Zdraví a nemoci

27. května 2024 06:30

Ema Bártová

Zbavte se nadýmání, abyste neměli břicho jako v pátém měsíci. Chce to pohyb a méně soli

Nafouklé břicho trápí čas od času každého. Někdy jde jen o pocit, jindy je břicho skutečně i viditelně větší. Pokud se vám to děje častěji a obtěžuje vás to, stojí za to zjistit, proč se vám to děje a pro příště nadýmání břicha předejít.

Břicho plné plynu je nepohodlné. Navíc ho mohou provázet další příznaky, jako je nadměrná plynatost, tlak v žaludku nebo jeho bolest, škrundání a kručení v břiše, i když nemáte hlad. K častým potížím patří také pocit plnosti i po malé porci jídla nebo třeba říhání.

Někdy projevy přejdou za pár hodin, jindy se však mohou vléci několik dní - hodně při tom závisí na prvotní příčině potíží.

Vadí jídlo i sezení u počítače

Velmi často je příčinou nadýmání jídlo, jako je třeba růžičková kapusta nebo brokolice, které přispívají ke zvýšené tvorbě střevních plynů. Potíže může spustit i to, že sníme příliš mnoho jídla najednou,  proto může být lepší jíst častěji po menších porcích. Případně je spouštěčem vzduch spolykaný při rychlém hltání jídla  -  někteří lidé jsou na to citliví.

U žen je nadýmání obvyklé kolem menstruace, souvisí s větším prokrvením břicha. Potíže může zhoršovat i sedavý způsob života - při kancelářské práci si stlačujeme obsah břicha včetně trávicího traktu, což vede ke zpomalení trávení, stejně jako nedostatek pohybu.

Nadýmání může být rovněž příznakem vážnějšího zdravotního problému, jako je třeba syndrom dráždivého tračníku.

Tohle by mohlo zabrat

Příčiny nadýmání vám zároveň mohou napovědět, jak přimět jeho projevy, aby se daly na ústup. Vyzkoušejte následující tipy a triky.

1. Buďte aktivnější

Nemusíte si hned kupovat permanentku do fitka nebo uběhnout deset kilometrů. Počítá se každý krok. Když se dostatečně hýbete, zvyšuje se průtok krve v trávicím traktem a trávení je tak efektivnější. Nebojte se trochu hýbat hned po jídle, i když byste se s plným žaludkem raději natáhli -  nedávná srovnávací analýza doložila, že krátká procházka v takovou chvíli může vašemu trávení udělat dobře.

Samozřejmě má smysl, abyste se několikrát týdně hýbali intenzivně, ale na časté potíže s nadýmáním zabere hlavně to, že se začnete víc hýbat během dne. Třeba tak, že půjdete místo MHD kus cesty pěšky, zaparkujete dál od cíle a zbytek dojdete, půjdete po schodech místo výtahem a podobně.

Přečtěte si také: Nová studie přináší varování. Přerušovaný půst ohrožuje srdce, zjistili vědci

2. Uvolněte se

Gastrointestinální trakt velmi citlivě reaguje na duševní nepohodu a stres. Pokud nejste v pohodě, může se to projevit bolestmi břicha, průjmy nebo třeba právě nadýmáním, protože ve stresu se mimo jiné zpomaluje trávení.

Zbavit se stresu nejde lusknutím prstů, ale pokud je to váš problém, má smysl se tímto směrem zaměřit a začít třeba uvolňujícími dechovými cvičeními. Někomu mohou pomoci teplé koupele či trávení času v přírodě.

3. Dopřejte si masáž břicha

Lehněte si na záda. Začněte na pravé straně u pánve a krouživými pohyby masírujte svoje břicho směrem nahoru, dokud nedosáhnete hrudního koše. Postupně se krouživými pohyby přesuňte na levou stranu a krouživými pohyby pokračujte dolů. Během deseti minut můžete masáž několikrát zopakovat,  používejte jen konečky prstů a vždy se pohybujte ve směru hodinových ručiček. Používejte masážní olej.

4. Některým potravinám se radši vyhněte

Zelenina je zdravá, ale možná vám některé druhy způsobují větší potíže než jiným lidem, a proto je raději nejezte - typicky jde třeba o květák nebo kedlubny, hodně vadit mohou také luštěniny. Někteří lidé jsou hodně citliví na fermentované potraviny včetně populární kombuchy.

Zkuste se také vyhýbat potravinám a nápojům, které přispívají ke shromažďování přebytečného vzduchu v žaludku a střevech, jako jsou třeba žvýkačky, sodovka nebo limonády s bublinkami. Budete možná muset chvíli testovat, abyste přišli na to, co přesně je za vašimi problémy. Mohou to být třeba i mléčné výrobky, zvláště některé.

5. Jezte menší jídla po celý den

Možná vám nedělá dobře jíst velký oběd, snídani a večeři a mezi tím nic a více vám bude sedět pět až šest menších jídel během dne. Tohle budete muset vyzkoušet - pro mnoho lidí je to zároveň úspěšný způsob, jak zhubnout, což dokládají i odborné práce.

6. Zvyšte příjem vlákniny

Vláknina je vlastně složitý sacharid, který tělu pomáhá k lepšímu trávení, navíc se díky ní cítíme sytější. Zdrojem je ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné potraviny, případně potravinové doplňky, které mohou hodně pomoci. "Najděte ten, který vám sedne. Psyllium je pro někoho příliš gelovité, jablečná vláknina zase kyselá. Vyzkoušejte chuťově neutrální konopnou vlákninu, která obsahuje 100% bio mletá konopná semínka. Ta jsou zdrojem nejen nerozpustné vlákniny, ale i bohatým zdrojem železa, hořčíku a fosforu," doporučuje Kamila Metzová, výživová poradkyně.

Nadýmání může souviset s nedostatkem vlákniny v jídle, ale pozor, tu je potřeba zavádět postupně, skokové zvýšení příjmu může naopak nadýmání vyvolat. Aby dobře fungovala, je zároveň potřeba přijímat dostatek tekutin.

7. Méně solte

Dospělí potřebují nejvýše jednu čajovou lžičku soli denně, počítáno na vše, co během dne přijmeme, průměrný příjem však bývá o dost vyšší, což mimo jiné zatěžuje ledviny. A také to přispívá k nadýmání, protože nadbytek soli zvyšuje zadržování vody v těle, a člověk se proto může cítit nafouklý. Nejenže má smysl, abyste méně solili jídlo, které připravujete, zásadní je rovněž omezit konzumaci průmyslově zpracovaného jídla, v němž je soli běžně nadbytek.

8. Přestaňte kouřit

Cigarety mohou přispívat k rozvoji střevních zánětů, které o sobě mohou dávat vědět nadýmáním, proto se mohou vaše potíže zmírnit, když přestanete kouřit nebo alespoň kouření částečně omezíte.

Podívejte se, jak levnější jídlo škodí zdraví:

Kdy je to na doktora

Časté nadýmání, zvláště v kombinaci s dalšími příznaky, jako je bolest břicha, průjem či zácpa, křeče v břiše, mohou být příznakem chorob, které vyžadují odbornou lékařskou pomoc. Může jít například o syndrom dráždivého tračníku, celiakii, Crohnovu chorobu, ulcerózní kolitidu, endometriózu či dokonce o zhoubný nádor - a to třeba i tak nečekaný, jako je rakovina vaječníků, kterou v Česku ročně onemocní tisíc žen většinou mezi 55 a 75 lety.

Pokud dlouhodobě trpíte nadýmáním, které si neumíte vysvětlit a nic vám nepřináší úlevu, neměli byste proto návštěvu odborníka odkládat. Vydejte se tam co nejdříve, pokud se krom nadýmání objeví například krev ve stolici, chronické pálení žáhy nebo pokud vám nadýmání znemožňuje běžné fungování.

Zdroj: www.mayoclinic.orgwww.health.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 17. 6. 2024

Berani, dnes můžete očekávat, že budete ve svých mezilidských vztazích podnikavější. Můžete si najít nové přátele nebo si užít kvalitní čas s těmi starými. Je pravděpodobné, že se zintenzivní váš milostný život. Několik následujících týdnů vám poskytne vynikající zdroje pro zlepšení vaší citové pohody. Využijte toho.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.