Móda a krása

9. srpna 2024 06:00

Ema Bártová

Babské rady na kruhy pod očima: Pomoct od nich mohou čajové sáčky i mandlový olej

Tmavé kruhy pod očima nechce mít asi nikdo, ale čas od času trápí každého. Někdo je však má trvale nebo se mu dělají čím dál výraznější. Proč tomu tak je a co s nimi?

Tmavé kruhy pod očima mohou jít do modra, fialova, do hněda nebo dokonce do černa, hodně tady záleží na odstínu vaší pleti. Mohou vypadat nezdravě, ale vůbec o zdravotní problém jít nemusí. Roli hraje kromě nedostatku spánku a únavy také stárnutí, nedostatek tekutin nebo celkově špatná životospráva. Velkou roli hraje i dědičnost - vliv genetiky dokládá hned několik studií.

Čtěte také: Miss umělá inteligence zná první vítězku v historii. Podívejte se na nejkrásnější AI modelky

Více pigmentované oblouky pod očima někdy souvisí se zdravotními potížemi, ale není to moc časté. Většinou jde o záležitost především estetickou. I to je však dostatečný důvod k tomu, aby se jich člověk snažil zbavit. "Tmavé kruhy jsou běžnou kosmetickou záležitostí a nemusí být úplně snadné se jich zbavit," citoval web Glamour.com dermatoložku Lauren Penzi. Nemožné to podle ní není, jen to chce čas a je třeba také počítat s tím, že efekt maskujících opatření nebývá trvalý.

Když jsou cévy viditelnější

Kruhy pod očima trápí spíše jedince s tmavší pletí, ale hyperpigmentace v této partii se může objevit prakticky u každého. Pokud má někdo sklony k tmavým místům pod očima, může si to zhoršit i opalováním, kdy mu kůže v těchto partiích ztmavne více.

Jednou z nejčastějších příčin tmavých kruhů jsou změny přicházející s věkem, kdy pokožka slábne a o to více jsou vidět žilky pod ní. Někdy jde o kombinaci výraznějšího zbarvení pokožky a stínu v rýhách pod očima, které nežádoucí efekt zvyšují.

Ekzém a kontaktní dermatitida mohou způsobit, že se krevní cévy pod očima rozšíří a budou prosvítat kůží, výsledným efektem opět budou kruhy pod očima. Stejně jako k jejich vzniku může přispět mnutí očí a jejich otoky, protože vedlejším efektem může být popraskání drobounkých cév.

Pokud jde o nedostatek spánku - ke kruhům vede fakt, že se organismus snaží dostat k očím více krve, aby přebil jejich únavu, cévy však pod tenkou kůži hodně prosvítají. Tím spíš, když je člověk kvůli krátkému nočnímu odpočinku celý bledý.

Také nízký příjem tekutin přispívá k tomu, že kůže pod očima vypadá poněkud mdle a tmavší. .

Zkuste tyhle babské rady!

Do boje s tmavými kruhy zapojte kosmetiku, zejména různé pleťové korektory, které se používají ještě pod make-up. Zapomeňte na to, že zvolíte odstín co nejpodobnější barvě pleti, takhle to nefunguje. Platí, že na modré a nafialovělé kruhy je nejlepší žlutý korektor, kdežto na kruhy spíše hnědé docela dobře funguje korektor růžový až červený. Pokud byste potřebovali přikrýt červená místa, zkuste korektor zelený.

Co dalšího stojí za vyzkoušení v případě, že nejde o hyperpigmentaci, ale jen o občasný problém?

Studený obklad

Přitiskněte si na oči nachlazené gelové obklady nebo rovněž nachlazené lžíce, abyste zmírnili roztažení krevních cév v okolí očí, víčka a jejich okolí by měla splasknout a tím se zmenší i efekt tmavých kruhů.

Plátky okurek

Nakrájejte studenou salátovou okurku na plátky, položte si je na zavřené oči - efekt chladu, obsažené vody a vitamínu C by měl zmírnit otoky očí a zbavit vás váčků pod nimi a tím zmírnit dojem tmavých kruhů pod očima.

Čtěte také: Co je dermaplaning a je skutečně užitečný? Pozor, pokud máte akné, říká dermatoložka

Čajové sáčky

Vylouhujte čajové sáčky a pak je dejte vychladit do ledničky. Poté si je dejte na zavřené oči, mělo by to zlepšit proudění krve v této oblasti, protože čaj obsahuje kofein a antioxidanty.

Mandlový olej a vitamín E Zastánci přírodního léčení doporučují smíchat stejné množství mandlového oleje a vitamínu E a poté těsně před spaním směs jemně vmasírovat do tmavých kruhů. Ráno místo omyjte studenou vodou. Opakujte postup každou noc, dokud tmavé kruhy nezmizí.

Masáž  obličeje

Zmírnit otoky a uvolnit kůži pod očima může i jemná masáž očního okolí, kterou povzbudíte krevní oběh.

Mandlový olej a vitamín E

Doporučuje se také smíchat stejné množství mandlového oleje a vitamínu E a poté těsně před spaním směs jemně vmasírovat do tmavých kruhů. Ráno pak místa omýt studenou vodou.

Co dokáže kosmetika a medicína?

Pokud máte tmavé kruhy pod očima kvůli hyperpigmentaci a spánek je na ně tudíž krátký, můžete zkusit o něco razantnějšího, ale pokud možno svůj postup zkonzultujte s dermatology.

Čtěte také: Vatu nejíme a drogy nebereme. Prostředí podle české modelky prošlo brutální proměnou

K mání jsou například lokální zesvětlující krémy obsahující například vitamín C a látku zvanou hydrochinon. V úvahu připadá také chemický peeling s využitím alfa-hydroxykyselin, označují se také jako AHA nebo ovocné kyseliny. Někteří výrobci nabízejí celé sady kosmetiky se zesvětlujícím účinkem na pigmentové skvrny. Depigmentační kúru je dobré absolvovat na podzim, kdy pleť nebývá tolik vystavována slunečnímu záření.

Můžete se rozhodnout také pro některý ze zákroků v kosmetických salónech nebo na klinikách estetické medicíny, pomoci by měla některá z laserových procedur zaměřených na obnovu a zpevnění pokožky. Vyhlazení pokožky pomáhají také injekce kyseliny hyaluronové.

Zvážit lze i operaci očních víček, konkrétně postup označovaný jako blefaroplastika, při kterém se z oční oblasti odstraní přebytečný tuk a kůže.

Tohle funguje jako prevence

Pokud máte sklony k tvorbě kruhů pod očima, úplně předejít jejich vzniku nejspíš nedokážete. Ale proč jim chodit zbytečně naproti?

  • Mažte si obličej krémem s ochranným faktorem celý rok, noste sluneční brýle.
  • Snažte se každou noc spát alespoň sedm hodin, jako prevence tmavých kruhů pod očima to funguje perfektně. Pokud nemáte problémy s krční páteří, zkuste větší polštář, kterým si zvednete hlavu, mělo by to zabránit hromadění tekutiny pod očima během noci.
  • Zkuste se nestresovat, hledejte způsoby, jak se ho stresu zbavit - zkuste například hluboké dýchání.
  • Zkraťte dlouhé zírání na obrazovky, oči to namáhá.
  • Omezte pití alkoholu, má negativní vliv na krevní oběh a přispívá tak ke vzniku tmavých kruhů pod očima.
  • Přestaňte kouřit, cigarety urychlují stárnutí pokožky.

Co říká lékařka o opalování?

Proč mají kruhy pod očima i děti

Tmavé kruhy nemusí být jen záležitostí dospělých, objevují se i u dětí a to ze stejných důvodů včetně toho, že tenhle sklon prostě zdědily.

Kůže pod očima je tenká a citlivá, takže tam zkrátka krevní cévy prosvítají více - tím spíše, pokud je dítě nevyspalé, unavené či nachlazené. Mezi další příčiny tmavých kruhů pod očima dítěte patří dehydratace.

Co když je to zdravotní problém?

Kruhy pod očima jsou většinou estetickou záležitostí, ale může se stát, že půjde o projev nějakého zdravotního problému.

Například alergické reakce postihující oči se mohou odrazit i na barvě kůže pod nimi. Zvláště pokud vás oči svědí, máte je oteklé a mnete si je.

Kruhy pod očima a jinak pobledlá kůže mohou také souviset s anémií, tedy nižším než správným množstvím červených krvinek. Ta ale většinou má i další projevy, jako je například únava, slabost, dušnost a závratě.

Čtěte také: Dermatoložka MUDr. Olga Bahníková radí, jak ke kráse: Jednorázové zákroky mohou ublížit

Mnoho lidí ale trpí slabou anémií, která i tak stojí za řešení. Zjistit se dá díky odběru krve. Nasazení železa může pomoci. Studie z roku 2014 ukázala, že nějakou mírou chudokrevnosti trpěla skoro půlka lidí s kruhy pod očima, i když u mnoha z nich byla jejich příčina jiná, šlo třeba o hyperpigmentaci či nedostatek spánku.

Někteří lidé spojují kruhy pod očima také s nemocemi jater, ale studie to jako běžný příznak nepotvrdily. Jedna práce dala kruhy pod očima dohromady s nedostatkem vitamínu B12, který schází například vegetariánům, pokud si nehlídají jeho příjem.

Zdroje: Healthline, Mayo Clinic

Sdílejte článek
Štítky zdraví spánek kůže tekutina pokožka kruhy pod očima céva edém nemoci a zdravotní potíže

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 10. 9. 2024

Berani, dnes k vám členové rodiny možná nebudou upřímní, zejména pokud jde o práci v domácnosti. Nebuďte překvapeni, když uslyšíte výmluvy. Může to být nepříjemné, ale nenechte se tím vytočit. Nechte domácí práce plavat. Dělejte něco, co vás baví. Je to větší zábava než vynášení odpadků.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.