Životní styl

10. července 2024 19:16

Ema Bártová

Na popraskané paty pomáhá močovina či vazelína. Dlouhé koupele problém zhoršují

Horké dny lákají k tomu, abychom nosili sandálky a pantofle. Zároveň se ukazuje, že spousta lidí nemá pokožku nohou v perfektním stavu a trápí je třeba suché a popraskané paty. Otevřená obuv však problém s kůží dál zhoršuje, stejně jako například dlouhé sprchování.

Příčina toho, proč máme suché a někdy i rozpraskané paty, je vlastně jednoduchá. Jde o nedostatek vlhkosti v pokožce. Praskliny se objevují, pokud se včas nepostaráme o vysušenou kůži, a nejčastěji se tak děje právě na patách, kde je pokožka sice odolná, ale i tak dost zranitelná, protože ji vystavujeme extrémní zátěži.

Zatímco suchá kůže o sobě nedává moc vědět, praskliny bolí a ne málo. Neléčené praskliny se navíc mohou stát vstupní branou pro infekci. Problémy se velmi často objevují v létě, když se nosí otevřené boty bez ponožek. Ke zhoršení přispívá i bosá chůze po hrubých a teplých površích, jako je beton nebo asfalt. Některé lidi trápí suché nohy i v zimě, kdy je v místnostech sucho a přetopeno.

První pomoc pro suché paty

Chraňte své paty během dne

Během dne aplikujte na praskliny na patách tekutý obvaz, abyste vytvořili ochrannou bariéru, která zmírní bolest, urychlí hojení a zabrání vnikání bakterií do pokožky.

Omezte koupele a sprchování na 5-10 minut

Příliš dlouhé koupání může pokožku vysušit, a tím zhoršit suché či už dokonce popraskané paty.  Utírejte si nohy po mytí ručníkem co nejjemněji.

Používejte jemný sprchový gel bez parfemace

Sprchové gely bez vůně a s pH odpovídajícím pH pokožky pomohou zachovat přirozenou vlhkost vašich nohou.

Namažte si nohy do 5 minut po sprše či koupeli

Sáhněte po hydratačním krému, který obsahuje 10-25 procent urey, prospěšná je i kyselina salicylová. Naneste ho na paty hned po koupání, dokud je vaše pokožka ještě vlhká, a znovu kdykoli máte paty suché. Účinnost urey čili močoviny potvrzují studie.

Před spaním použijte obyčejnou vazelínu

Kupte si v lékárně vazelínu a mažte si s ní nohy na noc. Zvažte nošení ponožek v noci, abyste si neumastili postel.

Noste správnou obuv

Máte-li suché, popraskané paty, vyhněte se botám s otevřenou patou, jako jsou žabky nebo sandály. Noste jen dobře padnoucí boty.

Přečtěte si také: Jak nemít v horku oteklé nohy? Pomohou pohodlné boty, hořčík i koňský kaštan

Potíže se zhoršují s věkem

Popraskaná kůže na patách či chodidlech je poměrně častá, trápí až pětinu dospělých, častěji ženy než muže. Podobně jako mají lidé s postupem času sušší kůži na obličeji či rukou, mají ji sušší i na nohách včetně pat, ale většinou si to neuvědomují a nevěnují jí více péče než dříve.

Jak stárneme, činnost různých žláz v našem těle se snižuje, a to včetně těch, které produkují oleje zvlhčující pokožku. Zároveň v ní ubývá bílkovin, což zvyšuje její křehkost a suchost," citoval deník The Washington Post podoložku - specialistku na péči o nohy - Nelyu Lobkovou. Varovala před horkou sprchou a používáním příliš agresivních mýdel.

Doporučuje svým pacientům se sklony k suchým a praskajícím patám pravidelnou večerní rutinu. Podle ní by si lidé nejenže měli mazat paty a chodidla mastí nebo krémem s močovinou s extra vrstvou na problematických místech, ale ještě by si je měli na noc omotat fólií. Tento postup pomáhá k řádnému promaštění pokožky, ale zároveň usnadňuje olupování suchých vrstev, což je žádoucí.

Chybu neuděláte, když použijete pemzu. Přírodní exfoliační produkt, který vám pomůže zbavit se suché kůže, je rozhodně účinnější než lufa. Pro pohodlnější používání si pořiďte pemzu s dlouhou rukojetí. Použijte pemzu několikrát týdně.

I když se vaše potíže zlepší, s péčí nepřestávejte. "Kdo má sklon k trhlinám, musí pro příslušné partie něco dělat neustále. Naštěstí jsou k dispozici vynikající prostředky jako jsou masti na zrohovatělou kůži nebo na trhliny. Pokud si je člověk vtírá denně a minimálně jedenkrát do týdne si odstraní ztvrdlou kůži, může zůstat velmi dlouho bez problémů," říká podoložka Dita Kasperová.

Tohle spíš nezkoušejte

Existují speciální peelingy určené pro nohy, ale odborníci je nevidí moc rádi, protože často obsahují nešetrné abrazivní chemikálie v neregulovaných dávkách a mohou nadělat více škody než užitku.

Ani dlouhé koupele doporučované coby úlevné při únavě nohou se bohužel nedají zrovna doporučit. Namáčení může ve skutečnosti pokožku ještě více vysušit, protože ničí přirozený ochranný film.

Na suchou a zrohovatělou pokožku pat a chodidel se prodávají i speciální pilníky a řezáky, ale ty by laik do ruky brát neměl, protože výsledkem jsou často drobná poranění a trhliny, čímž se celý problém jen zhoršuje.

Video: Podívejte se na tip na výlet

Možná budete muset k doktorovi

Pokud vás popraskané paty bolí tak, že sotva chodíte, může vám lékař předepsat speciální mast nebo steroidní krém, které mohou pomoci zmírnit zánět. Méně závažné stavy vám pomůže řešit pedikúra, přičemž mnohem lepší metodou je takzvaná pedikúra suchá, nikoli prováděná za mokra.

Je také dobré vědět, že někdy je příčina problémů vážnější než jen suchá pokožka  - mohlo by jít například o příznak cukrovky nebo poškození nervů, praskajícími patami se může projevit také lupénka, psoriatická artritida, kontaktní dermatitida, ekzém a porucha imunity zvaná Sjögrenův syndrom. Pokud máte kromě potíží s patami ještě další příznaky, proberte je s lékařem.

Zdroj: WebMD, Washington Post

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.