Máte dostatek vitaminu P? Podle expertů je potěšení z jídla zásadní, a to i při hubnutí

Vitaminy jsou něco, co vnímáme pozitivně, protože mají v našem těle nezastupitelnou roli. Proto vzniklo ve spojení s potěšením z jídla obrazné označení „vitamin P“. Zjistěte, jestli ho ve svém jídelníčku opravdu máte.

Najít balanc mezi potěšením z jídla a přejídáním se může být náročné, ale podle mnohých odborníků se to rozhodně vyplatí. Potěšení z jídla má totiž významný přínos pro naše zdraví. Samotné vychutnávání si oblíbených pokrmů podporuje proces trávení, může pomoci zlepšit vztah k jídlu a dokonce může mít vliv i na hladinu cukru v krvi.

Mysl dokáže ovlivnit i hladinu cukru v krvi?

„O metabolickém dopadu kalorií, které sníme, mimo jiné rozhoduje to, co si o nich myslíme. Pokud jsme i o vysoce kalorické potravině přesvědčeni, že je zdravá a dietní, s větší pravděpodobností nám hladina cukru v krvi stoupne méně, než kdybychom si mysleli, že po této potravině rozhodně přibereme,“ vysvětlil profesor psychologie Radek Ptáček na přednášce Pečuj o sebe.

Pro většinu lidí sice nebude možné se dlouhodobě „přecpávat“ vysoce kalorickými jídly a zároveň být štíhlí a zdraví, ale o tom to ani není. Jde zkrátka o nalezení zdravého vztahu k jídlu, který v dnešní době mnoha lidem chybí, a to v obou různých směrech. Někteří vůbec neřeší, co konzumují, a jejich výživa je nutričně chudá a zároveň přijímají nadbytek energie, kterou nejsou schopni spálit. Jiní naopak jídlo řeší až moc a obávají se každé kalorie nebo špetky soli či cukru, kterým přezdívají „bílí zabijáci“. Ukazuje se, že ani jeden z těchto extrémů není vhodný, a to nejen pro organismus, ale i pro psychiku.

Potěšení na dráze mezi trávicím systémem a mozkem

„Dopamin je často označován jako ‚hormon štěstí‘ či ‚dobrého pocitu‘, protože v mozku pomáhá podporovat pocity štěstí a klidu, ale i motivaci a soustředění,“ vysvětlila pro Healthline terapeutka a dietoložka Aleta Storch. Existuje teorie, že lidé s obezitou mohou mít narušenou citlivost na dopamin, což je vede k přejídání se, aby dosáhli skutečného potěšení z jídla.

Když ale „chemie v mozku“ funguje správně, může pro nás mít potěšení z jídla i fyzické výhody. Podle dietoložky vychutnáváním si jídla stimulujeme produkci dopaminu a také pak jídlo efektivněji trávíme. „Když jsme uvolnění v reakci na příjemný zážitek z jídla, náš nervový systém přejde do režimu odpočinku a trávení, což nám umožňuje plně rozložit a využít živiny z potravin, které jíme,“ popsala.

Radost z jídla a dietní výsledky

Velký přehled z roku 2020 zkoumal 119 studií o spojitosti mezi požitkem z jídla a zdravým stravováním, přičemž 57 % studií zjistilo příznivé souvislosti mezi potěšením z jídla a dietními výsledky.

I když se to někomu (aspoň ze začátku) může zdát jako nemožné, je důležité najít si na ‚zdravém‘ jídlu to pozitivní, vybírat potraviny, které vám chutnají. Všeobecné přesvědčení, že zdravé jídlo musí být nevýrazné nebo nechutné, je mylné. Je to dáno i tím, že většina lidí má stále ve škatulce zdravých potravin jen salát nebo rýži s kuřecím prsem nasucho. Možností je ale samozřejmě spousta, i během hubnutí…

„Když si povolíte všechna jídla – včetně těch nejchutnějších, tělo se naučí věřit, že dostane, co potřebuje,“ uvedla dietoložka Storch. „Vytváření povolení pro tyto potraviny, které byly označeny jako ‚špatné‘, je důležitým krokem v procesu léčení a může někomu pomoci cítit v oblasti stravování více klidu, důvěry a svobody.“

„Soustřeďte se, aby aspoň z 80 % byla vaše strava vyvážená a pestrá a těch 20 % si nechte na cokoliv, co nemusí úplně splňovat zdravá kritéria,“ doporučila v rozhovoru pro web Prima Ženy psycholožka a nutriční poradkyně Zuzana Douchová. „Občas si klidně dovolme třeba kvalitní čokoládu, dezert, to je naprosto v pořádku. Na jednu stranu je tu obrovská nabídka nezdravých dobrot a pak je tu obrovský strach: Nejezte to, budete nezdraví a tlustí. Já jsem pro, aby se nedělaly tyhle extrémy. Žádná potravina není jenom nezdravá nebo jenom zdravá. Vždycky je to o množství a četnosti,“ dodala.

Ani během redukční diety bychom neměli sklouznout k tomu, že budeme jíst s nechutí a jen proto, že je jídlo jakési palivo. Nejsme stroje a mnoho současných výzkumů ukazuje, jak důležitá je v této oblasti psychika.

Zdroje: autorský článek; odkazy na zmíněné studie najdete přímo v textu


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 9. 2024

Berani, dnes vám může přijít zvláštní dopis nebo telefonát a informace, které obdržíte, se vám mohou zdát poněkud zmatené. Mohou to být dobré nebo špatné zprávy, případně ani jedno, ale nepřijímejte je za bernou minci. Někdo si někde špatně vyložil nějakou důležitou informaci. Pokud je pro vás to, co slyšíte, důležité, ověřte si fakta, než to přijmete jako pravdu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.