Životní styl

20. prosince 2023 06:00

Marie Makovská

Cítit se na konci roku blbě je normální. Zima připomíná dlouhou menstruaci, říká psycholožka

ON TOPIC: Psycholožka a nutriční poradkyně Zuzana Douchová – celý díl podcastu o zimní náladě

Vánoce jsou tady, radujme se a veselme se! A co když ne? Psycholožka a nutriční poradkyně Zuzana Douchová v našem podcastu ON TOPIC odpověděla na otázky, proč nám v zimě a ke konci roku obecně bývá hůř, proč bychom se za to neměli bičovat i jak rozeznat špatnou náladu od deprese.

Patříte mezi ty, kterým se v zimě a do tmy mnohem hůř vstává? Zuzka Douchová v našem podcastu rozebrala, čím to je. „Je to naše přirozenost, stálá spojitost s přírodou, ale má to i biochemický podklad. Nedostatek slunečního světla ovlivňuje i hormony v mozku a naši náladu,“ vysvětlila a podrobněji vše popsala ve videorozhovoru, který si můžete pustit v úvodu článku.

A co s tím tedy dělat? „Určitě je důležité mít nějaká zimní režimová opatření – dbát na to, abychom měli co nejvíce světla, co můžeme mít. Jít ven, jít na vzduch, nechat na sebe zářit slunce, aspoň na chvilku, hlavně v dopoledních hodinách,“ poradila a pokračovala: „Hlídat si klasicky zdravý životní styl, v zimě to platí dvojnásob, chodit spát brzo, jíst dobře, hýbat se, když to nejde venku, tak aspoň vevnitř, měli bychom být hydratovaní…“ Může to sice působit jen jako výčet běžných doporučení, ale v součtu budou mít jakékoliv z těchto kroků opravdu přímý dopad i na naši náladu.

Mohlo by vás zajímat: Před Vánoci neuklízet a přesto zůstat v pohodě? Jde to a je to zdravé, potvrzují experti

Proč se nám v zimě nedaří

Na jaře a v létě nám to všechno jde přirozeněji, v zimě spíš inklinujeme k tomu, být víc doma, Zuzka Douchová ale doporučuje pokračovat v tom i v zimě, a zároveň myslet na to nejdůležitější: „Taky je důležité nešílet. Nešílet z toho, že nás v zimě přepadne únava, a že máme potřebu zpomalit a víc se stáhnout ze světa. To je naše lidská přirozenost a když proti ní budeme bojovat a budeme na sebe naštvaní – což takhle dost výkonových lidí má, protože únava a zpomalenost se nehodí – tak je to nepřirozené. Příroda se celá zastaví, ale my lidé máme pořád podávat 150% výkony,“ popsala psycholožka častý problém současné společnosti a dodala: „Nebojte se zpomalit a zvolnit!“

Zima je jako dlouhá menstruace

Zimu totiž ráda připodobňuje k dlouhé menstruaci, což se možná někomu nemusí líbit, ale archetypálně je to podobné. „U žen je to ten týden, kdy si máme zalézt do postele, dopřát si klid a odpočinek, nepracovat tolik a netlačit na sebe. Potřebu zpomalit a zvolnit cítí i muži, i když ti nejsou tolik náchylní na hormonální změny,“ vysvětlila.

Přečtěte si také: Vánoce u mámy, na Silvestra k tátovi. Jak řešit střídavou péči podle právničky

Ne každý miluje vánoční čas

Ani předvánoční čas mnohým na náladě nepřidá. Ať už samotné Vánoce nesnáší, nebo si je umí s rodinou a blízkými užít, období před nimi bývá stresující. Sami budete vědět nejlépe, jaký typ jste právě vy a co ve vás vyvolá například písnička All I Want For Christmas Is You od Mariah Carey, jakmile zazní v rádiích. „Když někdo nemá tu vánoční dobu rád, tak by se měl připravit na to, že to prostě nebude úplně nejveselejší, a snažit se udělat si plán sebepéče – co se pro sebe pokusím udělat, abych se cítil líp. Protože Vánoce jsou jedním z nejstresovějších období roku…“ poradila Zuzka Douchová.

„Kdyby se někde znormalizovalo to, že se na konci roku cítíme blbě a že to je v pořádku…“ vyjádřila dále své přání, které by mnohým z nás pomohlo svátky přežít ve větším klidu a pohodě. Zároveň psycholožka upozorňuje, že „deprese je samozřejmě potřeba řešit, ale pochmurná nálada, to, že jsme vyřízení, to, že toho máme všeho plné kecky a nemáme se chvíli dobře, je naprosto normální. Nejhorší je, snažit se být šťastný, když se tak necítím.“

Špatná nálada versus deprese

Jak tedy poznat, jestli máme „jen“ blbou náladu, nebo hrozí rozvoj deprese? „Rozdíl mezi špatnou náladou a depresí je určitě v délce. Špatná nálada trvá třeba den, dva. Deprese alespoň dva týdny, bez výkyvů,“ vysvětlila psycholožka s tím, že ke zlepšení nálady při depresích nepomůže ani vidět blízkého člověka nebo si jinak udělat radost. „Jsou to pocity beznaděje, bezmoci, hodně se to stáčí do pocitů viny, je na to nabalený celý psychický stav.“

Člověk si to podle jejích zkušeností často včas ani neuvědomí. Nejčastěji to pozná tak, že už ho netěší ani věci, které měl rád. V tu chvíli by se nikdo neměl stydět požádat o pomoc.

Dále Zuzka Douchová odpověděla například na to, zda nám v zimě k lepší náladě pomůže dovolená u moře a jak to udělat, abychom se po návratu do zimní šedi nezhroutili. Poradila také, jak konkrétně upravit jídelníček tak, abychom podpořili svou psychiku a dobrou náladu. To vše a mnohem víc najdete ve čtvrtém dílu našeho podcastu ON TOPIC – v podcastových aplikacích a jako videorozhovor pak na YouTube, Stream i v úvodu tohoto článku.

Podívejte se také na díl o šikaně s lektorem primární prevence Matyášem Grimmichem:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 5. 2024

Dnes máte šťastný den, Berani. Možná dostanete nějakou nečekanou výhru, třeba šek poštou nebo vám zvýší plat či vás povýší v práci. To je přesně to, v co jste doufali, abyste si zlepšili životní styl. Nezblázněte se. Peníze investujte moudře a vyděláte ještě více. Když je utratíte najednou, za pár let toho moc nebudete mít.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.