Příjem cukru se nám vymkl z rukou už před lety. Kolik ho můžeme sníst my a kolik děti?

Tuky už si své nejhorší období zatracení nejspíš odkroutily a nyní je na pranýři cukr. Někdo ho kvůli stoupající míře civilizačních chorob přehnaně označuje jako bílou smrt, přestože bychom v tomto případě těžko hledali jen jednoho viníka. Jedno je ale jisté, cukru konzumujeme víc, než bychom měli. Jaká je denní dávka cukru pro děti i dospělé?

Spotřeba cukru na osobu

Příjem cukru u nás před 100 lety nepřesahoval 2,5 kg na osobu za rok. Zhruba od roku 2010 se ale tato hodnota pohybuje kolem 35 kg, sníme tedy téměř 100 g cukru denně, jak ukazují data vydávaná Českým statistickým úřadem. A to mluvíme pouze o „čistém“ cukru přidávaném do jídla a potravin. Další pěknou dávku zkonzumujeme v různých cukrovinkách.

Přečtěte si také: Přibrali jste ve vztahu? Nejste sami. Odbornice řekla, čím to je a jak se nadváze vyhnout

Doporučený denní příjem cukru

Podle Světové zdravotnické organizace bychom měli naši denní dávku cukru udržet pod hranicí 10 % z celkového příjmu energie, ideálně ji snížit až na 5 a méně %. V průměru to znamená, že by se měla u dospělého pohybovat okolo 50 g, v přepočtu na kostky to odpovídá sedmnácti kouskům. Když si ale spočtete, že například kolové nápoje obsahují zhruba toto množství v pouhém půllitru, není divu, že Češi doporučení překračují o více než 80 %.

Denní dávka cukru pro děti podléhá stejnému doporučení. Protože ale dítě přijímá méně energie než dospělý, i množství cukru by mělo být nižší, okolo 20 g za den.

Denní příjem cukru při hubnutí

Při redukci hmotnosti platí stejné doporučení, tedy ideálně nepřekračovat příjem cukru v hodnotě nad 5 % z celkového denního příjmu energie. Navíc se doporučuje snížit i celkový příjem sacharidů, které by při hubnutí měly tvořit asi 40–⁠50 % energetického příjmu. Mezi zdroje sacharidů patří většina příloh (jako jsou brambory, rýže, těstoviny), dále také pečivo, ale i luštěniny nebo ovoce a zelenina. Jednoduché cukry pak najdeme přirozeně například v ovoci, medu a dalších sladidlech. Cukr kromě klasického, který si sypeme do čaje, skrývá spousta sladkostí, ale i potravin, u kterých bychom to nečekali. Vyplatí se proto občas prohlédnout etikety a orientačně si zjistit, kolik cukru konzumujeme.

Kalkulačka cukru

Na internetu můžete najít kalkulačky, které vám při zadání pohlaví a věku, případně i dalších podrobnějších údajů, orientačně zjistí, jakou máte doporučenou a maximální denní dávku cukru. Ten navíc na rozdíl od dalších živin (bílkovin a tuků) naše tělo k životu téměř nepotřebuje. Z hlediska zdraví, imunity, lepší výkonnosti i hubnutí je důležité soustředit se na celý jídelníček. I proto se však hodí mít základní přehled, kolik cukru jednotlivé potraviny obsahují.

Potravina Množství cukru
banán (kus 100 g) 18 g
jablko (kus 150 g) 16 g
jahody (100 g) 4 g
ovocný jogurt (bal 150 g) 18 g
zapékané müsli slazené (50 g) 13 g
mléčná čokoláda (tabulka 100 g) 58 g
piškoty (porce 50 g) 21 g
tvarohový koláček (kus 130 gú 13 g
cola (500 ml) 55 g
vanilková zmrzlina točená 20 g

Abyste si mohli ještě lépe představit, v čem například najdete doporučené denní maximum, tedy 50 g cukru, podívejte se na tuto tabulku:

Množství potravin, které obsahuje 50 g cukru
2 větší banány
necelých 100 g mléčné čokolády
točená zmrzlina + jablko + tvarohový koláček
ovocný jogurt + 3 dcl coly
porce piškotů + ovocný jogurt + malé jablko

Smrtelná dávka

Už na začátku 16. století alchymista, astrolog a lékař Paracelsus napsal: „Všechno je jed, ve všem je jed. Záleží pouze na dávce.“ Určité množství jakékoliv látky tedy podle něj může znamenat smrtelnou dávku.

Látka Předpokládaná smrtelná dávka
cukr 30 g na kg hmotnosti
sůl 3 g na kg hmotnosti
kofein 150 mg na kg hmotnosti

Závisí také na hmotnosti toho, kdo danou látku zkonzumuje. Například smrtelná dávka soli pro člověka o hmotnosti 70 kg by byla zhruba 210 g. V případě kofeinu by to znamenalo vypít v rychlém sledu kolem 100 šálků kávy. Dostat se na tuto dávku je prakticky nemožné (rozhodně to ale nezkoušejte).

Zdroje: autorský článek (autorka je certifikovanou trenérkou a Ing. v oboru Výživa a potraviny)
Zdroje dat: BBC.com, Český statistický úřad, Světová zdravotnická organizace (who.int), kaloricketabulky.cz


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.