Zdraví a nemoci

13. června 2024 06:00

Ema Bártová

Odřeným stehnům se dá předejít, když víte, jak si je předem namazat

Horké dny pro spoustu žen znamenají otravný problém v podobě odřených stehen. S tou samou potíží se potýkají i mnozí sportující jedinci. Naštěstí existují možnosti, jak poškození citlivé pokožky předejít. Pravidlo číslo jedna: je potřeba mít stehna v suchu, vlhkost přispívá ke vzniku odřenin.

Vzájemné tření stehen trápí některé lidi více než jiné - roli tu hraje například nadváha, ale také tvar stehen a množství pohybové aktivity. Své o tomto problému vědí třeba běžci, ale hrozí v podstatě u každého déletrvajícího cvičení.

Každopádně odřeniny těchto míst patří mezi jeden z nejčastějších kožních problémů. V horkých dnech hrozí více než jindy, protože například odkládáme punčocháče, které jejich vzniku dokážou zabránit, a zároveň se více potíme.

Mohlo by vás zajímat: Slunci se nemusíte vyhýbat. Můžete zkusit betakaroten i přípravu kůže před opalováním

Odřeniny vznikají buď přímo třením kůže o kůži nebo proto, že se kůže dře o hrubé, nepadnoucí,  případně kvůli potu vlhké oblečení.

Důsledky na sebe pak nenechají dlouho čekat. Objeví se bolest, zarudnutí, puchýřky a někdy i otevřené bolestivé ranky. Není to vůbec vzácná potíž, jak dokládá třeba studie z roku 2014, podle níž odřeninami stehen trpí přes 40 procent běžců. Odřená stehna mohou člověku na pár dalších dní znemožnit velké výkony i obyčejnou chůzi, protože je to hodně bolestivá záležitost, která o sobě dávat vědět na každém kroku. Postižené místo může dokonce otéci a může se objevit i trocha krve, hrozí navíc, že se do místa dostane infekce. .

Jak předejít odřeným stehnům

Děláme chybu, pokud bereme odřená stehna jako nutné zlo a nesnažíme se jim předejít, protože to naštěstí není nemožné. Vyzkoušejte následující tipy.

1. Ochranné pásky na stehna

Mají spoustu nadšených fanynek, i když každému nevyhovují. Moc se nehodí pro ženy, kterým se dřou stehna až úplně nahoře u rozkroku. Jde vlastně o navlékací pásky, které si natáhnete na stehna v místech, kde byste je jinak měli odřená. K mání bývají hladké, ale prodávají se i s krajkovým vzorem. Hledejte je také pod označením bandaletky.

2. Šortky, krátké legíny

Méně elegantní, ale třeba pod dlouhé šaty zcela přijatelnou variantou, jsou i přiléhavé šortky nebo přesněji řečeno krátké legíny, obvykle lépe fungují až ty ke kolenům, které se tak neshrnují. Zkuste si pořídit tenké, v kterých v nebude vedro.

3. Krém proti odřeninám

Existují krémy nebo balzámy přímo určené k ochraně stehen před odřením - potřete riziková místa předtím, než někam vyrazíte a vytvořte na nich ochrannou vrstvu. Mohou obsahovat vazelínu, vosk či silikon, pro příjemnější nelepivý pocit by v nich měl být i oxid zinečnatý nebo oxid křemičitý.

Čtěte také: Ani nové boty nemusí způsobit puchýře. Na bavlněné ponožky raději zapomeňte

4. Vazelína

Můžete použít i přímo medicínskou vazelínu z lékárny, slouží jako prevence i případně k léčbě, protože napomáhá hojení poraněných míst a zabraňuje dalšímu tření a tím i zhoršování stavu. Americká dermatologická asociace oficiálně doporučuje používat vazelínu k léčbě mnoha kožních problémů - od vyrážek přes drobné ranky až po odřeniny.

5. Dětský zásyp

Dětský pudr může zklidnit odřenou pokožku a zároveň drží pod kontrolou vlhkost, která přispívá ke vzniku odřenin.

6. Balzám na rty

V nouzi poslouží i balzám na rty, protože většinou obsahuje různá změkčovadla včetně včelího vosku. Protože jsou navrženy tak, aby chránily citlivou pokožku kolem úst, mohou být užitečné pro ochranu podobně citlivé poškozené pokožky stehen.

Hodně záleží na oblečení

Je skvělé používat přípravky, které mírní následky toho, že se vaše stehna třou o sebe navzájem, ale ještě lepší je zamezit tření jako takovému. Tady může pomoci zhubnutí, ale někdy se stehna o sebe třou i štíhlým lidem.

Proto má smysl zaměřit se třeba na volbu vhodného oblečení - cyklistické šortky na kolo nebo speciální oblečení na běhání jsou většinou na tyto aktivity lepší volbou než běžné oblečení. Vyhněte se nesedícím volným střihům, hrubému materiálu a oblečení se švy na vnitřní straně stehen.

Při sportu nebo turistice volte moderní funkční materiály odvádějící pot, bavlna může potíže zhoršovat. Oblečení by mělo být čisté a suché, kousky navlhlé potem a špinavé mohou přispět k podráždění pokožky.

Podívejte se, jak vybrat správné oblečení na kolo:

Stehna, zvláště riziková místa, byste si měli namazat například před delším výletem nebo dlouhým horkým dnem na dovolené, i když si zároveň chcete obléct krátké legíny. Pokud víte, že se dost potíte, naneste si na stehna před oblékáním dětský pudr - v nouzi podobně poslouží i kukuřičný škrob nebo jiné neparfemované zásypy. Vhodnou volbou může být také kamenec.

To vše by mělo zajistit, že se vaše stehna nebudou navzájem tolik odírat.

Léčba odřených stehen

Mezi možné komplikace odřených stehen patří otok, slabé krvácení z rány a tvorba strupů. Pokud nedáte místu čas se zahojit, může se do něj dostat bakteriální infekce. Proto má smysl o odřeniny pečovat a snažit se je vyléčit co nejdříve. .

Základem léčby je zamezení dalšímu tření, vysušení postiženého místa a jeho promazávání. Netradiční tip? Zkuste kromě výše zmíněné vazelíny například bambucké máslo - podle menší studie z roku 2012 má protizánětlivé vlastnosti. Můžete zkusit také aloe vera.

Případná kožní infekce by o sobě dala vědět třeba tím, že místo bude na dotek teplé až horké a jeho bolestivost se bude zvyšovat, stejně jako otok. Lékař může v případě potřeby předepsat lokální kortikosteroidové krémy. Je ovšem chybou sahat po nich automaticky, i kdybyste je měli v domácí lékárně. To samé platí i antibiotických krémech.

Právě antibiotické masti jsou typickým příkladem, kdy pacienti lék užívají nevhodně i na povrchové odřeniny či škrábance. K léčbě banálních ran přitom stačí jejich řádné ošetření a následné použití hojivých léčivých přípravků bez obsahu antibiotik,“ vysvětluje Aleš Krebs, prezident České lékárnické komory.

Pokud se na stehnech objeví rozšiřující se vyrážka, nejspíše to bude jiný zdravotní problém, nikoli odřeniny.

Zdroj: www.webmd.comwww.verywellhealth.com, https://my.clevelandclinic.org


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.