Životní styl

21. května 2023 07:00

Marie Makovská

Sauna není jen zimní záležitost. Podle odborníka může mít v létě ještě větší benefity

Do sauny většinou míříme v zimě, kdy není možné provozovat tolik venkovních aktivit a zároveň máme pocit, že je potřeba tělo prohřát. Princip saunování je ale založen na něčem jiném. Právě díky tomu je prospěšná i na jaře a v létě.

Jakub Smolík

Saunér ze saunového světa Sauna Central Praha. Saunového mistra dělá od roku 2017, procestoval čtvrt Evropy a ve wellness centrech předváděl své ceremoniály. Odhaduje, že má za sebou přes 2500 saunových ceremoniálů.

Díky pravidelnému saunování si můžete například vybudovat lepší schopnost termoregulace (tedy schopnost těla kontrolovat a regulovat tělesnou teplotu v reakci na okolní vlivy) a také posílit imunitu, podpořit vyplavování toxinů nebo zrelaxovat po fyzické námaze.

Je jisté, že všechny z těchto benefitů jsou významné i v létě. Musíme odolávat vedrům, ale i velkým změnám teplot při přesunu do klimatizovaných prostor. Zároveň míváme na jaře a v létě více pohybu a je třeba tělu dopřát prostor k regeneraci.

5 benefitů saunování v teplých měsících podle saunéra

1. Lepší termoregulace

Když je venku horko, odkládáme vrstvy oblečení, a přesto se mnohdy nepříjemně potíme. Často navíc přecházíme z tropických veder do klimatizovaných prostor. „Díky pravidelné a celoroční návštěvě sauny se našemu tělu zlepší schopnost termoregulace, díky čemuž se naše tělo bude méně potit a lépe snášet i velké změny teplot,“ vysvětlil redakci webu Prima Ženy saunér Jakub Smolík.

2. Vyplavování toxinů

Tento benefit saunování se hodí po celý rok. Podpora krevního oběhu a otevírání pórů způsobuje, že kůže dokáže lépe dýchat a pročistit se. Pocení v sauně navíc pomáhá odplavovat přebytečnou vodu z těla. Nezapomínejte však na důležitou součást, kterou je pitný režim a zdravý jídelníček.

Zdravý jídelníček je také základem pro hubnutí do plavek. Podívejte se, jak by měl vypadat:

3. Posílení imunity

Silný imunitní systém není něco, co by se nám hodilo jen v zimě. Kromě ochrany před nemocemi nás totiž dokáže udržovat plné energie. Zvýšením teploty v těle sauna spouští tzv. přirozený proces hojení – zrychlí se oběh, buňky distribuují více kyslíku a imunitní systém zvýší tvorbu bílých krvinek. Saunování ocení i astmatici, a to díky zvyšování hladiny imunoglobulinu, který zabraňuje pronikání bakterií a virů do sliznice – dýchací cesty jsou pak lépe prostupné.

4. Regenerace po fyzické námaze

Jakmile se oteplí, mnoho lidí zvýší svou fyzickou aktivitu, přestože v zimě třeba téměř nesportovali. Vyrazí na kolo, do hor či si zaběhat a na nečekanou zátěž tělo zareaguje svalovou bolestí. „I v tomto případě je saunování skvělým a rychlým řešením. Svaly se prohřejí, prokrví a díky tomu se lépe zregenerují,“ objasnil Jakub Smolík. Pobyt v sauně navíc podporuje relaxaci těla a snižuje hladinu stresu způsobenou každodenními povinnostmi.

Přečtěte si také: Jak doplnit bílkoviny? Jde to i bez masa či tuku, přinášíme tipy na potraviny a recepty

5. Zdraví srdce

Ruku v ruce s imunitou jde i kardiovaskulární zdraví. Saunování zvyšuje průtok krve a snižuje krevní tlak. To může být prospěšné nejen pro osoby ohrožené srdečními chorobami nebo jinými kardiovaskulárními problémy. Právě zdraví srdce může být v teplejších měsících stěžejní pro celkovou tělesnou pohodu. Obecně je však důležité, abyste se v případě kardiovaskulárního onemocnění vždy před zahájením jakékoli nové fyzické aktivity, včetně saunování, poradili se svým lékařem.

Kdy do sauny nechodit?

„Saunování je obecně vhodné pro většinu lidí, pokud nejsou v akutním stavu nemoci. Opatrní by měli být lidé s nízkým krevním tlakem, těhotné ženy a osoby trpící křečovými žilami nebo kožními chorobami. V každém případě je vhodné konzultovat saunování s ošetřujícím lékařem, pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo užíváte léky,“ doporučil Jakub Smolík.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.