Pozor na užívání léků v horku. Nepříjemné vedlejší účinky mohou mít aspirin i ibuprofen

Pozor na léky v horku

Hodně pít, nevystavovat se přímému slunci a být v klidu. Tyto rady při velkých vedrech nejspíš už každý slyšel, ale co užívání běžných léků? Některé z nich, pokud je užíváte během parných letních dnů, mohou být potenciálně nebezpečné.

Některé léky snižují množství tekutin v těle a bez patřičného pitného režimu nebo úpravy dávkování přispívají k dehydrataci. Právě proto lékaři varují například před běžně užívaným aspirinem, který během veder může přinést místo úlevy spíše další potíže.

Co může způsobit aspirin?

V případě zmíněného aspirinu jsou to například žaludeční problémy, bolesti hlavy nebo i větší ředění krve. „Malý přísun tekutin v kombinaci s užitím aspirinu může způsobit zvýšené účinky léku na cévní systém, a protože aspirin sám o sobě může způsobit horší srážení krve, dojde v některých případech ke snadnější tvorbě modřin či snadnějšímu krvácení,“ uvedl pro CNN Prima NEWS praktický lékař Josef Štolfa.

Přečtěte si také: Hrozba tetanu je v létě akutnější. Bakterie číhají v prachu, půdě i zvířecích výkalech

„Všechny léky ze skupiny takzvaných nesteroidních antirevmatik mají vliv na žaludeční sliznici a mohou zvyšovat riziko vzniku žaludečního vředu, pokud jich někdo užívá více,“ doplnila praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

Pozor i na další volně prodejné léky proti bolesti

Podle odborníků může být velmi nebezpečný i běžný paracetamol, který je například v lécích jako jsou Paralen, Panadol nebo Paramax. „V důsledku dehydratace nebo solárního působení může i jeho menší dávka způsobit větší komplikace,“ vysvětlil lékař Josef Štolfa.

Antibiotika mohou být fototoxická

Nepříjemné vedlejší účinky mohou mít také některá antibiotika. Lékař nebo lékárník by vám měl sdělit, zda léky patří mezi ty, při jejichž užívání byste neměli pobývat na slunci. „Pro pacienta může být v létě nebezpečné užití léků s fototoxickým nežádoucím účinkem, který se může projevovat zarudnutím a puchýři připomínajícími těžké popálení. Tento efekt mají některá antibiotika, ale i přípravky s obsahem třezalky tečkované nebo ibuprofen,“ řekla tisková mluvčí řetězce Pilulka Lékárny Magda Volná.

A pozor by si lidé měli dát na léky, které se předepisují na onemocnění ledvin nebo vysoký krevní tlak. V takovém případě lékaři doporučují upravit dávkování a přidat minerály.

Léky skladujte v temnu a chladu

Na většině léků najdete upozornění, že by měly být skladovány v temnu a chladu. I ty, které žádné speciální skladování nevyžadují, ale odborníci doporučují nenechávat například v rozpáleném autě, na slunci nebo je nosit při vedrech v kabelce. Vysoké teploty mohou dané přípravky poškodit a hrozí, že tak budou mít nižší účinek.

Sdílejte článek
Štítky zdraví léto lékař horko CNN Prima NEWS dehydratace antibiotika ibuprofen aspirin vedlejší účinek nemoci a zdravotní potíže léky bez předpisu

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 9. 2024

Berani, dnes vám může přijít zvláštní dopis nebo telefonát a informace, které obdržíte, se vám mohou zdát poněkud zmatené. Mohou to být dobré nebo špatné zprávy, případně ani jedno, ale nepřijímejte je za bernou minci. Někdo si někde špatně vyložil nějakou důležitou informaci. Pokud je pro vás to, co slyšíte, důležité, ověřte si fakta, než to přijmete jako pravdu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.