Zdraví a nemoci

14. srpna 2024 05:30

Ema Bártová

Vědci otočili. Modré světlo z mobilu vás připraví jen o deset minut spánku

Koukáte před spaním do telefonu? Špatně děláte, tvrdilo se donedávna. Nový výzkum však ukazuje, že to nemusí vadit – riziko spojené s modrým světlem displeje je velmi malé. Neplatí to ale úplně pro všechny.

Stalo se zvykem mezi rady ohledně kvalitního spánku zařazovat doporučení, aby člověk nejméně dvě hodiny před spaním odložil mobilní telefon, protože modré světlo obrazovky má na noční odpočinek negativní vliv. Jenže to neplatí pro každého. Hodně tady ale záleží, co vlastně s telefonem děláme a co na něm sledujeme.

Doporučení do velké míry vycházelo z více než deset let starého zjištění skupiny vědců, kteří dospěli k závěru, že modré světlo narušuje přirozený cirkadiánní rytmus, díky kterému lidské tělo ví, kdy má bdít a kdy je čas jít spát. Od té doby se toto varování šířilo médii, případně jej čas od času potvrdila nějaká menší odborná práce.

Před několika lety byla například populární studie, která ukazovala, že lidé čtoucí si na tabletu usínají měřitelně později než ti, kdo si vzali papírovou knihu, rozdíl však byl ve skutečnosti dost malý – přesto to jen prohloubilo obavy z modrého světla.

Nový výzkum postavil stará doporučení na hlavu

Jedním z autorů původní studie varující před modrým světlem byl i australský klinický psycholog Michael Gradisar, který se spánkové medicíně věnuje i nadále, momentálně je součástí týmu pracujícího na vývoji aplikace Sleep Cycle sledující kvalitu spánku.

Rozhodl se přezkoumat skutečný vliv modrého světla displeje na spánek a přišel s překvapivými zjištěními, které dosavadní doporučení vyvracejí. Nový výzkum ukazuje, že modré světlo z obrazovek má na spánek a jeho kvalitu jen minimální vliv.

Špatný vliv modrého světla se vysvětloval tak, že zásadním způsobem snižuje tvorbu melatoninu, hormonu, který pomáhá tělu nastavit správný denní rytmus, zjednodušeně řečeno. Podle autorů výzkumu je však intenzita světla obrazovky příliš nízká na to, aby narušila noční odpočinek – i ty nejjasnější displeje vyzařují pouze 80 luxů, přičemž k tomu, aby to narušilo spánek, je potřeba 500 luxů.

Analýza více než desítky odborných prací, které zkoumaly vliv modrého světla na kvalitu spánku, ukázala, že koukání do mobilu skutečně může nástup spánku opozdit, ale pouze o 9,9 minuty ve srovnání s lidmi, kteří je předpisově odkládají už navečer.

Přečtěte si také: Stačí změnit pár věcí, abyste žili o šest let déle. Základem je kvalitní spánek

Ukázalo se také, že primární příčinou problémů se spánkem jsou nepravidelné spánkové návyky, nikoli používání obrazovky. Jinými slovy, pokud například někdo chodí spát pozdě nebo každý den v jinou dobu, nevětrá v ložnici, jí a pije v posteli a podobně, může to mít na jeho spánek daleko horší vliv, než když si před spaním bude číst na mobilu.

Samozřejmě, pokud člověk kvůli telefonu ztratí pojem o čase a bude například do tří do rána hrát nějakou hru, sledovat sportovní přenos nebo seriál, bude nevyspalý – modré světlo jako takové s tím ovšem nemá nic do činění. Ale pokud máte k takovému chování sklony, je možná rozumné si do postele telefon nebrat. Zejména to platí pro děti a  dospívající.

Žluté světlo raději ani nezkoušejte

Reakcí na varování před modrým světlem byly mimo jiné různé filtry a aplikace, které ho měly odstínit, a výsledkem byly displeje a monitory zbarvené lehce do žluta nebo červena. Přitom nešlo o žádnou výhru, což se ale také nevědělo. Nedávná studie výzkumníků britské University of Manchester vydaná v magazínu Current Biology ukázala, že například žluté světlo ničí spánek více než modré. Autoři studie to vysvětlují tím, že nažloutlé teplé světlo organismu vzkazuje, že je den a nikoliv čas k odpočinku, kdežto chladné modré světlo spíše vnímá jako soumrak.

Některé aplikace, které nabízejí potlačení modrého záře displeje mobilů, mnohou navíc být podvodné a ve skutečnosti mohou shromažďovat data uživatelů včetně hesel a přihlašovacích údajů.

A zdá se, že modré světlo obrazovek nevadí ani očím samotným. "Existuje spousta důvodů, proč netrávit všechen čas zíráním na obrazovky, od možných důsledků na duševní zdraví až po sedavý životní styl. Ale pokud jde o zdraví očí, není důvod trávit čas a peníze sháněním speciálních brýlí nebo pomůcek s filtrem modrého světla," citoval magazín Time Matthewa Gardinera, oftalmologa z Massachusetts. Podle něj neexistuje žádný výzkum, který by naznačoval, že modré světlo poškozuje zrak.

Podívejte se, jak je to s očními vadami u dětí:

To se ale možná nedá říci o používání telefonů a elektroniky jako takové. Právě její masový nástup a množství času, které na ní nejmladší generace tráví už od dětství, způsobuje podle odborníků zhoršení zraku v dříve nebývalé míře. Konkrétně jde o krátkozrakost.

„Studie potvrzují, že dlouhodobé koukání na blízko má významný dopad na vývoj zraku u dětí v školním věku. Oči dětí, které tráví hodně času sledováním blízkých předmětů, dostávají signály k růstu, což vede k prodlužování oční bulvy a tím dochází k nárůstu myopie,” vysvětluje lékařka Andrea Janeková z oftalmologického centra.

Podle ní jde v podstatě o celosvětovou epidemii krátkozrakosti u dětí a dospívajících a třeba v Evropě se za poslední desetiletí počet případů více než zdvojnásobil. Za příčinu se považuje stále častější a dlouhodobé sledování tabletů, mobilů a počítačů.

Zdroje:

https://sleepreviewmag.comwww.health.harvard.eduhttps://edisonreport.comhttps://time.com


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 9. 2024

Berani, dnes byste se mohli věnovat psaní, možná tvůrčímu nebo dopisovému. Ať už to bude cokoli, může se stát, že vám vyjdou jen pochmurné zprávy o tom, co se právě děje. To nemusí odrážet váš skutečný stav mysli. Pokud vás nenapadá nic příjemného, o čem byste mohli psát, možná raději počkejte na později.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.