Přibrali jste ve vztahu? Nejste sami. Odbornice řekla, čím to je a jak se nadváze vyhnout

Nejčastější chyby při hubnutí. Odbornice radí, jak se jim vyhnout.

Ženy i muži v dlouhodobém vztahu na sobě můžou pozorovat, že se v jeho průběhu změnili. Většinou jde o změnu fyzické schránky a ne zrovna k lepšímu. Tento problém se navíc mnohem víc týká něžného pohlaví, které si s nadváhou pak také dělá větší starosti. Proč se ve vztazích mnohdy přibírá, odhalila odbornice.

Studie z roku 2012, jejíž spoluautorkou je Penny Gordon-Larsen, přímo dokazuje, že zvýšená obezita je spojena s přechodem od nezadaného či randicího do společného soužití nebo manželství. Studie tvrdí, že čím déle žena žije s partnerem, tím se zvyšuje pravděpodobnost přibírání na váze, zatímco riziko obezity u mužů vzrůstá až mezi prvním a druhým rokem soužití. Během několika let po svatbě je pak u manželů dvakrát větší pravděpodobnost, že se stanou obézní než ti, kteří spolu jen randí.

Nárůst hmotnosti je často způsoben tím, že lidé jsou ve vztahu šťastní a necítí už takovou potřebu vypadat dobře. Jak uvedla hlavní trenérka Tereza Kompánková z Fitness Clubu Contours pro web Prima Ženy, častou příčinou bývá také to, že zadaní či manželé začnou žít méně aktivním životním stylem, mají časově náročnou práci a rodina se rozroste o děti.

Mohlo by vás zajímat: Jak zhubnout bez diety. Začněte hned a bez radikálních změn

Výhody nezadaných

Pokud jste zrovna single, nejspíš vám zbývá dost času na vaše zájmy, koníčky a přátele. Nemusíte se omezovat. Nikdo vám nevyčítá, že trávíte příliš mnoho času ve fitness centru nebo jste se vydali na neplánovanou celodenní horskou túru. To se může v partnerství změnit, zvlášť pokud si najdete polovičku s odlišnými zájmy.

„V partnerství může být složitější najít si dostatek času na vlastní koníčky či přimět partnera, aby je podnikal s vámi, pokud například ke sportu předtím neinklinoval,“ potvrdila Tereza Kompánková. V těchto případech je důležitá vzájemná komunikace, kompromisy a hledání společných zájmů.

Společný jídelníček

Po nějaké době vztahu se lidé dohodnou, že spolu chtějí žít. Soužití s partnerem může být větším zásahem do režimu, než by si leckdo mohl myslet. Vaření má obvykle více na starost jeden z partnerů a jídelníček se tak pro oba, ať už v menší, či větší míře, změní. Ještě komplikovanější je pak situace v případě, že do vztahu přibydou děti.

„Je mnohem snažší stravovat se zdravě, když si jídlo připravujete sami, než když vám vaří drahá polovička. A co teprve, když máte děti! Z vlastní zkušenosti vím, že ne vždy se dá druhý přesvědčit, že tohle je vážně dobré a navíc zdraví prospěšné. Třeba v naší rodině milujeme kimchi, ale pro děti je to přece jen potravina, kterou nevyhledávají, protože jim jednoduše nevoní,“ popsal pro web Prima Ženy Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina.

Není to však pouze o výběru potravin, ale třeba i o tom, že je zkrátka těžké druhému říct, že si tu s láskou upečenou buchtu nedá, protože chce mít dokonalou postavu do plavek. Navíc partnerovi či partnerce se přece líbí tak, jak vypadáte, tak nač držet dietu a proč se líbit ještě někomu dalšímu?

Dá se to řešit bez toho, aby nevznikla hádka nebo jste druhého svým odmítavým postojem k jeho jídlům neranili? Stejně jako v případě koníčků platí i tady jednoduché pravidlo – komunikace a hledání kompromisů.

„Vysvětlete druhému, proč a o co usilujete. Že to děláte hlavně sami pro sebe. Co se týká kompromisů, při dlouhodobě správně nastaveném jídelníčku a pravidelném pohybu si buchtu klidně můžete čas od času bez výčitek dopřát, případně partnera požádejte, aby zkusil zdravější recept,“ poradil Kudera.

Singles versus zadaní

To, že se ve vztahu přibírá, není nutně pravidlem. Nezadaní nemusí vypadat líp než ti, kteří mají partnera. Pokud jste se svou polovičkou zajedno ve stravě a máte podobné koníčky spojené s pohybem, je spíše nepravděpodobné, že u sebe budete nějaký výrazný přírůstek hmotnosti pozorovat. Naopak se dokonce můžete navzájem motivovat k tomu, abyste vypadali a také se cítili co nejlépe.

„Existuje spousta párů, které mají společné zájmy. Chodí spolu cvičit, motivují se, pečují o sebe či si chystají zdravá jídla, která korespondují s jejich cíli. A právě tato vzájemná podpora je jejich hnacím motorem,“ říká trenérka Tereza Kompánková a na závěr dodává, že bez ohledu na to, jestli jste svobodní, ve vztahu nebo v manželství, záleží především na tom, abyste byli spokojeni sami se sebou. Láska k sobě je často klíčem k transformaci postavy i celého zevnějšku.

Sdílejte článek