Životní styl

16. října 2023 07:00

Marie Makovská

Máte věčně studené nohy? Dejte jim volnost, možná se je snažíte až moc zahřívat

Někdo na studené nohy vyloženě trpí a nepomáhají mu ani ty nejchlupatější ponožky nebo sněhule. Zapomeňte na to, že budete celou zimu svoje chodidla přikládat na topení nebo horké tělo partnera. Zkuste tyto tipy a triky, které pomáhají rozproudit krev a nohy se díky nim samy zahřejí.

Hned na začátek je potřeba říct, že příčin vašich studených nohou může být spousta. Je tedy důležité za pomoci lékaře vyloučit vážnější metabolické, neurologické nebo ischemické onemocnění. První vyšetření by měl provést praktický lékař a případně vás poslat k dalšímu specialistovi.

Pokud trpíte na prochladlé nohy jen v chladném období, můžete vyzkoušet rychlá domácí řešení:

  1. Pohyb – Je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak rozproudit krev v těle, a to i pokud zrovna sedíte. Hýbejte nohama, prsty, kdykoliv je to možné, běžte se projít. K chůzi je pak důležité využívat celá chodidla a rovnoměrně na ně rozložit svou hmotnost.
  2. Rozcvička – Je vhodná ve chvíli, kdy víte, že vás čeká delší pobyt v chladu. Například po cestě autem na výlet zasněženou krajinou už nohy připravujte na to, že se o sebe budou muset postarat. Můžete si zout boty, nohy vsedě rozhýbat a tím rozproudit krev. Než vystoupíte z auta, nohy by měly být zahřáté, obujte boty a už je nenechte prochladnout. Jakmile se vydáte na procházku, nikde dlouho nepostávejte a hýbejte se.
  3. Teplá sprcha nebo zahřátí v elektricky vyhřívaném návleku – Jde jen o dočasná řešení, po kterých by mělo následovat aktivní rozcvičení chodidel a nohou. Koupel je vhodné zvolit před spaním a při přesunu do postele je už nenechat znovu prochladnout.
  4. Správný výběr ponožek a bot – Volte přírodní materiály a nikdy nohy nestahujte, potřebují prostor, aby se mohly správně prokrvovat. To se týká ponožek i obuvi, které by měly dát dostatečný prostor pro to, abyste mohli pohodlně roztáhnout prsty.

Mohlo by vás zajímat: Svižnou chůzí můžete zhubnout snáze než při běhu. Jaká je ideální rychlost a vzdálenost?

Dejte nohám volnost a zbytečně nevrstvěte

„Největší paradox je, když si někdo vezme širokou botu a k tomu elastickou úzkou ponožku. Ponožka by měla být také široká, aby prsty nestáhla a mohly se pohybovat. I síla té klasické ponožky je dostatečně velká, aby prsty stáhla,“ vysvětlil pro web Prima Ženy fyzioterapeut a propagátor barefoot obuvi Lukáš Klimpera. „Vrstvy jsou pak často právě to, co nohu vyřadí z aktivity. Není to o tom, abychom sundali boty a běhali po ledu. Ale jakmile se jen postavíte tak, aby noha byla aktivní a opravdu vás nesla, uvidíte, že vám začne být teplo,“ dodává.

Rozložte váhu a nekrčte se mezi rameny

Díky rozložení naší hmotnosti na celou nohu a správnému postoji podle fyzioterapeuta Lukáše Klimpery dokážeme lépe dýchat i vytvářet teplo. „Ta noha by měla mít neustále nějakou aktivitu, právě od prstů začínají dlouhé svalové řetězce, které prochází celým tělem. Chůze a odraz by měly vycházet z prstů,“ vysvětluje. „Pokud člověk volně dýchá, při poklesu bránice se proti ní zapojuje pánevní dno a tím stimulují všechny vnitřní orgány. Což je super pro metabolismus, prokrvení a celkové zahřátí se. Když je vám zima a jste stažení, zkuste se rozdýchat do břicha. I to dokáže člověka krásně zahřát,“ říká.

Dlouhodobé řešení

  1. Spánek a úroveň stresu – Mají také vliv na to, že jsou naše nohy studené. Pokud jste dlouhodobě ve stresu a máte málo spánku, určitě se na tyto oblasti zaměřte.
  2. Jídelníček – Správné stravování s dostatkem všech živin je základem pro vaši vitalitu. Zdravý jídelníček s dostatečným pitným režimem pak můžete ještě vylepšit o potraviny, které napomáhají stimulovat krevní oběh. Patří sem například zázvor, chilli, skořice nebo rybí tuk. Z bylinek například hřebíček, meduňka nebo měsíček lékařský.
  3. Otužování – Můžete začít s postupným otužováním. V domácích podmínkách začněte například se střídáním teplé a studené sprchy v oblasti nohou, můžete postupně zařadit celé tělo. Skvělé je pak také pravidelné saunování, po kterém rovněž následuje zchlazení sprchou nebo v ochlazovacím bazénku, navíc při něm skvěle zrelaxujete.
  4. Alkohol, káva a cigarety – To vše má vliv na stahování cév, tedy odvod tepla z těla. Přestože můžete mít pocit, že vás čaj s rumem nebo svařák perfektně zahřeje, je to jen velmi dočasná záležitost a samotný bylinkový čaj prokáže mnohem větší službu. Z dlouhodobého hlediska alkohol naopak zvyšuje podchlazení.
  5. Výběr oblečení – Nenoste nic těsného a vyhněte se umělým materiálům. V zimním období můžete zkusit například oblíbenou merino vlnu, kterou rádi využívají i sportovci v extrémních podmínkách.

Nejen ponožky, ale celkově těsné oblečení může zabraňovat tomu, aby se naše tělo mohlo dobře prohřát. „Velmi důležitá je krevní cirkulace, které často zabraňujeme i oblečením. Všechny naše klouby včetně kyčlí by měly mít dostatečný prostor pro volný pohyb,“ radí Lukáš Klimpera a dodává, že velkou roli hraje i těsné spodní prádlo, které kyčle v pohybu omezuje.

Zdroje: autorský článek, fyzioterapeut Lukáš Klimpera pro web Prima Ženy

Imunolog Jiří Šinkora řekl, čím svou imunitu oslabujeme:

.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.