Rozpálené auto je pro dítě i zvíře skleník smrti. Kdy rozbít okno? Není to vždy beztrestné

Malé dítě zemřelo v rozpáleném autě, rodiče byli v kostele

I když se tématu dětí a psů zavřených v zaparkovaných autech na slunci rok co rok věnuje celá řada médií a institucí, stále přibývá případů, kdy zapomenuté děti ve vozech během letních měsíců umírají. Jednou z velkých otázek je, jak byste měli zareagovat, když na zaparkovaný a zamčený vůz, v němž se nachází malé dítě či pes, narazíte. Můžete v nouzi rozbít sklo auta? Kam je nejlepší ihned zavolat? Anebo byste měli udělat něco úplně jiného?

Možná si ještě vzpomenete na loňský případ čtyřleté holčičky z Maďarska, kterou zapomněli na neuvěřitelných sedm hodin v zaparkovaném školním autobuse. Podobné hlouposti se dopustila rovnou vlastní matka, která svého syna nechala tři hodiny v zamčeném autě na slunci, načež jej nalezla bez známek života. Další Američanka pak na podzim nechala svou holčičku ve voze dokonce sedm hodin, přičemž ji objevili až kolemjdoucí sousedé. A v médiích už se objevil i první letošní případ, rovněž z USA, kde rodiče nechali zcela nepochopitelně celé hodiny v autě teprve jedenáctiměsíční dívenku.

A podobné případy se bohužel nevyhýbají ani našim končinám, byť o nich policie a záchranáři neinformují tak často. I oni je ale s železnou pravidelností řeší rok co rok. Možná si teď říkáte, že vám by se něco takového s vlastním dítětem, psem nebo kočkou nikdy nemohlo stát a neumíte si situaci, kdy byste je nechali hodiny v zaparkovaném autě na slunci, ani představit. Jenže faktem je, že u malých dětí ve skutečnosti nejsou potřeba hodiny, jelikož život ohrožující pro ně může být i pár desítek minut.

Malé děti v zamčeném voze ohrozí již 25 °C

„Teplota v zaparkovaném, uzavřeném autě může ve velmi krátké době dosáhnout skutečně extrémních hodnot. Auto se v tu chvíli chová reálně jako skleník. Je to nevětraná kovová konstrukce se skly plná černých plastů a dalších materiálů, které teplo přitahují,“ vysvětlil pro Prima Ženy záchranář Marek Dvořák, který už z vozů v letních měsících zachraňoval nejedno dítě na prahu kolapsu. „Pro lidský organismus, zejména pro ten dětský, to tedy v letních dnech může být zdraví ohrožující již v řádu několika minut a opravdu život ohrožující řekněme během 10 až 20 minut,“ dodal s tím, že děti nemají plně vyvinutou termodynamiku a s horkem proto bojují hůř než dospělí.

U těchto časových údajů přitom nehovoříme o tropických teplotách nad 30 °C. „Už teplota 25 stupňů na přímém slunci může kvůli skleníkovému efektu člověku uzavřenému ve vozidle způsobit vážné zdravotní problémy,“ varuje Dvořák s tím, že rodiče či majitelé domácích mazlíčků by měli dodržovat jednoduché, ale skálopevné pravidlo – dítě ani zvíře by nemělo zůstat v zaparkovaném autě samo nikdy. Upozorňuje přitom, že pokud tak činíte, dostáváte se do prostoru, kdy je zkrátka nemáte pod kontrolou.

„I pokud si plánujete odběhnout opravdu jen na chvíli, může se vám mezitím cokoli přihodit. Jsme zkrátka jen lidé, a ať už to zní sebevíc absurdně, můžete se zapovídat, můžete na chvíli zapomenout, že máte v autě dítě, můžete si vymknout kotník… mnoho lidí má pocit, že se jim to nikdy nemůže stát, ale opak je pravdou, stát se to může komukoli,“ říká Dvořák a dodává: „Je-li z nějakého důvodu zcela a absolutně nutné, aby dítě v autě zůstalo, pak musíte bez výjimky dodržet několik zásad. „Je potřeba otevřít okna dokořán nebo nechat aspoň nastartovaný motor. A mít ideálně dítě po celou dobu, co jste pryč, přímo na očích.“

Postup u cizího auta se zamčeným dítětem/zvířetem

Nabízí se samozřejmě i pohled z druhé strany. Tedy situace, kdy na veřejnosti narazíte na zamčený vůz stojící na slunci, v němž sedí dítě nebo zvíře. Co v takové situaci udělat a kdy přistoupit k radikálnímu řešení, jako je rozbití okna vozu? „V první řadě byste se měli rozhlédnout, jestli někde nablízku není vidět rodič a nebát se klidně i zavolat, jestli se někdo neobjeví. Má-li dítě zavřené oči, zkuste na něj zaklepat přes sklo. Případně můžete zkusit vůz rozhoupat, některá auta pak mohou začít i houkat a přivolat pozornost dospělého,“ radí úvodní kroky Marek Dvořák.

Rozhodnete-li se rozbít sklo vozu (například proto, že dítě nereaguje a je pravděpodobně již v bezvědomí), musíte bohužel počítat s potenciálními právními následky. „Tuto situaci by určitě šlo obhájit také jako status krajní nouze, takže ve chvíli, kdy vidím dítě, které má zjevně zdravotní problém a je zavřené v autě, je přípustné rozbít okno a dostat se k dítěti touto cestou,“ říká záchranář. Městská policie už však ve své reakci na podobnou situaci tak jednoznačná není.

Kdy je rozbití skla vozu krajní nouze?

„Lidé se na internetu často odkazují na trestní zákoník, konkrétně paragraf 28, týkající se tzv. krajní nouze, kdy krajní nouzí se rozumí takový stav, který představuje přímé ohrožení zákonem chráněného zájmu. Odvrácení krajní nouze činem jinak trestným pak trestným činem ani přestupkem není. Takto hovoří zákon. Ale ne každé zvíře či dítě uvězněné v autě je přímo ohroženo na životě,“ vysvětluje Irena Seifertová, vedoucí Kanceláře ředitele Městské policie hlavního města Prahy.

„Musí se tedy jednat o stav, kdy je s velkou mírou jistoty zřejmé, že tomu tak je. Zvíře či dítě tedy viditelně nedýchá, nereaguje na podněty a podobně. Pokud o přímé ohrožení života nejde, může rozbité okénko u vozidla znamenat škodu na cizím majetku, za kterou by člověk, který ji způsobil, byl odpovědný,“ doplňuje Seifertová a dodává: „Ve sporných případech tedy vždy doporučujeme přivolat hlídku buď státní či městské policie, která bude danou situaci vyhodnocovat a konkrétně posuzovat na místě.“

Chcete-li mít úplnou jistotu, je pravděpodobně vhodné mít u celé situace svědka, který vám posléze dosvědčí, že osoba či zvíře uvězněné ve voze nereagovali na žádné podněty, a mohli tak opravdu být v ohrožení života. Alternativou může být také celou situaci natočit na mobilní telefon. Marek Dvořák rovněž radí volat spíš 155 než 158: „Záchranáři si už polici dokážou přivolat sami. Vy ale máte jistotu, že zdravotní pomoc je na cestě.“