Zdraví a nemoci

8. června 2024 07:00

Ema Bártová

Slunci se nemusíte vyhýbat. Můžete zkusit betakaroten i přípravu kůže před opalováním

Do hněda opálená kůže přestává být ideálem krásy, ale bílý jako tvaroh také chce být málokdo. Jak najít v opalování rozumnou míru, aby člověk přece jen získal pěknou barvu a přitom si neničil kůži?

Doporučení zní jasně. Pokud nechcete, aby vaše kůže stárla zbytečně rychle a zároveň chcete snížit riziko vzniku nebezpečného melanomu, je dobré se slunečním paprskům prostě vyhýbat. Tedy být v době největšího žáru v budově a jindy spíše ve stínu, nosit vzdušné, ale zahalující oblečení, mazat se co nejvyššími ochrannými faktory.

Jenže co když to z nějakého důvodu není možné nebo co když člověk chce, aby jeho kůže přece jen trochu bronzu nachytala? Jedno z doporučení je možná překvapivé – opalujte se rychleji. Cílem je zkrátit dobu pobytu na slunci co nejvíce. Ale pozor, neznamená to, že byste se snad měli spálit nebo dokonce jít do solária.

8 tipů, jak se rychle a přitom zdravě opálit:

1. Používejte opalovací krém s SPF 30

Nikdy nepoužívejte takzvaný opalovací olej, který neobsahuje ochranu proti slunci. Natřít krémem byste se měli nejpozději do 20 minut pobytu venku. SPF 30 je dostatečně silný, aby blokoval UVA a UVB paprsky, ale ne tak silný, abyste se neopálili. Pozor, pokud máte extrémně citlivou pokožku, použijte silnější krém a opalování neřešte.

S opalovacími přípravky nešetřete. Pro představu, na obličej patří množství krému, které se vejde na délku dvou prstů ruky.

2. Často měňte polohu

To vám pomůže vyhnout se spálení jedné části těla.

3. Jezte potraviny, které obsahují betakaroten

Potraviny jako mrkev, sladké brambory a kapusta vám pomohou opálit se, aniž byste se spálili. Je zapotřebí další výzkum, ale některé studie ukazují, že betakaroten může pomoci snížit citlivost na slunce. Betakaroten lze užívat i v doplňcích stravy, nebezpečné předávkování nehrozí, ale je dobré vědět, že dlouhodobé podávání vyšších dávek může zbarvit kůži do oranžova. „Znakem příliš velkého příjmu karotenoidů – karotenózy – je naoranžovělé zbarvení kůže, zejména na dlaních. Běžně to sice nenastává, ale v dnešní době řada lidí upřednostňuje zdravá jídla a zeleninu, proto by u někoho tyto problémy nastat mohly,“ říká internistka Pavla Prandževová.

4. Zkuste oleje s přirozeným SPF

Rozhodně by neměly nahradit váš opalovací krém, ale určité oleje, jako je avokádový či kokosový, lze použít pro extra dávku hydratace a posílení ochrany pokožky.

5. Nezůstávejte venku moc dlouho

Melanin je pigment zodpovědný za opálení. Každý má mezní bod, obvykle jsou to dvě až tři hodiny, kdy vaše ztmavnutí dosáhne denního maxima a víc z pokožky ten den nedostanete. Ale spálit se samozřejmě můžete.

Přečtěte si také: Máte rádi slunce? Dobrá zpráva, může vám prodloužit život až o dva roky!

6. Jezte potraviny bohaté na lykopen

Patří mezi ně rajčata nebo třeba meloun. Malá studie z roku 2011 zjistila, že lykopen pomáhá přirozeně chránit pokožku před UV zářením.

7. Vyberte si čas na opalování moudře

Slunce je obvykle nejsilnější mezi polednem a třetí odpoledne, ale v tuto dobu je zároveň nejškodlivější. Zvláště se světlejší pletí je lepší se opalovat po ránu nebo později odpoledne.

8. Připravte se před opalováním

Zkuste si před opalováním udělat peeling, spíše jemný, opálení by vám pak mělo vydržet déle, stejně jako když se po slunění natřete gelem z aloe vera.

Opalování je prostě riziko

Opalování je mnoha lidem příjemné, s tmavší pokožkou se cítí lépe a může jim to i díky vyšší tvorbě vitamínu D zlepšit náladu. Nicméně platí, že i když dodržíte všechna pravidla, stále jde o poměrně rizikovou činnost, protože se krom rychlejšího stárnutí pokožky zvyšuje riziko vzniku kožního nádoru melanomu. Může se také objevit sluneční alergie a nadměrné slunění rovněž oslabuje imunitu.

Jak fungují opalovací krémy

  • Opalovací krém chrání pokožku před slunečním UV zářením, na přímém slunci by se člověk měl mazat každé dvě hodiny.
  • Existují dva typy UV záření, které pokožku mohou poškodit: UVA a UVB.
  • UVA proniká do hlubokých vrstev kůže a způsobuje její předčasné stárnutí včetně vrásek a pigmentových skvrn.
  • UVB má kratší vlnovou délku a způsobuje spálení kůže.
  • Nejlepší opalovací krémy nabízejí ochranu před veškerým UV zářením.
  • Krémy jsou chemické a minerální, ty druhé se hůře roztírají, ale většinou chrání déle a méně dráždí pokožku.

Zdroj: Mayo Clinic

Jak se opálíte zrovna vy

Někteří lidé se na slunci téměř okamžitě spálí, jiní jen výjimečně. Záleží na tvorbě melaninu, pigmentu zodpovědného za opálení, který se nachází ve vlasech, pokožce a dokonce i v očích. Lidé se světlejší pletí ho mají méně a na slunci se proto mohou spálit nebo zrudnout. Lidé s tmavší pletí mají melaninu více a při opalování ztmavnou. Nicméně i lidem s takovou pletí stále hrozí jak spálení, tak rakovina kůže.

Opalujete se?

Solária? Raději už nikdy

Popularita solárií už několik let kolísá, jak se šíří informace o tom, že nejsou moc zdravá. Pravda je, že mají více rizik než opalování venku na slunci, protože vystavují tělo vysokým hladinám UVA a UVB paprsků. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny Světové zdravotnické organizace hodnotí solária jako karcinogenní.

Podle lékařské fakulty Harvard Health vydávají solária UVA paprsky, které jsou až třikrát intenzivnější než UVA při přirozeném slunečním záření. Dokonce i intenzita UVB se může blížit jasnému slunečnímu světlu. Solária jsou tudíž extrémně nebezpečná a je třeba se jim vyhnout.

Podívejte se, jak si vedly opalovací krémy:

Kdy si dávat obzvlášť pozor

Je dobré vědět, že rizika dopadu slunečních paprsků se mění i s ohledem na věk a celkovou kondici člověka – opalovat by se neměli například lidé s oslabenou imunitou nebo ti, kteří se léčí s onkologickým onemocněním.

„Velmi rizikoví jsou lidé po transplantacích orgánů, pacienti HIV pozitivní, lidé užívající léky na potlačení imunity a ti, kteří měli papilomaviry,“ vysvětluje primářka Dermatovenerologické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze Ivana Krajsová.

Podle ní je třeba s kožním lékařem probrat, jaké léky pacient užívá, protože mnoho léků například na vysoký krevní tlak zcitlivuje kůži na sluneční záření a zvyšuje riziko vzniku zhoubného nádoru. „Stejným problémem jsou chemické látky, které vylučují obklady a izolace, jimiž lidé opravují domy a chalupy,“ připomněla, na co je také dobré myslet. I těm, kteří si třeba opravují chalupu, tak hrozí snazší spálení.

Zdroje: Mayo Clinic, cancercenter.com, healthline.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 9. 2024

Berani, snažte se dnes navázat kontakt s někým, kdo vám chybí. I když to bude zpočátku bolet, budete se cítit mnohem lépe, jakmile se vám to podaří. Zvedněte telefon, napište vzkaz nebo pošlete e-mail. Dejte dotyčnému najevo, že vám chybí a záleží vám na něm. Vyjádřit se je často mnohem lepší než o svých pocitech lhát. Dotyčné osobě se po vás může stýskat stejně tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.