Prolhané obaly potravin: High protein s minimem bílkovin, bez přidaného cukru s cukrem

Označování potravin podléhá mnoha přísným pravidlům, ale jak už to tak bývá, některá pravidla se dají obejít. Než zase sáhnete po výrobku kvůli lákavému obalu, přečtěte si těchto 5 věcí, o kterých jste možná nevěděli.

1. Zavádějící obrázek

Obrázky na obalech bývají tím prvním, co nás (a především i děti) zaujme. Fotka jahod ovšem nemusí znamenat, že je výrobek opravdu obsahuje – může totiž jít například jen o jahodové aroma. Co přesně potravina obsahuje musí být vypsáno ve výčtu surovin ve složení na etiketě, proto se vyplatí umět v něm číst.

2. Neopodstatněné chválení

Potraviny nesmí být ze zákona bez opodstatnění vychvalovány. Stejné pravidlo platí i pro doplňky stravy, jejichž propagace na rozdíl od léků nesmí zahrnovat tvrzení, že dokážou řešit konkrétní problémy nebo léčit určitá onemocnění. Pokud jste tedy například na internetu narazili na potravinu či nápoj s dlouhým výčtem zázračných účinků, je to minimálně podezřelé.

Přečtěte si také: Jak zhubnout bez diety? Začněte hned a bez radikálních změn

3. Hezká slůvka

Význam hezkých slov, na která tak rádi slyšíme, jako například přírodní, domácí nebo pravý, není nijak regulován. Takže například kečup s několika přídatnými látkami může být nazýván jako pravý kečup, aniž bychom tušili, o co se vlastně jedná. Opět se tak dostáváme ke složení, které musí být na obale uvedeno.

4. Bez přidaného cukru

Označení bez přidaného cukru je lákavé velmi. Všichni totiž tušíme, že bychom měli jíst cukru méně. Potraviny s tímto nápisem ovšem často nějaký cukr obsahují, a někdy ne málo, přestože výrobce žádný nepřidával. Například v marmeládách je spousta cukru přirozeně se vyskytujícího v ovoci. Nepřidat cukr také neznamená nepřisladit – výrobce může přislazovat sušeným ovocem, sirupem, jablečným koncentrátem a podobně. Přestože ve složení vypadají lépe než zavrhovaný bílý cukr (sacharóza složená z glukózy a fruktózy), jejich složení je téměř totožné – spousta glukózy a fruktózy.

5. High protein

Možná vás překvapí, že mnoho mléčných výrobků, například jogurtů, s označením high protein, obsahuje okolo 11 g bílkovin na 100 g výrobku. Tedy stejně jako běžný skyr nebo řecký jogurt bez této „nálepky“. I proto se vyplatí číst složení a výrobky porovnávat, můžete díky tomu i výrazně ušetřit – není totiž výjimkou, že jsou „high protein“ výrobky o dost dražší, proto si ověřte, že vysoké množství bílkovin opravdu obsahují.

Podívejte se také rozhovor s odbornicí na výživu Karolínou Fourovou, která radí, jak skladovat potraviny:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.