Přiznání královny úklidu Marie Kondo: Mám doma nepořádek, s dětmi to jinak nejde

Známá popularizátorka minimalistického stylu se dle vlastních slov zajímala o úklid už jako dítě. V dospělosti se z konzultací o pořádku stala její obživa a miliony lidí po celém světě učila, jak mít z uklízení radost. Teď ale přiznává, že má doma svinčík. Se třemi dětmi to prý jinak nejde.

Spisovatelka, konzultantka a influencerka Marie Kondo má na svých sociálních sítích miliony sledujících. Nepochybně ovlivnila spoustu lidí, za posledních deset let prodala přes 11 milionů výtisků svých knih, ve kterých radí, jak se naučit citu pro pořádek a organizaci a vše dělat s radostí.

Nyní se královna pořádku setkává s kritikou, protože přiznala, že s třemi dětmi už to není možné a tedy jí nevadí, když má doma svinčík. Doposud přitom kázala, jak uklízet, nehledě na to, kolik máte doma dětí.

Hlavním principem minimalistické metody Marie Kondo je zbavení se věcí, které vám nečiní životní radost. Mezi její osobní radosti patří například pyžama ze 100% hedvábí nebo organické bavlny, protože se v nich cítí dobře a pomáhají jí spát, pití čaje třikrát denně, aby navodila pocit klidu a otvírání její krabice na šití z dětství, která jí přináší vřelé vzpomínky.

Tím, že sama v roce 2021 porodila chlapečka a bratříčka pro své dvě dcery, její veřejné vystupování poněkud ochablo, a s ním i striktní pořádkumilovnost. „Až dosud jsem byla profesionál na uklízení a snažila jsem se mít i doma uklizeno za všech okolností. Teď jsem to svým způsobem vzdala a je to dobře. Uvědomila jsem si, že je důležitější, abych trávila čas s dětmi,“ prohlásila podle deníku Washington Post.

Na sociálních sítích tím pochopitelně spustila vlnu kritiky. Mnoho lidí ji označilo za pokrytce, najdou se ale i tací, kteří jí gratulují k prozření. Samozřejmě je stále otázkou, co pro Marii Kondo znamená vzdát se uklízení. V jejím případě je těžké si představit, že by měla doma doopravdy nějaký obrovský nepořádek.

„Uspořádání našich domovů, uspořádání našeho prostředí je také cestou k uspořádání naší mysli,“ uvedla dále Marie Kondo. Přiznala, že díky organizaci našich myšlenek se vyjasní, co doopravdy chceme, ale právě s tím nyní sama bojuje. Uvědomuje si však, že až její děti vyrostou, svůj způsob života znovu změní.

Vstupte s námi do prima+ a užívejte si kvalitní české i zahraniční filmy a seriály!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.