Vědci odhalili univerzální způsob, jak uklidnit plačící miminko. Stačí pět minut

Každá matka dobře ví, že uklidnit brečící dítě může být často i extrémně náročným úkolem. Pláč je pro miminka jedním z mála způsobů komunikace a přijít na to, co je jeho důvodem, je někdy oříšek. Vědci nyní přispěchali rodičům plačtivých prcků na pomoc a zveřejnili studii, ve které odhalili způsob, jak svou ratolest efektivně utišit. Tvrdí, že je univerzální, a měl by tedy fungovat na všechny.

Obzvláště novopečené maminky snášejí pláč svého dítěte těžce. Často se ptají, co by mohly dělat jinak a jestli náhodou nepřehlédly jednu z potřeb novorozence. Mohou přitom dělat vše správně a výčitky je sžírají zbytečně. Uklidnit plačící miminko totiž bývá mnohdy oříšek i pro zkušené matky, ty už ale většinou vědí, že se za to bičovat nemusí.

S receptem na to, jak uspat dítě, přišel i Láďa Hruška ve svých Vychytávkách:

Klid do 5 minut

Vědci z centra Riken v Japonsku provedli na 21 dětech studii, díky které potvrdili, že nejlepším způsobem k uklidnění plačícího dítěte je prosté pětiminutové nošení. Miminkům měřili srdeční tep a jeho zklidnění u této metody pozorovali u všech.

„Především pro nezkušené rodiče může být neustálý pláč dítěte spouštěčem stresu,“ vysvětlil deníku The Sun vedoucí studie doktor Kumi Kuroda, proč se s kolegy rozhodl výzkum provést, a pomoci tak rodičům plačtivých miminek. Jiné metody, jako například vození v kočárku nebo držení dítěte vsedě, přitom měly daleko menší úspěch. Nošení naopak děti nejen uklidnilo, ale v polovině případů také uspalo.

Maminky mezi sebou na internetu i osobně sdílejí všelijaké tipy, jak si s plačtivým miminkem poradit. Kumi Kuroda ale předestírá, že zkušenosti jsou často nepřenosné, protože každé dítě je jiné. Je tak lepší obrátit se na odborníky. „Lidé často naslouchají radám jiných rodičů, aniž by byly vědecky podložené. Vědu přitom k pochopení chování malých dětí potřebujeme, protože jsou komplexnější, než si leckdo myslí,“ dodal.

.

Sdílejte článek
Štítky Japonsko dítě miminko matka klid ořechy pláč rodiče Láďa Hruška The Sun nošení RIKEN

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.