Dítě si řekne, až bude mít hlad, radí Petr Havlíček. Necpěte mu svačiny a vydržte

ON TOPIC: Petr Havlíček o výživě dětí a vlivu rodičů

Přestože jsme s výživovým specialistou Petrem Havlíčkem mluvili hlavně o výživě dětí, informace a rady, které padly, jsou platné pro všechny. Proč Petr razí názor, že lidi jedí blbě? Jak odolat marketingovým lákadlům a vysvětlit dětem, že tohle opravdu ne? A co když děti nabízené jídlo vytrvale odmítají? Podívejte se, co říká uznávaný odborník, který přijal pozvání do našeho nového podcastu ON TOPIC.

„Já si myslím, že se stačí jenom trošku rozhlédnout a podívat se, co nosí děti do školy na svačiny, na hřiště, co si kupují... Před covidem se uvádělo, že u nás je něco přes 50 % lidí s nadváhou či obezitou a po covidu ta čísla byla kolem 66 až 70 %, takže rozhodně jsme se nezlepšili,“ zhodnotil aktuální stav výživy Čechů Petr Havlíček.

Nechte děti vyhladovět, svačiny nejsou nutné

Poradil, že není na místě dětem jídlo nutit, pokud ho odmítají. „Rozhodně nemusím mít strach z toho, že by mi to dítě umřelo hlady. Nebo že by došlo k nějakému zastavení vývoje. Pokud dětský organismus nezdevastujeme například vysoce průmyslově zpracovanými potravinami, tak to dítě je schopno si samo říct,“ říká a dodává, že je však potřeba už od začátku s dětmi pracovat i na zdravých návycích a pravidlech.

Vysoce průmyslově zpracované potraviny

Podle výživového specialisty Petra Havlíčka spotřebitel tyto potraviny pozná jednoduše tak, že jsou vždy zabalené. Vyrábí je nějaký prestižní výrobce, značka a mají lákavý obal. Ve složení je mnoho surovin a spoustu z nich běžný spotřebitel nezná, v kuchyni by je běžně nepoužil. Dalším ukazatelem je například velké množství cukru či soli.

„Když je dítě zaměstnané a má jinak plnohodnotná jídla, tak si mnohdy vystačí se snídaní, obědem a večeří. A tu svačinu ani nepotřebuje,“ odpověděl Petr Havlíček na dotaz, zda se to týká i menších dětí ve věku několika let. „Pokud se bavíme o dětech, které stojí na vlastních nohách, běhají a jsou schopné komunikovat, tak to dítě je schopné si říct a není potřeba mu jídla nutit. Na druhou stranu, jak jsem říkal, měla by být určitá pravidla: V tolik se snídá, v tolik se obědvá, v tolik se večeří… Ale pak máme ty stavy, kdy dítě nedojí a přijde třeba za hodinu s ‚maminko, tatínku, já mám ještě hlad‘, no, blbý,“ uzavírá Petr Havlíček.

Občas je nutné říct NE

Znáte to, jdete kolem výlohy nebo regálu a tam jsou sladkosti například s oblíbenými postavičkami vašich dětí na obalech. Potraviny zaměřené na děti v některých studiích vyšly jako ty, které obsahují méně hodnotných živin a naopak více cukru či soli než jejich alternativy, které svým marketingem děti nelákají. Co dělat, když tyto produkty děti denně vídají v obchodech, reklamách, u svých kamarádů?

„Vydržet,“ říká jednoznačně Petr Havlíček. „Je to o pravidlech. A je to o tom, že já potřebuji jako rodič být silný v kramflecích. Znát problematiku vysoce průmyslově zpracovaných potravin a co s námi jejich konzumace dělá, abych si potom mohl stát za svým, když to dítě začne vyvádět, obzvlášť poté, když to i ochutná, protože tyto potraviny mohou způsobovat i závislost,“ vysvětluje v našem videorozhovoru, kde také poradí, jak konkrétně v tomto případě postupovat.

Nutriční složení není celá informace!

Petr Havlíček upozorňuje, že nutriční složení na obalech potravin, tedy kolik obsahují sacharidů, bílkovin či tuků, nejsou tou hlavní a jedinou informací. „Vysoce průmyslově zpracovaná potravina se může tvářit, že to nutričně odpovídá. Ale já si potřebuji přečíst to složení surovinové, čím ta potravina je jednodušší, tím větší mám šanci, že se nejedná o vysoce průmyslově zpracovanou potravinu, ale třeba jen o potravinu průmyslově zpracovanou, kam patří například i chléb,“ radí a dodává, že zdravá výživa samozřejmě není o tom, že si budeme vše péct a vyrábět sami doma.

Dále jsme se v rozhovoru věnovali mimo jiné tomu, jestli je lepší zvolit slazené nápoje a potraviny nebo ty s umělými sladidly bez kalorií. Následovaly i dotazy: Jak ovlivnit, co děti jedí mimo domov? Jak jsou na tom jídelny ve školkách a školách? Co dát dětem k svačině? A stačí jim běžná strava nebo je vhodné nakoupit nějaké doplňky? Odpovědi na nejčastější otázky o výživě (nejen) dětí najdete v prvním dílu našeho podcastu ON TOPIC:

Podcast ON TOPIC najdete také na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music a dalších, jako videorozhovor pak na YouTube a Stream.