Příjem cukru se nám vymkl z rukou už před lety. Kolik ho můžeme sníst my a kolik děti?

Tuky už si své nejhorší období zatracení nejspíš odkroutily a nyní je na pranýři cukr. Někdo ho kvůli stoupající míře civilizačních chorob přehnaně označuje jako bílou smrt, přestože bychom v tomto případě těžko hledali jen jednoho viníka. Jedno je ale jisté, cukru konzumujeme víc, než bychom měli. Jaká je denní dávka cukru pro děti i dospělé?

Spotřeba cukru na osobu

Příjem cukru u nás před 100 lety nepřesahoval 2,5 kg na osobu za rok. Zhruba od roku 2010 se ale tato hodnota pohybuje kolem 35 kg, sníme tedy téměř 100 g cukru denně, jak ukazují data vydávaná Českým statistickým úřadem. A to mluvíme pouze o „čistém“ cukru přidávaném do jídla a potravin. Další pěknou dávku zkonzumujeme v různých cukrovinkách.

Přečtěte si také: Přibrali jste ve vztahu? Nejste sami. Odbornice řekla, čím to je a jak se nadváze vyhnout

Doporučený denní příjem cukru

Podle Světové zdravotnické organizace bychom měli naši denní dávku cukru udržet pod hranicí 10 % z celkového příjmu energie, ideálně ji snížit až na 5 a méně %. V průměru to znamená, že by se měla u dospělého pohybovat okolo 50 g, v přepočtu na kostky to odpovídá sedmnácti kouskům. Když si ale spočtete, že například kolové nápoje obsahují zhruba toto množství v pouhém půllitru, není divu, že Češi doporučení překračují o více než 80 %.

Denní dávka cukru pro děti podléhá stejnému doporučení. Protože ale dítě přijímá méně energie než dospělý, i množství cukru by mělo být nižší, okolo 20 g za den.

Denní příjem cukru při hubnutí

Při redukci hmotnosti platí stejné doporučení, tedy ideálně nepřekračovat příjem cukru v hodnotě nad 5 % z celkového denního příjmu energie. Navíc se doporučuje snížit i celkový příjem sacharidů, které by při hubnutí měly tvořit asi 40–⁠50 % energetického příjmu. Mezi zdroje sacharidů patří většina příloh (jako jsou brambory, rýže, těstoviny), dále také pečivo, ale i luštěniny nebo ovoce a zelenina. Jednoduché cukry pak najdeme přirozeně například v ovoci, medu a dalších sladidlech. Cukr kromě klasického, který si sypeme do čaje, skrývá spousta sladkostí, ale i potravin, u kterých bychom to nečekali. Vyplatí se proto občas prohlédnout etikety a orientačně si zjistit, kolik cukru konzumujeme.

Kalkulačka cukru

Na internetu můžete najít kalkulačky, které vám při zadání pohlaví a věku, případně i dalších podrobnějších údajů, orientačně zjistí, jakou máte doporučenou a maximální denní dávku cukru. Ten navíc na rozdíl od dalších živin (bílkovin a tuků) naše tělo k životu téměř nepotřebuje. Z hlediska zdraví, imunity, lepší výkonnosti i hubnutí je důležité soustředit se na celý jídelníček. I proto se však hodí mít základní přehled, kolik cukru jednotlivé potraviny obsahují.

Potravina Množství cukru
banán (kus 100 g) 18 g
jablko (kus 150 g) 16 g
jahody (100 g) 4 g
ovocný jogurt (bal 150 g) 18 g
zapékané müsli slazené (50 g) 13 g
mléčná čokoláda (tabulka 100 g) 58 g
piškoty (porce 50 g) 21 g
tvarohový koláček (kus 130 gú 13 g
cola (500 ml) 55 g
vanilková zmrzlina točená 20 g

Abyste si mohli ještě lépe představit, v čem například najdete doporučené denní maximum, tedy 50 g cukru, podívejte se na tuto tabulku:

Množství potravin, které obsahuje 50 g cukru
2 větší banány
necelých 100 g mléčné čokolády
točená zmrzlina + jablko + tvarohový koláček
ovocný jogurt + 3 dcl coly
porce piškotů + ovocný jogurt + malé jablko

Smrtelná dávka

Už na začátku 16. století alchymista, astrolog a lékař Paracelsus napsal: „Všechno je jed, ve všem je jed. Záleží pouze na dávce.“ Určité množství jakékoliv látky tedy podle něj může znamenat smrtelnou dávku.

Látka Předpokládaná smrtelná dávka
cukr 30 g na kg hmotnosti
sůl 3 g na kg hmotnosti
kofein 150 mg na kg hmotnosti

Závisí také na hmotnosti toho, kdo danou látku zkonzumuje. Například smrtelná dávka soli pro člověka o hmotnosti 70 kg by byla zhruba 210 g. V případě kofeinu by to znamenalo vypít v rychlém sledu kolem 100 šálků kávy. Dostat se na tuto dávku je prakticky nemožné (rozhodně to ale nezkoušejte).

Zdroje: autorský článek (autorka je certifikovanou trenérkou a Ing. v oboru Výživa a potraviny)
Zdroje dat: BBC.com, Český statistický úřad, Světová zdravotnická organizace (who.int), kaloricketabulky.cz


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.