Vánoce

2. prosince 2023 08:30

Šarlota Chmelařová

Vánoční úklid podle odbornice: Lidé nejčastěji hodnotí toaletu. Okna se dají umýt pudinkem

Influencerka Kateřina Brožová v Show Jana Krause

Svátky jsou za dveřmi a s nimi i touha po čisté a uklizené domácnosti. Předvánoční úklid ale nemusí být stres a shon. Stačí si vše dobře rozplánovat a zaměřit se na to důležité. Odbornice na úklid Kateřina Brožová v exkluzivním rozhovoru pro Prima Ženy radí, jak na to.

Vánoční úklid je dobré provádět systematicky a mít vytvořený plán. Rozvržené úkoly vám pomohou lépe se orientovat v tom, co už máte hotové a co vás naopak ještě čeká. Nejlepší taktikou je proto začít s předstihem a v klidu.

Mohlo by vás zajímat: Vánoční úklid: 5 největších chyb, které při něm děláme

„Nejdůležitější je, rozkouskovat si toho velkého mamuta, kterého máme před sebou na malinkaté části. Nedělat ten úklid nárazově, takže začít dřív a každý den uklízet 10–20 min, jen určitou část domácnosti a vůbec si nedělat hlavu z toho, že jsem třeba uklidila jen okna z vnitřní části. Zkrátka aby se člověk necítil zahlcený,“ řekla influencerka Kateřina Brožová pro Prima Ženy. Do povědomí veřejnosti se dostala především díky svému instagramovému profilu s názvem Úklid pro klid, na kterém ji sleduje přes 347 tisíc fanoušků, a nedávno byla také hostem v pořadu Show Jana Krause.

Uklízejte postupně a chytře

Nejdříve si vyberte věci, které neděláte tak často. „Začínám takovými věcmi, které se opakují jednou za dva tři měsíce. Vyčistit důkladně pračku či myčku. Také neutíráme prach nahoře na skříních úplně tak často jako běžný prach. Otřít kliky, vypínače a končíme kuchyní, troubou a věcmi, které se zašpiní nejvíc při vánočním pečení,“ říká Katka.

Čtěte také: Desatero pro vánoční úklid na poslední chvíli. Rychle a bez stresu

Existuje také spousta praktických vychytávek, které práci dokážou usnadnit. Po utření prachu nahoře na skříních na ně například můžeme rozložit staré noviny, které pak jen sebereme a vyhodíme do koše. Jednoduše a rychle můžete postupovat také při odmrazování mrazáku. „Opatrně se dá odmrazit fénem, je potřeba ale dávat pozor, aby to nebyl moc horký vzduch, je to spíš takový vlažnější vzduch, aby se něco nepoškodilo,“ dodává sympatická blondýnka.

Zaměřte se na správný výběr čisticích prostředků

K vánočnímu úklidu také neodmyslitelně patří mytí oken. Činnost, která obvykle zabere poměrně dost času, se ale dá urychlit. Důležité je sáhnout po vhodném čisticím prostředku. „Stačí nalít do vody bílý ocet, který vám okna krásně vyleští, takže to je hned hotové,“ tvrdí Brožová a dodává, že existuje také řada velice netradičních metod. Sama jednu takovou vyzkoušela. „Umýt okna pudinkem rozpuštěným ve vodě. Test dopadl dobře, lépe než jsem očekávala, ale přišlo mi to trošku pracnější, takže bílý ocet pořád vede,“ svěřuje se Katka. Pokud byste ho doma neměli, a přece jen chtěli vyzkoušet nový způsob, stačí rozpustit sáček světlého pudinku v pěti litrech vlažné vody.

Nejlepšími čisticími prostředky jsou věci, které běžně naleznete v domácnosti. Ekologické prostředky neobsahují škodlivé chemikálie a jsou šetrné k životnímu prostředí. Můžete si například vytvořit i speciální vánoční edici. „Univerzální čisticí prostředek dělám z bílého octa. Naředím ho s vodou k poměru 1 : 4 (jeden díl octa a čtyři díly vody). A nejradši do toho přidávám skořicový esenciální olej. Stačí čtyři kapky a krásně vám to provoní domácnost. Ale můžete si tam třeba hodit i větvičku od smrku a k tomu dát nějaký citron,“ doporučuje Brožová.

Zapojte do úklidu ostatní členy domácnosti

Mějte na paměti také to, že na celou domácnost nemusíte být sama. Rozdělte úkoly mezi ostatní členy rodiny a každý může přispět rukou k dílu. „Já zapojuji celou rodinu, ale nejvíc mi pomáhá muž. Snažím se, aby děti uměly základní věci, jakože ráno vstanou a ustelou si postel, dají boty do botníku nebo nádobí do myčky,“ tvrdí dvojnásobná maminka. Své děti se k pomoci v domácnosti snaží vést od malička. „Úklid je běžná věc, která se dělat musí. Nemělo by to být považováno za něco extra. Je to pomoc v tom, že mi ušetří práci a já si s nimi pak můžu dřív zahrát třeba pexeso nebo nějakou jinou hru,“ sděluje Katka.

Když nestíháte, zaměřte se na to, co je vidět

Jestliže z nějakého důvodu nestíháte důkladný předvánoční úklid, hoďte starosti za hlavu. Vánoce mají být především svátky klidu a pohody. „Snažila bych se z toho nehroutit. Většinou uklízíme tak nějak přes rok, takže to nebude tak úplně tragické. Uklidila bych věci, které vadí mým očím. A jinak bych to brala v pohodě, že to nevadí, že nemám naleštěná okna a uklidila bych ten největší nepořádek,“ myslí si odbornice.

Mohlo by vás zajímat: 5 tipů, jak si uchovat duševní zdraví i během Vánoc

Zvláštní pozornost věnujte hlavně místům, jako je podlaha, nejrůznější povrchy nebo třeba koupelna. Lidé podle všeho na návštěvách nejčastěji hodnotí čistotu toalety. „Toaleta je v domácnosti taková vizitka. Na Instagramu jsem se z legrace ptala svých sledujících, zda na návštěvě kontrolují její čistotu a většina z nich odpověděla, že ano,“ dodává se smíchem podnikatelka.

Do pořádku! Jak na úklid?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.