Před Vánoci neuklízet a přesto zůstat v pohodě? Jde to a je to zdravé, potvrzují experti

Vyluxovat, vytřít i na chodbě, umýt všechna okna, setřít prach z každé dekorace a obrazu... A nakonec padnout do postele s tím, že jste vlastně ráda, že Štědrý den končí. Zná to každá žena a předvánoční úklid bohužel patří k nejstresovějším momentům roku. Není takové šílenství zbytečné? Je! Garantujeme vám, že můžete prožít krásné svátky i bez kardinálního úklidu. Jak na to, nám prozradili experti.

Už máš dárky? Už máš napečeno? Už máš uklizeno?

To jsou tři věty, které dostávají pod tlak každou ženu, protože přeci každá správná hospodyňka chce, aby doma byli všichni spokojení. Jenže pravda je taková, že nejvíce spokojených lidí kolem sebe žena bude mít, když se během adventu nepromění ve vyčerpanou služku.

Nikdo s vámi nebude chtít sedět u vánočního stromečku, když budete vyčerpaní a podráždění. Proto je nutné každý prosincový den připomínat, že Ježíšek není kontrola z hygienické stanice! Kristus pán se narodil ve chlévě, nikoliv ve sterilním prostředí, za které by se nemusel stydět nejeden chirurgický sál.

Vše má své hranice

Samozřejmě vám nechceme radit, ať si necháte přes Vánoce v dřezu týden neumyté nádobí. Vše má své hranice. Ale opravdu si myslíte, že vám někdo bude kontrolovat okna? Venku se stmívá po 16. hodině a každou návštěvu určitě zaujme hlavně nasvícený stromeček, kdo by řešil, že máte na okně šmouhu?

Pokud máte peníze navíc, tak si do domácnosti pozvěte profesionální úklidovou firmu. Dejte si svařák, do uší oblíbený song a klidně sledujte, jak to dělá někdo, kdo za to dostane peníze. Co za vyluxovaný obývák dostanete vy?

Pokud peníze navíc nemáte, tak si pamatujete, že čím méně věcí budete mít, tím méně budete uklízet. Vyházejte všechny lapače prachu a všechny blbosti, ke kterým dávno nemáte vztah. Bea Johnson, která je autorkou knihy Domácnost bez odpadu, to vidí úplně jednoduše. „Život s méně věcmi není komplikovanější, ale naopak jednodušší. Je to život založený na zážitcích, na bytí,“ říká Johnson s tím, že autentický prožitek přítomnosti může zažít jen ten, kdo nežije v obavách, zda má srovnané všechny halenky a košile do komínku.

Řekněte partnerovi, že letos to bude jinak

Dohodněte se s partnerem, že letos to bude bez úklidu. Komunikujte s ním. Každý normální chlap bude spokojený, když tu horní poličku v kuchyni uklidíte až v lednu a místo toho najdete sílu třeba na masáž. Zkuste se ho zeptat, zda má raději čas strávený spolu či srovnané vidličky v příborníku. Pokud se přikloní k těm vidličkám, tak ať si je proboha tedy rovná sám!

Pokud se sladit nedokážete, tak může nastat problém. Žít s někým, kdo má odlišný přístup k úklidu než vy, je náročné, a to nejen na Vánoce. „Čím odlišnější je přístup partnerů k úklidu, tím častěji u nich dochází ke konfliktům,“ cituje web Novinky.cz slova docentky komunikace Sarah Riforgiate. Je důležité vymezit s partnerem mantinely úklidu – stav, který pro jednoho je dokonalým pořádkem, může pro druhého znamenat počátek chaosu. A to je i počátkem partnerského pnutí a mezilidských problémů...

Někoho úklid baví, u jiného je to patologie

„Spoustě lidí uklízení pomáhá. Navíc je to rutinní činnost, která člověka příliš nenamáhá a zároveň ho zklidní. Dokonce i líný muž může mít tyto pocity,“ vysvětlil v rozhovoru pro MF Dnes psycholog Jiří Šípek. Dobře, na tom něco bude. Pan Šípek je expert a lidské duši rozumí. Zároveň ale rychle dodává, že vše má své hranice!

Pokud se záliba začne měnit v nutkavý pocit, není to pro psychiku nic dobrého. „Úklid může mít nutkavou podobu, kdy každé porušení řádu a pořádku může vyvolat úzkost. Když jsou lidé pedanti a lpí na svém řádu, pak se vybočení může vyvinout v neurotickou poruchu. Takoví lidé nutkavě dbají na pořádek, protože jedině ten jim udrží pocit snesitelnosti. Jakmile se poruší, cítí úzkost, aniž by hledali důvody, proč se to děje,“ dodává zkušený psycholog.

Trochu nepořádku vyměňte za klid

Redakce Prima Ženy se na problematiku (ne)uklízení zeptala také profesionálního kouče Jaromíra Otavy. „Rozsah a hloubka úklidu je vlastně program, stejně jako kterýkoliv návyk, který si vytvoříme, nebo si do života přineseme od svých rodičů. Je přirozené, že stav „uklizeno“ pro každého znamená něco jiného. Není ale jenom jedna pravda! Pokud se tedy potkají dva přátelé, tak jeden může mít už týden uklizeno a druhý může už týden uklízet a hotovo nemá,“ vysvětlil odborník na koučink a osobní růst a pro Prima Ženy sestavil návod, jak zůstat v pohodě i přes Vánoce a neprohrát vnitřní boj s úklidem a s pocitem, že pořád není hotovo.

  1. Přijmu, že je v pořádku mít jen částečně uklizeno – jenom moje hodnocení je důležité!
  2. Dovolím si, mít doma trochu nepořádek – chci! Vyměním čas úklidu za společný čas s blízkými – ne slova, ale akce s rodinou!
  3. Připustím, že úklid není to, čím se stanou Vánoce lepšími – změna úhlu pohledu, není jenom jedna pravda!
  4. Experimentuji – letos to zkusím jinak a pak to můžu zhodnotit!
  5. Nafouknu to – s nadšením vyprávím přátelům, jak jsem se k tomu letos postavil jinak!

Eva Decastelo ví, že i v nepořádku může být člověk šťastný

Redakce Prima Ženy také oslovila ženu – konkrétně herečku a moderátorku Evu Decastelo. Ta má plno pracovních povinností a něco nám říkalo, že úklid nepatří mezi její největší hobby.

„Já se řídím heslem bordel v bytě, šťastné dítě. A teď vážně. Ženy by neměly nic přehánět včetně úklidu. To, jak budou ty svátky vypadat, je vlastně o tom, jak moc bude žena odpočatá, naložená a spokojená. Čím odpočatější žena, tím větší klid doma,“ má jasno herečka, kterou znáte například ze seriálu Slunečná.

„Já to u sebe mám nastavené naštěstí v klidu. Samozřejmě, že člověk trošku uklidí, ale můj vánoční úklid vypadá úplně stejně jako jakýkoliv jiný úklid ve všední den. Jediný rozdíl před Vánoci je v tom, že opravdu pečlivě projdu skříně a vytřídím věci, které jsem rok neměla na sobě a ty pak pošlu na charitu,“ říká Eva a jasně tak dává za pravdu těm expertům, kteří ví, že čím méně věcí doma máte, tím méně jich budete uklízet.

Nechte ženu zastavit se a zbytečně ji neprovokujete radami

Na závěr jsme si v redakci řekli, že ještě jednou ověříme, zda platí, že spokojená žena bude mít sílu a chuť si Vánoce užít i v noci v ložnici. Poslední rada vzešla z dílny sex koučky Gaiy Poupětové. „Žena by se měla umět zastavit a říct si, o čem ten život je, zda je to opravdu o tom, mít zabalené všechny dárky a mít šestnáct druhů cukroví.“ Je jisté, že potřebujeme čas, abychom dokázaly přepnout a toto zastavení vyzkoušet. Ale pozor, taky jsou mnohé z nás často háklivé na rady! I dobře míněná „rada“ může být tím, co nás nakonec v předvánočním shonu naštve ze všeho nejvíce.

Dámy, místo shonu si dejte raději Vánoční speciál Máme rádi Česko:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.