Jídelníček proti migréně: Omezte zrající sýry a zkuste řimbabu nebo devětsil

Kdo trpí migrenózními stavy, nejspíš už zkusil kdeco, aby ulevil svým bolestem, které často doprovází i další nepříjemné příznaky. Možná jste už zapracovali na tom, abyste dodržovali pitný režim, měli méně stresu, lepší spánek… ale zkusili jste se podívat i na svůj jídelníček?

Co je migréna

Migréna bývá často zaměňována s bolestmi hlavy, ale pokud jste ji sami zažili, víte, že se od běžné bolesti hlavy liší. Příčinou migrény, kterou provází chronické bolesti, ale i další příznaky zmíněné níže v článku, může být kombinace více věcí. Roli hraje genetika, ale i životní styl a faktory prostředí, ve kterém žijeme. Častěji migrénami trpí ženy, což je pravděpodobně dáno hormonálními výkyvy.

Při migrénách se stahují cévy a mozek se odkrví, přičemž samotná migréna má různé fáze i intenzitu bolesti. Téma migrén je stále málo prozkoumané, navíc je často bagatelizované. Lidé se snaží si na migrénu „zvyknout“, protože jejich okolí nemusí rozumět tomu, jak se doopravdy cítí a že nejsou v některých fázích schopni zvládnout ani běžné a jednoduché úkony. Dokonce ne každý lékař jde po skutečných příčinách, které u vás migrénu spouští, a tak možná užíváte léky proti bolesti jako jediné řešení vašich potíží.

Typy migrény

Někteří odborníci tvrdí, že existuje jen jedna migréna, setkáte se ale i s rozdělením například na oční migrénu (provázenou krátkodobými zrakovými poruchami), vestibulární migrénu (provázenou závratěmi a extrémní citlivostí na pohyb), bazilární migrénu (provázenou neurologickými příznaky, jako je zmatenost, zvonění v uších, …) a další.

Příznaky migrény

Lidé s migrénou nejčastěji zažívají tyto příznaky:

  • bolest hlavy a očí
  • citlivost na hluk a světlo
  • bolest páteře a šíje
  • pocit na zvracení nebo zvracení
  • poruchy vidění
  • únava
  • zimnice
  • pocení

Bolest se může zhoršovat při pohybu a vystavení se světlu či hluku, proto lidé s migrénou často vyhledávají klid a tmu.

Léčba migrény

I když už existují i léky přímo určené na migrénu, které dříve často nahrazovala antidepresiva, je léčba migrény ještě předmětem mnoha výzkumů. V první řadě byste měli zkusit zjistit, co migrénu spouští právě u vás.

  • Zapisujte si, co migréně předcházelo (sledujte míru stresu, odpočinek a spánek, co jste jedli a pili).
  • Pozorujte také, jestli je něco, co vám pomůže blížící se migrénu potlačit a co vám zabírá v případě, že už se příznaky rozvinou.
  • Abyste migréně předešli, může pomoci pravidelný a dostatečný spánek, odpočinek během dne, kdy budete mít úplný klid (tedy nebudete ani scrollovat na mobilu), vyhýbání se hlučným místům, dostatečný pitný režim, cvičení a masáže, ale i změna jídelníčku.

Jídelníček proti migréně

Neexistuje přesný seznam potravin, které jíst či nejíst, abyste se migrenózních stavů zbavili. Připravte se spíše na běh na delší trať, abyste eliminační metodou zjistili, co vám (ne)vyhovuje. Obecně je ale lidem s migrénami doporučeno:

  • Doplňovat hořčík a omega 3 mastné kyseliny (ideálně z rybího tuku)
  • Omezit a nejlépe úplně vynechat konzumaci alkoholu
  • Omezit konzumaci zrajících sýrů, kávy, čokolády, zpracovaného masa (uzeniny a další), které obsahují tyramin, dusičnany, histamin a fenyletylamin spojované s příznaky migrény
  • Někomu také pomáhá vynechat ostrá, kořeněná jídla a dochucovadla

Ukázalo se také, že v souvislosti s příznaky migrény může mít pozitivní účinky například zázvorřimbaba obecná nebo devětsil lékařský.

Někteří lidé popisují, že se jim příznaky migrény zhoršují, pokud hladoví nebo zapomenou pít dostatek vody.

Podívejte se také na rozhovor s psycholožkou a nutriční poradkyní Zuzanou Douchovou. Poradila, jak pomocí jídelníčku zlepšit psychiku:

Eliminační dieta

Eliminační dieta je poměrně náročným, ale také nejspíš jediným způsobem, jak zjistit, jestli existuje něco, co vám v jídelníčku nesedí. Zvažte, jestli některé potraviny, které jsou popisovány jako spouštěče migrény, nesouvisí i s vašimi stavy.

Poté můžete některou z nich zkusit vyřadit z jídelníčku a pozorovat, zda to pomůže. Později je znovu zavedete, abyste otestovali, zda vaše příznaky opravdu spouští. Eliminační dieta obvykle trvá 5–6 týdnů a měla by být prováděna pod dohledem lékaře nebo dietologa.

Pokud si chcete eliminační dietu vyzkoušet, myslete na to, že byste se neměli sami pouštět do vyřazení důležité skupiny potravin – chyběly by vám důležité živiny a mohli byste si způsobit další zdravotní obtíže. Na internetu můžete například narazit na doporučení, abyste z jídelníčku odstranili všechny mléčné výrobky, které jsou ale významným zdrojem bílkovin, vápníku a dalších minerálních látek i vitaminů. Pokud vynecháte alkohol, kávu nebo vysoce průmyslově zpracované výrobky či sladkosti, nic takového vám nehrozí, ty v jídelníčku rozhodně nejsou nutričně nezbytné, spíše naopak.

Čtěte také: Lidé se stydí za migrénu, společnost se jim posmívá. Nepochopení přichází i od zdravotníků

Ne každému bohužel změny v dietním režimu pomohou, proto nezoufejte, pokud máte pocit, že děláte vše správně, máte pestrý zdravý jídelníček a vaše příznaky migrény to nijak neovlivnilo. Z dlouhodobého hlediska úpravou stravování děláte to nejlepší pro své zdraví, i kdybyste se migrény nezbavili. Po celou dobu pokračujte v léčbě, kterou v ideálním případě konzultujete s vaším lékařem.

Autorský článek

Další zdroje: The Role of Diet and Nutrition in Migraine Triggers and Treatment: A Systematic Literature ReviewMigraine and DietCan Elimination Diets be Promising for Neurodegenerative Disease?Healthline.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 9. 2024

Berani, dnes vám může přijít zvláštní dopis nebo telefonát a informace, které obdržíte, se vám mohou zdát poněkud zmatené. Mohou to být dobré nebo špatné zprávy, případně ani jedno, ale nepřijímejte je za bernou minci. Někdo si někde špatně vyložil nějakou důležitou informaci. Pokud je pro vás to, co slyšíte, důležité, ověřte si fakta, než to přijmete jako pravdu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.