Příjem cukru se nám vymkl z rukou už před lety. Kolik ho můžeme sníst my a kolik děti?
Tuky už si své nejhorší období zatracení nejspíš odkroutily a nyní je na pranýři cukr. Někdo ho kvůli stoupající míře civilizačních chorob přehnaně označuje jako bílou smrt, přestože bychom v tomto případě těžko hledali jen jednoho viníka. Jedno je ale jisté, cukru konzumujeme víc, než bychom měli. Jaká je denní dávka cukru pro děti i dospělé?
Spotřeba cukru na osobu
Příjem cukru u nás před 100 lety nepřesahoval 2,5 kg na osobu za rok. Zhruba od roku 2010 se ale tato hodnota pohybuje kolem 35 kg, sníme tedy téměř 100 g cukru denně, jak ukazují data vydávaná Českým statistickým úřadem. A to mluvíme pouze o „čistém“ cukru přidávaném do jídla a potravin. Další pěknou dávku zkonzumujeme v různých cukrovinkách.
Přečtěte si také: Přibrali jste ve vztahu? Nejste sami. Odbornice řekla, čím to je a jak se nadváze vyhnout
Doporučený denní příjem cukru
Podle Světové zdravotnické organizace bychom měli naši denní dávku cukru udržet pod hranicí 10 % z celkového příjmu energie, ideálně ji snížit až na 5 a méně %. V průměru to znamená, že by se měla u dospělého pohybovat okolo 50 g, v přepočtu na kostky to odpovídá sedmnácti kouskům. Když si ale spočtete, že například kolové nápoje obsahují zhruba toto množství v pouhém půllitru, není divu, že Češi doporučení překračují o více než 80 %.
Denní dávka cukru pro děti podléhá stejnému doporučení. Protože ale dítě přijímá méně energie než dospělý, i množství cukru by mělo být nižší, okolo 20 g za den.
Denní příjem cukru při hubnutí
Při redukci hmotnosti platí stejné doporučení, tedy ideálně nepřekračovat příjem cukru v hodnotě nad 5 % z celkového denního příjmu energie. Navíc se doporučuje snížit i celkový příjem sacharidů, které by při hubnutí měly tvořit asi 40–50 % energetického příjmu. Mezi zdroje sacharidů patří většina příloh (jako jsou brambory, rýže, těstoviny), dále také pečivo, ale i luštěniny nebo ovoce a zelenina. Jednoduché cukry pak najdeme přirozeně například v ovoci, medu a dalších sladidlech. Cukr kromě klasického, který si sypeme do čaje, skrývá spousta sladkostí, ale i potravin, u kterých bychom to nečekali. Vyplatí se proto občas prohlédnout etikety a orientačně si zjistit, kolik cukru konzumujeme.
Kalkulačka cukru
Na internetu můžete najít kalkulačky, které vám při zadání pohlaví a věku, případně i dalších podrobnějších údajů, orientačně zjistí, jakou máte doporučenou a maximální denní dávku cukru. Ten navíc na rozdíl od dalších živin (bílkovin a tuků) naše tělo k životu téměř nepotřebuje. Z hlediska zdraví, imunity, lepší výkonnosti i hubnutí je důležité soustředit se na celý jídelníček. I proto se však hodí mít základní přehled, kolik cukru jednotlivé potraviny obsahují.
Potravina | Množství cukru |
---|---|
banán (kus 100 g) | 18 g |
jablko (kus 150 g) | 16 g |
jahody (100 g) | 4 g |
ovocný jogurt (bal 150 g) | 18 g |
zapékané müsli slazené (50 g) | 13 g |
mléčná čokoláda (tabulka 100 g) | 58 g |
piškoty (porce 50 g) | 21 g |
tvarohový koláček (kus 130 gú | 13 g |
cola (500 ml) | 55 g |
vanilková zmrzlina točená | 20 g |
Abyste si mohli ještě lépe představit, v čem například najdete doporučené denní maximum, tedy 50 g cukru, podívejte se na tuto tabulku:
Množství potravin, které obsahuje 50 g cukru |
---|
2 větší banány |
necelých 100 g mléčné čokolády |
točená zmrzlina + jablko + tvarohový koláček |
ovocný jogurt + 3 dcl coly |
porce piškotů + ovocný jogurt + malé jablko |
Smrtelná dávka
Už na začátku 16. století alchymista, astrolog a lékař Paracelsus napsal: „Všechno je jed, ve všem je jed. Záleží pouze na dávce.“ Určité množství jakékoliv látky tedy podle něj může znamenat smrtelnou dávku.
Látka | Předpokládaná smrtelná dávka |
---|---|
cukr | 30 g na kg hmotnosti |
sůl | 3 g na kg hmotnosti |
kofein | 150 mg na kg hmotnosti |
Závisí také na hmotnosti toho, kdo danou látku zkonzumuje. Například smrtelná dávka soli pro člověka o hmotnosti 70 kg by byla zhruba 210 g. V případě kofeinu by to znamenalo vypít v rychlém sledu kolem 100 šálků kávy. Dostat se na tuto dávku je prakticky nemožné (rozhodně to ale nezkoušejte).
Zdroje: autorský článek (autorka je certifikovanou trenérkou a Ing. v oboru Výživa a potraviny)
Zdroje dat: BBC.com, Český statistický úřad, Světová zdravotnická organizace (who.int), kaloricketabulky.cz