Potíte se ve spánku? Experti vyjmenovali možné příčiny, o kterých nemusíte tušit

Když se člověk vysprchuje a oblékne si vypraný oděv na spaní, jde spát s pocitem jisté čistoty. O to horší pak může být ráno zjištění, že je úplně mokrý a dokázal propotit jak oblečení, tak ložní prádlo. Takové pocení může mít mnoho příčin, od těch s velmi jednoduchým řešením až po ty, které je lepší probrat s lékařem.

Dosáhnout poctivých osmi hodin spánku může být pro leckoho těžký úkol. Obzvláště osoby, které se v noci hodně potí, moc dobře ví, že když se ve tři ráno vzbudí v rybníčku vlastního potu, znovu se usíná jen těžko. Teplota těla se má přitom během spánku snižovat. Není nutné ale začít panikařit a obávat se, že se nočního pocení nezbavíte. U žen ho způsobuje hned několik nejčastějších příčin.

1. Vysoká teplota v ložnici

Možná se vám to nezdá, ale pokud je ve vaší ložnici více než 21 stupňů Celsia, už je přetopená a ke spánku vytváří nevhodné podmínky. Alespoň tak to tvrdí W. Christopher Winter, spánkový specialista a autor knihy Spánek: Proč je dobré spát a co dělat, když to nejde. Zvláště tedy v letním období nejsou podmínky ke spánku ideální.

Slavný neurolog rovněž upozorňuje na fakt, že je potřeba si kromě nastavení vhodné teploty v ložnici vybírat také oděvy na spaní a povlečení z prodyšných materiálů. Na flanel tak raději zapomeňte a vsaďte na bavlnu.

2. Noční můry

Zlé sny jsou pravděpodobně nejsnadnějším vysvětlením pocení v průběhu spánku. Lékařka Neomi Shah, která se věnuje spánku, dokonce tvrdí, že pokud nočními můrami trpíte dlouhodobě a kromě pocení vám působí i jiné problémy, měli byste je řešit s lékařem a společně s ním také hledat jejich příčinu.

3. Pálivé jídlo

Věřte tomu, nebo ne, ale pokud si k večeři vychutnáte pikantnější pokrm, na všem spánku se to může negativně podepsat. Kromě neklidného žaludku právě třeba i pocením. Podle studie z roku 2020 může být pocení reakcí na štiplavý pocit v trávicím traktu. Odborníci doporučují, kromě vynechání pálivých večeří, také dvě hodiny před spaním vůbec nejíst a hodinu před spaním už ani nepít.

4. Hormonální změny

Návaly horka, především pak v noci a bez zjevného důvodu, mohou souviset i s hormonálními změnami. Své o tom vědí ženy, které si prošly menopauzou, z nich totiž až 75 % prožívalo noční návaly, jak tvrdí Dr. Aarthi Ram. Menopauza je ale jen jednou z věcí, které mohou ovlivňovat hormony.

V případě hormonálních změn je třeba se zamyslet nad změnou životního stylu. K ochlazení přímo v noci pak může posloužit také odkrytí chodidel a krku a poctivé vyvětrání místnosti.

5. Alkohol

Nejen v létě si leckdo při večírku nebo jen tak doma dopřeje na uvolnění skleničku alkoholu. O to horší je pak ale noční pocení, protože alkohol zvyšuje tělní teplotu. „Alkohol také uvolňuje svalstvo v dýchacích cestách a dýchání tak ztěžuje. Navíc zrychluje srdeční tep. To pak zvyšuje teplotu,“ tvrdí Dr. Ram.

Během tropických nocí, kdy je už samo o sobě těžké usnout, by se proto měli lidé alkoholu vyvarovat, aby se ráno nevzbudili na matraci promočené od potu.

Menopauza může ženy potrápit. Jak být fit po padesátce?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.