Jídelníček na podporu psychiky: Nesmí chybět kvalitní zdroje živin, pomohou i sladkosti

ON TOPIC: Zuzana Douchová radí, jak zlepšit psychiku pomocí jídelníčku

Hledáte viníka vašeho splínu a důvod, proč se zrovna vám nedaří udržet si dlouhodobě dobrou náladu? Příčin může být více, velký vliv ale mají hormony. Narušená rovnováha v jejich tvorbě spouští řetězovou reakci a má negativní vliv na psychiku, trávení, ukládání tuku či kvalitu spánku. Správnou tvorbu a činnost hormonů však můžete podpořit i něčím tak jednoduchým, jako je výběr jídla.

Kdo je Zuzana Douchová

Psycholožka, terapeutka a nutriční poradkyně Zuzana Douchová je také autorkou knihy Láskyplné hubnutí a řady článků, publikací, receptů, ekuchařek a kurzů pro ženy. Zaměřuje se na léčbu nadváhy a obezity, poruch příjmu potravy, emočního přejídání, stresu, psychických i vztahových potíží a životních krizí. Své klienty podporuje hlavně v tom, aby více poslouchali své tělo, následovali své srdce a používali svůj zdravý rozum.

„Ať už se jedná o špatnou náladu, nebo i o depresivní poruchy, výživa je jedním z nejdůležitějších faktorů – a často opomíjeným – v léčbě psychických poruch. Člověk má pocit, že má nějak jíst, jen aby dobře vypadal nebo splnil nějaká výživová kritéria, ale my tak máme jíst hlavně proto, abychom se cítili psychicky dobře,“ upozornila psycholožka Zuzana Douchová, která byla hostem našeho lifestyle podcastu ON TOPIC. „To, co jíme, i to, co pijeme, má obrovský vliv na tvorbu hormonů v našem mozku,“ dodala.

Potraviny pro lepší psychiku

Co tedy zařadit do jídelníčku, abychom měli na vše dost energie a cítili se dobře? „Šla bych na to úplně jednoduše. Není to o tom, že bychom měli jíst banány nebo ovesné vločky, nefunguje to tak, že by to byla jedna konkrétní potravina. Výživa vždycky funguje komplexně,“ poradila Zuzana Douchová v našem rozhovoru, který si můžete pustit v úvodu článku. Prozradila také, jak můžete svůj jídelníček ihned upravit bez toho, abyste se pouštěli do radikálních diet.

„Soustřeďte se, aby aspoň z 80 % byla vaše strava vyvážená a pestrá a těch 20 % si nechte na cokoliv, co nemusí úplně splňovat zdravá kritéria.“ Co je tedy základem zdravého jídelníčku? „Hlídat si tři základní živiny, protože každá ta živina, ať už sacharid, bílkovina, nebo tuk, má v našem systému své místo. Bílkoviny pomáhají budovat svalovou hmotu, ale i tvořit hormony, které přímo ovlivňují naši psychiku, emoce, náladu, spánek… A bílkoviny jsou maso, vajíčka, luštěniny, mléčné výrobky, zakysané ideálně… Pak tady máme sacharidy, k bílkovině by měla být vždy nějaká příloha, jako celozrnné pečivo, těstoviny, rýže, brambory… a z tuků se nebát másla, rostlinných olejů, ořechů, semínek, tučných ryb. To vše náš mozek potřebuje a je důležité to doplnit i o ovoce, zeleninu a dostatečný pitný režim,“ vyjmenovala odbornice. „I sebemenší dehydratace ovlivňuje funkci našeho mozku,“ varovala všechny, kteří na vodu v jídelníčku často zapomínají.

Jídlo jako náplast

Dají se jídlem nebo sladkostí „obalit nervy“? A kde je ta zdravá míra, abychom nesklouzli třeba k emočnímu přejídání? „Já jsem určitě pro. A zdravá míra je podle mě těch 20 %, jednou za den si klidně dovolme třeba kvalitní čokoládu, dezert, to je naprosto v pořádku. Na jednu stranu je tu obrovská nabídka nezdravých dobrot a pak je tu obrovský strach: Nejezte to, budete nezdraví a tlustí. Já jsem pro, aby se nedělaly tyhle extrémy. Žádná potravina není jenom nezdravá nebo jenom zdravá. Vždycky je to o množství a četnosti,“ vysvětlila Zuzana Douchová z pohledu psycholožky i nutriční poradkyně.

Mohlo by vás zajímat: Pečivo může pomoci i uškodit. Zjistěte, jestli do vašeho jídelníčku patří a jaký druh vybrat

Dále v našem rozhovoru odpověděla například na otázku, zda má smysl hubnout nebo dodržovat striktní režim v případě vánočních svátku či jiných podobných období. Psycholožka také poradila, jak se „zazdrojovat“ v případě, že už delší dobu cítíme, že nám psychicky není dobře. To a mnohem více najdete ve čtvrtém dílu našeho podcastu ON TOPIC dostupném v podcastových aplikacích. Jako videorozhovor se na něj můžete podívat i na Youtube, Streamu i v úvodu tohoto článku.

Pusťte si také rozhovor o novoročním hubnutí. Jak na to, aby vám vydržela motivace?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.