Chcete se zbavit zlozvyků? Odborníci radí, jak dodržet svá předsevzetí raz dva

Jelínek o novoročních předsevzetích

Nový rok je pro spoustu lidí příležitostí ke změně. Někdo se chce začít více hýbat, někdo chce přestat kouřit, pro někoho je podstatné eliminovat stres. Pokud se chystáte k velké změně, nikdo vám zřejmě neposkytne podrobný návod, jak s ní začít, a co je důležitější, jak ji udržet. Odborníci ale naštěstí vědí, co dělat, abyste se svých zlozvyků zbavili co nejefektivněji.

Leckdo zřejmě už koncem roku 2022 přemýšlel nad tím, co by u sebe v tom příštím chtěl změnit. Ať už je váš cíl jakýkoliv, může být poměrně těžké ho následovat delší dobu a udržet si tolik potřebnou motivaci. Existují ale způsoby, jak si velký krok ulehčit a jak vytrvat.

Hubněte s přáteli

Hubnutí patří k nejčastějším novoročním předsevzetím a mnohdy se lidem nedaří ho dodržet právě kvůli nedostatku motivace. Studie provedená vysokou školou Baylor College of Medicine prokázala, že lidé, kteří se pustili do hubnutí s ještě alespoň ještě jedním člověkem, shodili více kilogramů než ti, kteří nadváze zkoušeli dát sbohem sami. Najděte si tak na cvičení minimálně jednoho parťáka, se kterým se budete moci navzájem motivovat a radovat ze svých úspěchů.

Usmívejte se k lepší náladě

Kdo chce být v roce 2023 šťastnější, nemusí k tomu podstupovat příliš radikální kroky. Studie provedená na Stanfordské univerzitě dokazuje, že úsměv, byť vás k němu zrovna nic nemotivuje, je pro vás prospěšný. Usmívejte se, jako byste pózovali na selfie. Pohyb svalů potřebných k úsměvu ošálí mozek, který si bude myslet, že šťastní skutečně jste. Na to se pak může navázat další řada pozitivních pocitů.

Propijte se k nekouření

Korejští vědci ve studii zpracované pro zdravotnický magazín Neuropsychopharmacology zjistili, že saponiny obsažené v ženšenu snižují chuť na nikotinové produkty. Pokud si tak uděláte čaj z této rostliny, budete ho mít v lednici a v průběhu dne popíjet, mělo by se vám podařit kouření zpočátku omezit a při silnější vůli s ním později i skončit zcela.

Masáží ke zdravému spánku

Kdo trpí nespavostí, dobře ví, jaké to je být přes den unavený a v noci nedokázat usnout. Turečtí odborníci ve své studii odhalili, že masáž nohou před ulehnutím do postele ulevuje od příznaků spojených s nespavostí. Člověku taková masáž chodidel uleví od úzkostí, navodí mu stav relaxace a usínání je pak o mnoho jednodušší.

Odbourejte stres mazlením

Pro leckoho je nejdůležitějším cílem pro rok 2023 nebýt tolik ve stresu. To se snadno řekne, pokud ale máte domácího mazlíčka, provedení nakonec nebude ani tak složité. Podle studie provedené firmou Johns Hopkins Medicine mazlení se zvířaty nejen potlačuje úzkost, ale také snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu a naopak zvyšuje hladinu hormonu štěstí oxytocinu.

Sdílejte článek
Štítky nespavost kouření stres spánek hubnutí hormon rady změna úzkost motivace masáž předsevzetí Stanfordova univerzita zlozvyk Johns Hopkins insomnie (nespavost) Neuropsychopharmacology