Pot ostatních lidí může pomoci překonat sociální úzkost, tvrdí studie

Studie zjistila, že pot jiných lidí může mít jednu překvapivou pozitivní vlastnost. Může totiž lidem pomoci překonávat sociální úzkost. Pokud jste tedy vystaveni nepříjemným pachům v dopravních prostředcích, zkuste se na to podívat z té lepší a vědečtější stránky.

Ačkoliv se vám čichání potu ostatních lidí nemusí zdát jako zrovna ta nejpříjemnější aktivita, může mít řadu benefitů při léčbě duševních onemocnění. Zejména tedy u lidí trpících sociální úzkostí. Karolinský institut ve Švédsku přinesl překvapivé výsledky v jedné ze svých studií. Právě ta tvrdí, že odér ostatních lidí v sobě má chemické látky, které mohou v kombinaci s terapií mindfulness pomoci snížit sociální úzkost až o 39 %.

Mohlo by vás zajímat: Co jste nevěděli o pocení a jak se ho efektivně zbavit

„Duševní stav člověka způsobuje produkci chemických signálů v potu, které sdělují emoční stav a vyvolávají odpovídající reakce u ostatních lidí,“ vysvětlila vedoucí výzkumu Elisa Vigna pro The Guardian. „Výsledky naší předběžné studie ukazují, že kombinace těchto chemických signálů se cvičením všímavosti zřejmě přináší lepší výsledky v léčbě sociální úzkosti, než jakých lze dosáhnout jen samotnou terapií mindfulness,“ pokračovala. Prostřednictvím terapie mindfulness si člověk trénuje svou mysl, učí se její uvědomění, sebeovládání, všímavosti a zvládání emocí.

Studie je zaměřená hlavně na ženy

Studie probíhala tak, že odebrali pot dobrovolníkům, kteří sledovali nejrůznější filmy, jež měly vyvolávat určité emoce, jako třeba strach či štěstí. Vědci poté vybrali 48 žen, které trpěly sociální úzkostí a následně je rozdělili na tři skupiny. Ty během dvou dní podstoupily terapii mindfulness a byly také vystaveny chemickým signálům odebraným z těchto vzorků nebo čistému vzduchu.

Čtěte také: 5 tělesných pachů, které byste nikdy neměli ignorovat

A jaký byl výsledek? Ženy, které přišly do kontaktu s pachovými vzorky na terapii reagovaly lépe. „Trochu nás překvapilo, že emoční stav osoby produkující pot se ve výsledcích léčby nelišil,“ podivovala se Elisa Vigna. Pot lidí, kteří byli během sledování filmu v pohodě, měl obdobný účinek jako pot někoho, kdo u sledování snímku pociťoval strach. „Takže je možné, že v potu obecně je něco, co ovlivňuje reakci na léčbu,“ dodala na závěr vědkyně.

Sociální úzkost je porucha, která se projevuje strachem z různých sociálních situací. Lidé, kteří tímto strachem trpí, pociťují nervozitu ve společnosti a raději se kontaktu s vícero lidmi vyhýbají.

Duševní zdraví u lidí se zhoršuje:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.