Průlom v léčbě cukrovky: Nový inzulin by mělo stačit aplikovat jednou týdně

Cukrovka postrachem Čechů

Diabetici s cukrovkou I. typu jsou zatím doživotně odkázáni na aplikaci syntetického inzulinu do podkoží, a to až desetkrát denně. Existující typy inzulinu se navíc nedokážou přizpůsobit následným změnám v organismu pacienta. Vědci ale vyvíjejí vzácný inzulin, který by měl diabetikům zásadně změnit život.

Odborníci vyvinuli novou formu inzulinu, která napodobuje přirozenou reakci těla na kolísání hladiny cukru v krvi, čímž potenciálně snižuje frekvenci léčby lidí s diabetem I. typu na pouze jednou týdně. Takzvaný inteligentní inzulin se v těle aktivuje podle potřeby a přitom nabízí téměř stejně účinný léčebný přístup jako stávající léčba.

Podobné články

Výzkumu se věnují především týmy odborníků na Stanford University v USA, Monash University v Austrálii a Zhejiang University v Číně. Místopředseda vědeckého poradního panelu pro nové inzuliny pro Diabetes Grand Challenge typu I uvedl, že inovace významně pomůže pacientům, kteří v současnosti musí svůj stav denně zvládat, vyrovnávat hladinu glukózy v krvi a vyhýbat se hypoglykemii (nízká hladina krevního cukru s rizikem bezvědomí, pozn. red.). Ředitelka výzkumu ve společnosti Diabetes UK věří, že nové řešení „výrazně sníží každodenní problémy“ a také zlepší fyzické a duševní zdraví těch, kteří tuto nemoc zvládají.

Mohlo by vás zajímat: Dvouapůlletý Alex vypil pět litrů vody denně a pořád spal. Jak poznáte, že je dítě diabetik?

Jaký je život s diabetem I. typu?

Pro lidi s onemocněním Diabetes mellitus (lidově „cukrovka“) je charakteristická špatná funkce hormonu inzulinu, který zajišťuje vstup glukózy z krve do buněk svalů a jater, kde se dále zpracovává. Při diabetu I. typu se v těle nevytváří dostatečné množství inzulinu.

Pacienti s diabetem I. typu si proto musí svou hladinu cukru v krvi hlídat, aby se vyhnuli už zmíněné hypoglykemii, ale i vysokým hladinám cukru. Při nedostatečné kompenzaci hladiny cukru diabetikům také hrozí vážné zdravotní komplikace, například postižení ledvin nebo srdečně-cévního systému.

Přečtěte si také: Cukrovka nebolí, člověk proto o ní často ani netuší, varoval lékař. Na co dávat pozor?

Na otázku, jaký je reálně život s cukrovkou I. typu, by nejspíš každý z těch, kteří ji mají, odpověděl trochu jinak. Je důležité, že v dnešní době už může být životní prognóza diabetiků stejná jako u zdravých lidí. Při léčbě moderními dlouhodobými i krátkodobými inzuliny je minimální riziko vyvolání hypoglykemie.

Celkově dnes může být životospráva pacientů volnější – pokud jsou vyškoleni a v léčbě spolupracují, mohou se stravovat i nepravidelně a dávky inzulinu i jednotlivé porce jídel si upravovat podle potřeby. Výrazným pokrokem jsou takzvané senzory, které měří hladinu cukru kontinuálně a pacient třeba na mobilu kdykoliv vidí svou hladinu cukru, a mimoto ho včas varuje alarm. Kvůli rozsáhlému výzkumu nových léků se předpokládá, že v budoucnu možná půjde rozvoj této formy cukrovky zastavit.

Zdroje: mirror.co.uk, nzip.cz

Sdílejte článek
Štítky zdraví léčba cukrovka cukr pacient věda a technika inzulin diabetes mellitus glukóza hypoglykemie nemoci a zdravotní potíže lékařský výzkum

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 9. 2024

Berani, dnes byste se mohli věnovat psaní, možná tvůrčímu nebo dopisovému. Ať už to bude cokoli, může se stát, že vám vyjdou jen pochmurné zprávy o tom, co se právě děje. To nemusí odrážet váš skutečný stav mysli. Pokud vás nenapadá nic příjemného, o čem byste mohli psát, možná raději počkejte na později.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.