Jak zabránit nezvladatelným chutím na sladké? Noste růžovou a čichejte pomeranč

Hubnutí je náročná činnost, která jen málokomu jde takzvaně od ruky. Celé řadě lidí ji pak komplikují chutě na sladké, které navíc mnohdy přicházejí v tu nejnevhodnější dobu a nelze je jen tak setřást z mysli. Existují ale osvědčené fígle, jak je zahnat.

Cukr může být návykový, proto pokud se do shazování nadbytečných kilogramů pustí někdo, kdo ho dříve konzumoval ve velkém, chutě na sladké pro něj mohou být při boji s nadváhou největším problémem. Nejefektivnější způsob, jak nemlsat, je pochopitelně doma nic sladkého nemít, to ale často s ohledem na další členy domácnosti není možné.

Dortík se šlehačkou, tabulka čokolády či půllitrová láhev limonády se s hubnutím příliš neslučují. Odolat chuti na sladké je nicméně složité a vyrovnat se pak s výčitkami, když něco s vysokým obsahem cukru sníte, je ještě těžší. Proto je dobré znát finty, díky kterém chutě překonáte, a osvojit si je.

Noste růžovou

Možná si říkáte, že oblečení nemůže souviset s tím, na jaké jídlo máte chuť a zda ji překonáte. Opak je ale pravdou. Studie provedená magazínem Frontiers in Nutrition prokázala, že atleti, kteří si po ránu vypláchli ústa růžovou ústní vodou měli při následném běhu více energie a běželi rychleji než ti, kteří dostali vodu se stejnou příchutí, ale bezbarvou. Zjistili, že lidé si růžovou barvu asociují se sladkou chutí a že jen pohled na ni je uspokojuje tak, jako by si něco sladkého dali.

Čichejte pomeranč

Pokud vás lákají čokoládové pralinky, než se do nich pustíte, rozkrojte pomeranč a chvíli k němu čichejte. Průzkum zveřejněný magazínem Elsevier prokázal, že lidé trpící chutí na sladké po čichání k pomeranči snědli výrazně menší množství čokolády, nebo dokonce žádné. Esence z citrusů mají navíc jako bonus dobrý vliv na dýchací cesty.

Zahrajte si hru

Abyste nemuseli myslet na spalující pocit, jakým chuť na sladké nepochybně je, zaměstnejte hlavu jinak. Studie zaměřená na behaviorální závislosti prokázala, že účastníci, kteří měli možnost si na telefonu zahrát oddychovou hru, jakou může být třeba známý Tetris, měli chuť na sladké výrazně menší než ti, kteří si nic zahrát nemohli. Hraní totiž zvyšuje hladinu dopaminu stejně jako to umí cukr. V tomto případě je ale potřeba opatrnosti, protože i na hrách je možné si vytvořit závislost.

Jak efektivně hubnout?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.