? Detailní vysvětlení možná dají dohromady koumaví chemici a fyzikové, my ostatní se můžeme jen divit, jak se v koláči tato prostřední světlá vrstva během pečení sama vytvořila. Z tohoto kouzla také vznikl netradiční název koláče: Čum na drát aneb Čumnadrát.
Čumnadrát
Recept
- 5 vajec
- 100 g cukru
- 100 g hladké mouky
- 100 g mletého máku
- 125 g rozpuštěného (a zchladlého) másla
- 500 ml mléka
- špetka soli
Postup
Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme je s cukrem, poté přidáme rozpuštěné zchladlé máslo. Do směsi postupně vmícháme mouku, mák a mléko a vymícháme těsto hladké konzistence. Bílky se solí vyšleháme do tuhé pěny, kterou opatrně vmícháme do těsta. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na spodní ohřev na 160 °C, pečeme cca 60 minut. Krájíme až po úplném vychladnutí.
Makové řezy s názvem Čum na drát při pečení vytvoří efekt, jako by měly prostřední krémovou vrstvu. (Ilustrační snímek) Zdroj: iStock
Do sladkých dezertů se běžně dává strouhaná mrkev, cuketa a možná i další druhy plodin, které jsme zvyklí používat spíše ve slané kuchyni. A co takový špenát – už jste zkoušeli upéct mechový piškot? Může to znít odpudivě, ale špenátovou chuť v něm neucítíte. Naopak je jeho zelená barva velmi netradiční, a navíc ji získáte přírodním způsobem bez umělých barviv. K mechovému dortu se výborně hodí lesní ovoce, ale můžete ho ozdobit čímkoliv, čím byste zdobili klasický piškot.
Mechový piškot
Recept
- 300 g baby špenátu (konečná hmotnost po tepelné úpravě a rozmixování)
- citronová kůra z 1–2 citronů
- citronová šťáva ze 2 citronů
- 4 vejce
- 230 g cukru krupice
- 260 g oleje
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 1 balení kypřicího prášku
- váš oblíbený krém (doporučujeme jednoduchý krém 1:1 tvaroh s mascarpone a cukr dle chuti)
Postup
Baby špenát spaříme a hned zchladíme v ledové vodě, aby si udržel sytě zelenou barvu. Poté ho zpracujeme mixérem, přidáme citronovou kůru a šťávu. Z vajec a cukru vyšleháme pěnu, přidáme mouku a kypřicí prášek. Na závěr vmícháme špenátové pyré. Těsto nalijeme do formy na pečicí papír a pečeme na 170 °C cca 40 minut. Mezitím si připravíme krém. Z upečeného korpusu po vychladnutí seřízneme horní část, kterou můžeme využít na ozdobu jako drobenku. Dále korpus můžeme rozříznout na pláty a skládat s krémem jako dort, anebo je můžeme vrstvit do skleniček. Zdobíme dle své chuti a možností, v létě je mechový piškot skvělý s lesním ovocem, v zimě můžete klidně zkusit ananas nebo kompotované mandarinky.
Tip: Pokud zrovna nechcete klasický dort poskládaný z piškotových plátů promazaných krémem, připravte si efektní variantu mechového dezertu do skleničky. Hotový piškot můžete vykrájet nebo jen natrhat a vrstvit ho na střídačku do pěkných skleniček. Navrch přidejte ovoce a získáte rychlý, chutný a zároveň oku lahodící dezert.
Mechový piškot můžete poskládat jako dort nebo vytvořit efektní dezert do skleničky. (Ilustrační snímek) Zdroj: iStock