Životní styl

18. září 2024 06:30

Marie Makovská

Za jaké potraviny se nevyplatí utrácet? Hnědý cukr ani fitness chlebíčky zdravější nejsou

Spoustu běžných potravin lidé ve svých jídelníčcích nahradili různými alternativami s domněním, že jsou lepší, zdravější… Nezdravé ale z jídla dělá hlavně jeho množství. Má opravdu smysl vyměnit klasický bílý (řepný) cukr za třtinový a místo čerstvého pečiva chroupat pufované chlebíčky?

Každý, kdo se rozhodne zhubnout, anebo jen upravit jídelníček za účelem zlepšení svého zdraví a vitality, si dříve nebo později bude pokládat tyto otázky – čím sladit? A čím nahradit pečivo? Kolik soli je už příliš? Jednoduchá univerzální odpověď pro každého většinou neexistuje. Pojďme se ale podívat na zub aspoň nejčastějším alternativním potravinám, které bývají všeobecně považovány za zdravější.

Hnědý cukr

Dříve platilo, že čím byl cukr bělejší, tím byl kvalitnější. Dokonalé přečištění bylo známkou luxusu, který si nemohl dovolit každý. Dnes ale lidé opět více tíhnou k tomu tmavému. Mají pocit, že musí být „přírodnější“ a tím pádem i zdravější. Za „hnědý cukr“ by měl být správně označen cukr třtinový, který obsahuje minerální látky ze zbytkové melasy. Že by byl ale zdravější nebo lepší a vhodnější než řepný cukr, se bohužel říci nedá – prospěšných látek je v něm moc málo na to, aby se dalo doporučit jeho vyšší užívání. Zkrátka jde pořád o cukr a podobné je to i s medem.

Pozor si dejte také na označení „přírodní cukr“, ten totiž nebude ze třtiny, ale z cukrové řepy – tedy nebude mít dokonce ani minimum třtinové melasy.

Podívejte se také na rozhovor s Petrem Havlíčkem (nejen) o výživě dětí:

Čekankový sirup

čekankovém sirupu je oproti výše zmíněným sladidlům cukru opravdu minimum. Jeho kalorická hodnota je velmi nízká až nulová, přesto má sladkou chuť, a proto je tak oblíbený i v redukčních dietách nebo v jídelníčku diabetiků. Sirup z čekanky obsahuje polysacharid inulin, který chuťově působí sladce, ale naše tělo ho neumí rozštěpit a využít, ve střevě se chová jako rozpustná vláknina. V tlustém střevě je ale štěpen bakteriemi a při vysokých dávkách může vyvolat nadýmání.

Špaldová mouka

Pšenice špalda je původní nešlechtěný druh a mouka z ní na rozdíl od té klasické bílé obsahuje o něco více živin. Stejně jako klasická pšeničná mouka ovšem obsahuje lepek, a proto není vhodná pro celiaky. A je tedy mouka ze špaldy zdravější? Hlavní tajemství výživové hodnoty obilných mouk se skrývá v tom, jak jsou namleté. Celozrnné se vyrábějí z celých zrn, tedy obsahují nejvíc živin i vlákniny. Pokud sáhnete po celozrnné mouce, vždy bude výživově lepší a sytější než hladká, a to v případě klasické pšeničné i špaldové.

Špaldová mouka se pravděpodobně tak skvěle uchytila na poli zdravé výživy díky své chuti, oproti některým jiným celozrnným moukám je lehce „oříšková“. Nečekejte od ní ale, že vám pomůže zhubnout nebo bude zázračně působit na vaše zdraví. Přesto ale mají mouky a další výrobky z obilovin v našem jídelníčku důležité místo, a to i v redukčním. Můžete také vyzkoušet a střídat různé druhy, včetně pseudoobilovin, jako je pohanka nebo quinoa.

Tmavé pečivo

Jak už jsme zmínili u mouky, především výrobky z obilovin, tedy i pečivo, do zdravého jídelníčku patří. Vybírejte ale především to, které je vyrobené z celých zrn. Jak to poznáte? Podle názvu – musí být označeno slovem „celozrnné“. Zní to úplně jednoduše a jasně, ale pak stejně skončíme u pokladny s tmavou houskou, protože byla celá zasypaná semínky a celozrnně vypadala. Názvy dokážou trochu zavádět, jakékoli jiné pečivo pojmenované například „vícezrnné“ nebo „osmizrnné“ totiž klidně může obsahovat bílou mouku (hladkou), barvivo například z karamelu, a navíc ho dokonale maskuje semínkový posyp.

Fitness chlebíčky

Nálepka fitness zláká nejednoho nadšence pro zdravou stravu, ale protože chlebíčků existuje obrovské množství, zafunguje jediné – pročíst si složení. Někdy narazíte na superchleba ze semínek a celých zrn s minimem přídatných látek, jindy bude slepovaný sirupy či karamelem. Dalším lákadlem je tzv. večerní chléb s vyšším obsahem bílkovin a minimem sacharidů. Může pomoci vyvážit živiny v jídelníčku a pro někoho bude fajn alternativou. I večer si ale můžete dát obyčejný kváskový nebo celozrnný chleba a necítit se provinile – pokud jste nekonzumovali celý den jen sacharidy, tento kousek pečiva vám nic nezkazí, právě naopak. Důležité je také to, aby vám daný chléb chutnal.

Himálajská sůl

Himálajská sůl je možná krásnější a lákavější než ta kamenná, ale je i zdravější? Obsahuje víc draslíku, vápníku a železa, ale z důvodu malých denních dávek, které bychom měli dodržovat u každé soli, nejde o významný zdroj jakéhokoli minerálu.

Luštěninové těstoviny

Luštěninové těstoviny se vyrábějí z fazolí, hrachu, čočky, cizrny nebo jejich kombinací a většinou jsou bezlepkové. Díky luštěninám mají tyto těstoviny vyšší podíl bílkovin a vlákniny než klasické pšeničné. Ve chvíli, kdy chcete snížit množství sacharidů v jídelníčku, mohou být vhodnou alternativou. Těstoviny z luštěnin mají ale mírně odlišnou chuť a také vlastnosti, na to je potřeba myslet při jejich přípravě a kombinování s dalšími surovinami.

Ořechové čokokrémy

Oblíbené čokoládové pochoutky obvykle obsahovaly jen palmový tuk, cukr a zase cukr… a pak někde na konci seznamu surovin trochu ořechů a kakaa. Posledních pár let ale celosvětově frčí ořechová másla a krémy, které mlsáme jen tak na lžičce nebo je přidáváme do různých kaší, koktejlů, dezertů. Většinou se dají považovat za zdravější, protože často obsahují jen namleté ořechy, kakao, někdy trochu čokolády nebo menší množství cukru – abyste si byli jistí, kolik že ho tam je, čtěte složení. Zdravé ale neznamená dietní, proto je také potřeba počítat s tím, že jde o poměrně vysoce kalorickou pochoutku.

Zdroj: autorský článek (autorka je Ing. v oboru Výživa a potraviny s praxí)


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 9. 2024

Berani, dnes byste se mohli věnovat psaní, možná tvůrčímu nebo dopisovému. Ať už to bude cokoli, může se stát, že vám vyjdou jen pochmurné zprávy o tom, co se právě děje. To nemusí odrážet váš skutečný stav mysli. Pokud vás nenapadá nic příjemného, o čem byste mohli psát, možná raději počkejte na později.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.