Prolhané obaly potravin: High protein s minimem bílkovin, bez přidaného cukru s cukrem
Označování potravin podléhá mnoha přísným pravidlům, ale jak už to tak bývá, některá pravidla se dají obejít. Než zase sáhnete po výrobku kvůli lákavému obalu, přečtěte si těchto 5 věcí, o kterých jste možná nevěděli.
1. Zavádějící obrázek
Obrázky na obalech bývají tím prvním, co nás (a především i děti) zaujme. Fotka jahod ovšem nemusí znamenat, že je výrobek opravdu obsahuje – může totiž jít například jen o jahodové aroma. Co přesně potravina obsahuje musí být vypsáno ve výčtu surovin ve složení na etiketě, proto se vyplatí umět v něm číst.
2. Neopodstatněné chválení
Potraviny nesmí být ze zákona bez opodstatnění vychvalovány. Stejné pravidlo platí i pro doplňky stravy, jejichž propagace na rozdíl od léků nesmí zahrnovat tvrzení, že dokážou řešit konkrétní problémy nebo léčit určitá onemocnění. Pokud jste tedy například na internetu narazili na potravinu či nápoj s dlouhým výčtem zázračných účinků, je to minimálně podezřelé.
Přečtěte si také: Jak zhubnout bez diety? Začněte hned a bez radikálních změn
3. Hezká slůvka
Význam hezkých slov, na která tak rádi slyšíme, jako například přírodní, domácí nebo pravý, není nijak regulován. Takže například kečup s několika přídatnými látkami může být nazýván jako pravý kečup, aniž bychom tušili, o co se vlastně jedná. Opět se tak dostáváme ke složení, které musí být na obale uvedeno.
4. Bez přidaného cukru
Označení bez přidaného cukru je lákavé velmi. Všichni totiž tušíme, že bychom měli jíst cukru méně. Potraviny s tímto nápisem ovšem často nějaký cukr obsahují, a někdy ne málo, přestože výrobce žádný nepřidával. Například v marmeládách je spousta cukru přirozeně se vyskytujícího v ovoci. Nepřidat cukr také neznamená nepřisladit – výrobce může přislazovat sušeným ovocem, sirupem, jablečným koncentrátem a podobně. Přestože ve složení vypadají lépe než zavrhovaný bílý cukr (sacharóza složená z glukózy a fruktózy), jejich složení je téměř totožné – spousta glukózy a fruktózy.
5. High protein
Možná vás překvapí, že mnoho mléčných výrobků, například jogurtů, s označením high protein, obsahuje okolo 11 g bílkovin na 100 g výrobku. Tedy stejně jako běžný skyr nebo řecký jogurt bez této „nálepky“. I proto se vyplatí číst složení a výrobky porovnávat, můžete díky tomu i výrazně ušetřit – není totiž výjimkou, že jsou „high protein“ výrobky o dost dražší, proto si ověřte, že vysoké množství bílkovin opravdu obsahují.
Podívejte se také rozhovor s odbornicí na výživu Karolínou Fourovou, která radí, jak skladovat potraviny: