Rodina

27. července 2024 06:00

Ema Bártová

Než dáte dětem mobil, nastavte pravidla. Zpátky už nepůjde vzít nic

Možná to zrovna řešíte. Váš potomek tvrdí, že je poslední ve třídě, který ještě nemá mobilní telefon, a vy proto zvažujete, že mu ho také pořídíte. Nebo prostě chcete, aby vaše dítě telefon mělo, i kdyby to mezi jeho vrstevníky běžné nebylo. Tak či tak, pár věcí stojí předem za zvážení.

Z novinových titulků může člověk snadno získat dojem, že mobily jsou čiré zlo, které způsobují zhloupnutí dětí a vyvolávají závislost. Pravda nicméně je, že v tomto ohledu zatím neexistují žádné velké a jednoznačně přesvědčivé studie, i když můžete najít odborníky s jasně vyhraněnými názory na obou pólech.

Například neurolog Martin J. Stránský patří k velkým odpůrcům jejich používání - podle něj například vůbec nepatří do škol, protože snižují schopnost učit se. Rovněž jim přičítá zásadní vliv na zvyšující se výskyt depresí a úzkostí mezi dětmi a dospívajícími. K podobnému závěru dospěla před časem například tato zámořská studie, ovšem výrazný negativní dopad včetně změn struktury dětského mozku nastával až po sedmi hodinách koukání do přístroje denně.

Na tom, aby dítě mělo svůj mobil, nemusí být nic špatného. Stejně jako se dá docela dlouho vyrůstat bez něj. Hodně záleží na životním stylu rodiny nebo na tom, jak moc se dítě pohybuje po světě samostatně.

Šikovný pomocník, který jde snadno odložit

Ale je dobré uvědomit si, že jakmile potomkům jednou dáte mobil, není cesty zpět. A jakmile jim jednou nestanovíte hranice a limity, pokud jde o jeho používání, je to rovněž nevratné. Respektive pokud byste to chtěli změnit, čekají vás poměrně velké boje.

Otázkou také je, v jakém věku dítěti telefon pořídit. Psycholog Jan Kulhánek míní, že předškoláci vlastní mobil nepotřebují vůbec. A i první třída je podle něj zbytečně brzy. Rodiče zároveň upozorňuje, že největším rizikem je propadnutí hrám nebo neustálému sledování sociálních sítí. Mladší školáci by proto měli být na mobilu nejvýše hodinu denně.

Pokud spějete k rozhodnutí, že mobil ano - nebo pokud chcete dítěti pořídit smartphone místo dosavadního tlačítkového telefonu, kterým šlo skutečně jen volat, je dobré udělat následujících sedm věcí. Protože to může rozhodnout o tom, zda se z vašich dětí stanou jedinci, kteří se nebudou umět zabavit jinak, než s elektronikou v ruce, nebo zda to pro ně bude jen šikovný pomocník, kterého dokážou kdykoliv odložit.

1. Předem se dohodněte na pravidlech pro telefonování

Sedněte si s dítětem a sepište seznam pravidel týkajících se používání telefonu. Pište všechno, co vás napadne - v jakou denní dobu, jak dlouho, bude sloužit hlavně k telefonování, nebo půjde spíše o sociální sítě či hry? Nakonec z výsledku společného brainstormingu vyberte pět jednoduchých pravidel, která vyvěste na viditelném místě.

Mezi doporučovaná pravidla patří to, že telefony nemají děti večer v posteli ani v pokojíčku, ale že se nabíjejí například v obývacím pokoji. Ideální je, když tam své telefony dokážou odložit i rodiče.

2. Méně je více

Pravidla by měla být jednoduchá, zcela jasná a měla by dát dítěti šanci, aby je dodrželo. Mohou se mu zdát zbytečně přísná, ale ve skutečnosti hranice oceňují nejen malé děti, ale i dospívající. Řekněte potomkům, že se dají vždycky změnit v závislosti na tom, jak porostou. Nebo když prokážou, že je umí dodržovat a používat telefon zodpovědně, můžete jim pak například povolit aplikace, na které zatím nesmí.

Přečtěte si také: Pět let se nezajímal, teď uplácí. Jak se bránit, když si expartner kupuje přízeň dětí

3. Zvolte způsob rodičovské kontroly

Je zcela v pořádku, že do patnáctých narozenin dítěte chcete mít kontrolu nad tím, jak často a kde dítě telefon používá. Samozřejmě s tím, že ve třinácti budou dozor a časové limity volnější, než dejme tomu v devíti.

Nesnažte se dítěti telefon kontrolovat tajně, je to nedůstojné a mohli byste přijít o jeho důvěru. Domluvte se na tom předem, ukažte mu, jakou rodičovskou aplikaci budete používat - to je totiž nejspolehlivější cesta. Můžete díky ní například povolovat aplikace nebo webové stránky a rovněž nastavovat časové limity. Někdy lze také nastavit, aby vašemu dítěti nevolal nebo neposílal SMS nikdo mimo uložené kontakty. Pomocí mobilu můžete také sledovat polohu dítěte.

4. Bavte se o tom, co dítě na telefonu dělá

Rodiče by měli řešit nejen to, jak dlouhý čas dítě na mobilu stráví, ale možná ještě víc, co na něm vlastně dělá. Bylo by dobré, aby se nebály svěřit, pokud narazí na něco, co je vyděsí nebo co nebudou tak úplně chápat - nevyčítejte jim to, neděste je, buďte připraveni jim vše vysvětlit. Proberte si s nimi také pravidla jejich vlastního chování, pokud už například používají sociální sítě. Vyjasněte si, jaké fotky či videa sdílet a u jakých se to nehodí.

5. Dohodněte se na důsledcích

Dohodněte se na tom, co bude následovat, pokud dítě poruší některé z pravidel ohledně telefonu. Tedy pokud si ho například tajně vezme do postele nebo se bude koukat na videa, ačkoli vám slíbilo, že si bude dělat jazykovou aplikaci. Je lepší nastavit si případnou sankci předem než to pak řešit v emotivně vypjaté situaci. Trest nemusí vůbec být drakonický.

Je dobré si předem říci i to, jak vyřešíte situaci, pokud dítě telefon ztratí nebo rozbije.

6. Oceňte, jak to zvládá

Až dáte dítěti mobil a najedete na domluvená pravidla, nezapomeňte po čase ocenit, jak je dodržuje a telefonem zachází způsobem, který jste si domluvili. Dejte mu k tomu pár tipů, k čemu všemu se mobil hodí. Může se například samo ozvat prarodičům a popovídat si s nimi nebo někde vyfotit něco, co ho zaujalo, aby vám to ukázalo. Ukažte mu, jak se dají používat jízdní řády a zkuste najít nějakou aplikaci, díky které si bude moci třeba pouštět oblíbenou hudbu.

Podívejte se, co říká psycholožka o výchově dětí:

7. Důslednost na rodičovské straně

Aby se dítě naučilo s mobilem zacházet a nestalo se jeho otrokem, potřebuje pevně stanovená pravidla. A také vaši důslednost, s níž je budete dodržovat, i když někdy by bylo velmi lákavé dítěti povolit na mobilu rovnou tři hodiny, abyste mohli v klidu dodělat práci nebo si jen tak číst. Ani pak se svět nezboří, ale k předchozímu nastavení by se už nejspíš nešlo vrátit.

Zkuste si přiznat, že někdy máte tendenci dítěti povolit delší čas s elektronikou jen proto, abyste sami mohli scrolovat na další reelsy. Na vás je tento řetězec přetrhnout a jít společně dělat něco jiného.

V úvodním videu si můžete poslechnout, jaká jsou největší rizika pro děti v on-line prostředí.

Zdroj: www.bbc.commom.com

Sdílejte článek
Štítky děti společnost volby lidstvo telefonní hovor produkty a služby ekonomika, obchod a finance

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.