Zdraví a nemoci

21. června 2024 10:10

Ema Bártová

Jak nemít v horku oteklé nohy? Pomohou pohodlné boty, hořčík i koňský kaštan

Se stoupající venkovní teplotou se čím dál více lidí potýká s otoky nohou. Je to běžný problém a naštěstí existuje docela dost možností, jak nohám ulevit. Přesto se může stát, že by vaše otoky měl raději vidět lékař, aby vyloučil případný zdravotní problém. Co zvládnete doma a s čím raději jít za odborníkem?

Příčin oteklých nohou je povícero. Jednou z těch hlavních je dehydratace, kvůli níž tělo začne zadržovat vodu, což se může projevit právě tím, že vám natečou kotníky. Dalšími spouštěči potíží může být dlouhodobé stání nebo sezení, zejména při vysokých teplotách, kvůli němuž stoupá tlak v žilách v dolních partiích, krevní oběh se zpomaluje a výsledkem je opět hromadění tekutin a otoky. Své samozřejmě dokáže udělat i dlouhá chůze, zvláště v nevhodných botách.

K otokům nohou mohou přispět také některé dlouhodobé zdravotní problémy, jež se rovněž mohou více projevit, pokud je venku horko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ kromě chronického žilního onemocnění lidově zvaného křečové žíly jde například o srdeční onemocnění, choroby ledvin nebo jater. Myslete na to, jak otokům můžete předejít a zároveň se naučte pár tipů pro chvíle, kdy už vám nohy otekly.

Prevence? Studená sprcha a málo soli

Pokud se chcete otokům nohou vyhnout, ideální je ve velkém vedru zvolnit a omezit fyzikou námahu. Pokud to tak úplně není možné, snažte se dodržovat alespoň tyto zásady:

  • Pokud to jen trochu jde, buďte ve stínu a vyhledávejte klimatizované, ale nepřechlazené prostory.
  • Pořiďte si domů nebo do práce ventilátor.
  • Na nohy používejte chladivý sprej na nohy.
  • Vyhněte se příliš horkým koupelím, sprchám a saunám.
  • Sprchu zakončete studenou vodou, abyste podpořili krevní oběh.

Pro svoje nohy a pro to, aby vás netrápily jejich otoky, toho ale můžete udělat více. Zkuste následující rady:

Hlídejte si, co jíte

Chcete-li minimalizovat riziko otoků nohou a kotníků, zvolte potraviny s nižším obsahem sodíku, jinými slovy omezte příjem soli. Vyhněte se jídlům, jako jsou chipsy, hranolky, uzeniny, instantní polévky, polotovary. Vysoký příjem soli totiž zvyšuje zadržování vody v těle.

Více pijte, vodu samozřejmě

Může se to zdát divné, ale dostatečný příjem tekutin skutečně pomáhá předcházet otokům nohou, mimo jiné proto, že přispívá k vylučování přebytečné soli. Pokud navíc budete hydratovaní, nebude se váš organismus snažit zadržet vodu stůj co stůj. „Pokud byste omezili příjem tekutin, nemělo by to na snížení tvorby otoků žádný vliv,“ upozorňuje výživová poradkyně Věra Boháčová, podle níž jsou na pití nejlepší voda nebo slabé minerálky.

Pozor jen, pokud máte například problémy s ledvinami nebo se léčíte se srdcem, nesmíte to s příjmem tekutin přehánět, jak upozorňuje tato studie z roku 2021.

Přečtěte si také: Ani nové boty nemusí způsobit puchýře. Na bavlněné ponožky raději zapomeňte

Na botách hodně záleží

Nošení pohodlných bot, které poskytují nohám dostatečnou oporu a jsou vyrobeny z prodyšného materiálu, může výrazně zabránit otokům nohou. Myslete na to, že nižší podpatky jsou lepší a že vaše nohy potřebují dostatečný prostor na prsty.

Hýbejte se

Cvičení a pohybová aktivita, jako je chůze, plavání nebo jízda na kole, pomáhají zlepšit krevní oběh a snižují tak riziko hromadění tekutin v nohou.

Zkuste hořčík

Zvažte každodenní užívání hořčíku, doporučuje se 200 miligramů. Tento stopový prvek pomáhá udržovat hydrataci organismu, což může zmírnit případné otoky. Problémy s otoky může podle této studie zhoršovat i nedostatek bílkovin a vitaminů skupiny B.

Dejte si nohy nahoru

Kdykoli je to možné, zvedněte nohy nad úroveň srdce, i pár minut několikrát za den se počítá. Pomáhá to snížit tlak na žíly v nohách a chodidlech a podporuje to odvádění tekutin z těchto částí.

A co když je to akutní?

Někdy na prevenci nemáte dostatek času či energie nebo prostě dodržování rad nestačí a nohy nám otečou. Co v takovém případě? Vyzkoušejte následující triky:

Studený obklad: Přikládání studeného obkladu na oteklá místa může pomoci snížit zánět a otoky, protože přispívá ke zúžení krevních cév.

Koupel v espomské soli: Namáčení nohou v nádobě s vlažnou vodou smíchanou s epsomskou solí může poskytnout úlevu. Hořčík v epsomských solích se vstřebává kůží, pomáhá snižovat otoky a mírní pocity nepohodlí.

Masáž: Masáž chodidel a kotníků zabírá, pokud jde o snížení otoků. Pokud byste to chtěli zkusit, začněte jemnými krouživými pohyby, začněte u chodidel a postupujte směrem nahoru ke kolenům.  Případně požádejte o masáže někoho ve svém okolí.

Esenciální oleje: Některé esenciální oleje, jako levandulový nebo mátový, mají protizánětlivé vlastnosti a pomáhají snížit otoky. Smíchejte několik kapek s kokosovým nebo mandlovým olejem a potřete oteklá místa.

Extrakt z koňského kaštanu: Přírodní lék který pomáhá některým lidem s otoky nohou a kotníků, dá se koupit v tabletách nebo v podobě kapek, případně jako gel, kterým si můžete namazat nohy.

Vyzkoušejte si domácí cvičení podle následujícího videa:

Kdy to bude chtít doktora

Většina otoků nohou je dočasných, neškodných a mají vysvětlení v namáhavém horkém dni. Pokud se však potíže stupňují nebo jsou neobvyklé, například vás začnou trápit silné otoky, ačkoli jste na ně nikdy netrpěli, zpozorněte.

Měli byste v takovém případě probrat vše s lékařem, i kdyby se v chladných dnech potíže zase zmírnily –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ to je typické například pro křečové žily, v chladných dnech jsou problémy menší, ale neznamená to, že základní příčina zmizela.

A mimochodem, i tady jako prevence funguje pohyb. „Lidé s onemocněním žil by měli dělat vše pro to, aby se jim krev nehromadila v nohách. Proto je v jejich případě potřeba mít nohy stále v pohybu. Ideální je chůze, kdykoliv to jde, ale i plavání, kolo, pilates nebo třeba jóga,“ vysvětluje angiolog  David Ručka. Na už existující potíže to ale nestačí, podle lékaře pomáhá i nošení kompresních punčoch, které výrazně podporují návrat žilní krve ve chvíli, kdy se pacienti nehýbou. „A také užívání léků na žíly. Zpevňují žilní tonus a brání žilním zánětům,“ dodal lékař.

Pokud si všimnete silného nebo přetrvávajícího otoku, bolesti, zarudnutí nebo tepla v postižené oblasti, měli byste k lékaři vyrazit co nejdříve.

Zdroje: healthline.comusaveinclinics.comdaneverson.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.