Pocení způsobují i potraviny. Ve vedrech se vyhněte cukru či cibuli, radí odbornice

Pocení je přirozeným způsobem, kterým se tělo ve vysokých teplotách ochlazuje. To ale neznamená, že není nepříjemné. Skvrny na oblečení či zápach s ním související umí obzvlášť v létě dost potrápit. Nadměrné pocení si ale můžete částečně způsobovat i sami, a to tím, co ve vedrech konzumujete.

Deodoranty, antiperspiranty a parfémy jsou v létě nezbytnými pomocníky, kterými můžeme projevy pocení alespoň trochu omezovat či maskovat. Nepopiratelně nejlépe se mají pak lidé, kteří mohou při teplotách překračujících 30 stupňů Celsia jednoduše skočit do bazénu a svlažit se. To ale nemohou udělat všichni. Jak jinak ještě zamezit pocení?

Podle dietoložky tkví klíč kromě jiného i v jídle. „Ačkoli je jídlo spojováno s naším trávicím systémem, to, co jíme, může mít vliv na celé tělo. Jedním ze zajímavých jevů je to, že některé potraviny mohou způsobovat silné pocení,“ řekla deníku The Sun odbornice na zdravé stravování Lucy Diamond.

Čtěte také: Extrémní vedra způsobují i silné pocení. Co dělat, když antiperspirant nestačí?

Z vlastních zkušeností mnoho lidí dobře ví, že zrudnutí v obličeji a pocení zpravidla přichází po konzumaci pikantního jídla. To ale není jediné, které může k vyššímu množství potu odcházejícího z těla přispívat. Dietoložka Diamond vyjmenovala, čemu všemu je lepší se v tropických teplotách vyhnout.

1. Kofein

Leckdo si ráno ani průběh dne neumí bez kávy představit. V létě ale není radno to s ní přehánět. „Kofein stimuluje centrální nervový systém a může aktivovat potní žlázy. Je to vazokonstrikční látka, což znamená, že zužuje cévy, což může zvýšit tělesnou teplotu a vést k pocení,“ řekla dietoložka. Poznamenala ale, že tento vedlejší efekt pocítíte spíše v případě, kdy zkonzumujete kofeinu více, než jste zvyklí.

2. Nadbytek bílkovin

Přestože jde o živiny, které jsou důležité a slouží mj. jako skvělí pomocníci při hubnutí, strava bohatá na bílkoviny rovněž zhoršuje projevy pocení. „Vaše tělo musí vynaložit větší úsilí, aby rozložilo bílkoviny ve srovnání s tuky nebo sacharidy, což může zvýšit vaši tělesnou teplotu a vést k pocení,“ vysvětlila Lucy Diamond. Nejedná se přitom jen o maso, ale například i o vejce, mléko či luštěniny.

Čtěte také: Pocení může být příznakem rakoviny i dalších vážných nemocí. Kdy se obrátit na lékaře?

3. Alkohol

Ledově vychlazené pivo si při letní grilovačce či u stánku na koupališti neodpustí ledaskdo. Jeví se jako vhodný způsob, jak se osvěžit. Je tomu ale jinak. „Alkohol rozšiřuje cévy a zvyšuje průtok krve kůží, což může vyvolat pocit tepla a pocení. Může také narušit regulaci tělesné teploty,“ objasnila odbornice na výživu. Kromě piva pak nejsou pochopitelně prospěšné ani míchané drinky s ledem, jejichž „ochlazovací“ účel je alkoholem potlačen.

4. Průmyslově zpracované potraviny

Ve vedrech má málokdo chuť na teplé jídlo a málokomu se chce ho navíc i vařit. Průmyslově zpracované potraviny, jako jsou například různé brambůrky či krekry, snadno sbalíte jako svačinku i na cestu k vodě. Bývají ale plné soli. „Potraviny s vysokým obsahem sodíku mohou vést k zadržování vody v těle, což se tělo může snažit napravit pocením. Navíc jejich trávení dá víc práce, což může zvýšit vaši vnitřní tělesnou teplotu,“ uvedla Diamond.

Čtěte také: Extrémní vedra zabíjejí, varují odborníci. Co se děje s lidským tělem během tropů?

5. Horké nápoje

Ač se to může leckomu zdát neuvěřitelné, existují země, jejichž obyvatelé ve vysokých teplotách pijí horké nápoje s pocitem, že jsou vhodnější a napomohou ochlazení. Dietoložka před tím ovšem varuje. „Jakýkoli horký nápoj, i když je to jen horká voda, může zvýšit vaši tělesnou teplotu a způsobit pocení, protože se vaše tělo snaží ochladit,“ vysvětlila svůj nesouhlas.

6. Cukr

Nanuky, zmrzliny, ledové tříště, to vše k létu neodmyslitelně patří. Při konzumaci těchto dobrot je ale třeba dbát na množství, nadbytek cukru v těle nedělá dobrotu. „Když sníte jídlo s vysokým obsahem cukru, vaše tělo produkuje inzulín, aby cukr zpracovalo a přeměnilo na energii. To může způsobit vzestup hladiny cukru v krvi a tělo může produkovat naopak příliš málo inzulínu. Pak může nastat takzvaná reaktivní hypoglykémie, při níž se zapotíte,“ uvedla Lucy Diamond.

Čtěte také: Pět nepříjemností, které vás mohou potkat v parných letních dnech. Jak na ně vyzrát?

7. Cibule a česnek

Ani jedna z těchto potravin takzvaně nevoní po fialkách. Ač nemusí způsobit, že se budete potit víc, rozhodně to ve vás ten dojem vytvoří a bohužel dost možná i v ostatních ve vašem okolí. „Tato zelenina může způsobit, že váš pot bude zapáchat jinak než obvykle, což může vyvolat iluzi, že se potíte více. Je to důsledek allia, chemické látky obsažené v cibuli a česneku, kterou vaše tělo přeměňuje na sloučeninu síry. To pak vede k výraznému zápachu,“ dodala dietoložka.

Podívejte se na reportáž o tom, jak si s pocením poradit, když běžné cesty nezabírají:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 9. 2024

Berani, dnes byste se mohli věnovat psaní, možná tvůrčímu nebo dopisovému. Ať už to bude cokoli, může se stát, že vám vyjdou jen pochmurné zprávy o tom, co se právě děje. To nemusí odrážet váš skutečný stav mysli. Pokud vás nenapadá nic příjemného, o čem byste mohli psát, možná raději počkejte na později.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.