Životní styl

28. prosince 2022 11:35

Marie Makovská

Rychlý boj s nachlazením a silná imunita: Vitamin C nestačí a alkohol bacily nevypálí

Každá rodina má svoje zvyky, jak se podomácku vypořádat s onemocněním, ale ne všechny jsou vhodné například pro děti. Některé z nich jsou dokonce mýty, které se už mnoho let šíří. Pomáhají maximálně jako placebo.

Pro všechny případy, když náhle onemocní celá rodina nebo výjimečně chybí základní léky v lékárnách, hodí se mít připravené náhradní řešení.

Než se vrhneme na výčet zázračných potravin a surovin, které mohou být funkčním doplňkem pro posílení imunity a zotavení se z nemoci, zaměřme se na naprostý základ. Tím je dostatek spánku a odpočinku, pitný režim a zdravý vyvážený jídelníček. Ideálně dlouhodobě, ale je jasné, že nejde vše změnit z hodiny na hodinu a pokud už nás nějaké nachlazení trápí, hledáme spíš rychlé řešení.

V českých lékárnách letos chybí například základní antibiotikum penicilin:

Rychlá jedlá pomoc

Známými bojovníky proti infekcím jsou česnek, cibule, zázvor, vitamin C z různých druhů ovoce a zeleniny (hodně ho je z běžně dostupných surovin například v paprikách, šípku, citrusech nebo petrželové nati), ale i vitamin E, který najdeme v semínkách a ořeších. Protože při nachlazení, především pokud je spojené s horečkou, klesá chuť na hutné jídlo, doporučuje se konzumace vývarů. Kromě vitaminů, minerálních látek a dalších živin zásadně pomůže doplňování tekutin. Běžným doporučením, které se hodí aplikovat kdykoliv, je omezení příjmu jednoduchých cukrů, alkoholu a kouření, a naopak zvýšení konzumace zeleniny.

Pozor, bezhlavé nakupování citrusů jakmile pocítíte nachlazení nepomůže. Dostatek vitaminu C je potřeba mít v těle už ve chvíli, kdy se střetnete s danou nákazou. Kromě „céčka“ ale obsahují i jiné hodnotné látky – organické kyseliny, draslík, rostlinná barviva flavonoidy, vlákninu a další.

Imunita sídlí ve střevech

Za jeden z hlavních imunitních orgánů jsou považována střeva mimo jiné díky látkám, která produkují živé mikroorganismy, jež je osidlují. Údajně je v našich střevech koncentrováno až 70 % imunitních buněk. Proto v posledních letech stoupá zájem o probiotické potraviny a doplňky stravy, ale i o prebiotika, což jsou složky naší stravy, které nedokážeme sami strávit, a tak se dostanou až do tlustého střeva, kde podporují činnost těchto prospěšných mikrobů.

Kromě doplňků stravy dostupných třeba v lékárnách můžeme zdraví střev podpořit kvašenou zeleninou. Nejznámější a v našich končinách nejdéle využívané je kysané zelí, které by mělo být nepasterované. Stále oblíbenější je také kimchi, tradiční korejská nakládaná zelenina, která obsahuje také v mnoha ohledech prospěšné chilli. Máte-li rádi mléčné výrobky, i v tomto případě sáhněte po těch fermentovaných. Bílý jogurt, kefír nebo zákys můžete doplnit o čerstvé ovoce a ořechy a máte skvělé jídlo, které zasytí a doplní potřebné živiny.

Mléko nezahleňuje

Vyhýbali jste se při respiračních onemocněních mléčným výrobkům? Nemusíte. Klinické studie zatím neprokázaly žádný vztah mezi konzumací mléka a tvorbou hlenu v dýchacích cestách. Ať si věda říká, co chce, přesto můžeme mít subjektivní pocit v ústech, který zahlenění připomíná. Odborníci jej vysvětlují tím, že vnímáme mléčný tuk tvořící jemný dočasný povlak v ústech.

Síla superpotravin

Existují i potraviny a doplňky stravy, které doma najdeme méně často, ale vyplatí se po nich v době nachlazení poohlédnout. Mnohým z nich se přezdívá superpotraviny, jelikož na malé množství obsahují vysokou koncentraci účinných látek. Patří sem třeba zázvor, kurkuma, pepř nebo chilli. Hodí se pro přípravu „immunity shotu“ rozmícháním ve vodě nebo v malém množství medu. Ze zázvoru a máty můžete připravit skvělý čaj a vždy je lepší čerstvý zázvor nastrouhat nebo nakrájet na velmi tenké plátky, aby se lépe vylouhoval. Z doplňků stravy hledejte pro podporu imunity především ty, které obsahují zinek a selen, dále třeba medicinální houby (reishi, cordyceps, shiitake) nebo colostrum (mlezivo). Na bolesti v krku a problémové odkašlávání dobře působí tinktura z lichořeřišnice nebo echinacey či olej z oregana. Také zvýšení příjmu nenasycených mastných kyselin, především omega-3, má pozitivní vliv na zdraví. Kromě různých doplňků stravy se vyskytují v tuku ryb, v mořských řasách, rostlinných olejích (lněný, řepkový) a některých semenech.

Panák pálenky chřipku neporazí

Léčení chřipky je opředeno spoustou mýtů. Například o alkoholu se traduje, že spolehlivě vypálí všechny bacily. Etanol a další alkoholy se sice používají v desinfekčních přípravcích a opravdu ničí buňky bakterií a virů, ale na antiseptické účinky bohužel nelze myslet při jeho vnitřním užití. Hltanem projde velmi rychle, takže všechny bakterie a viry na sliznici nosohltanu nezničí. Navíc oslabuje vlastní obranyschopnost podrážděné sliznice a brzdí organismus od boje s nemocí. Důležité je zmínit i to, že se výrazně nedoporučuje pít alkohol při užívání antibiotik.

Jak posílit imunitu dětí

Děti mohou spoustu nabízených věcí odmítat, obzvláště když jim zrovna není dobře. Nemá cenu je nutit k okamžité konzumaci velkého množství zeleniny nebo nových potravin, které běžně nejedí. Vyberte jen to, o čem víte, že s chutí snědí, ostatní můžete zkoušet přidávat postupně. Ideální budou hutné zeleninové polévky nebo vývary s čerstvými natěmi, ovesné, jáhlové nebo pohankové kaše s čerstvým ovocem, čerstvá zelenina, z doplňků stravy pak multivitaminy určené pro děti a rybí tuk. Zeleninu můžete nakrájet a pokrmy upravit tak, aby byly pro děti lákavější.

Pro dospělé i děti platí, že jejich imunitu a náchylnost k různým onemocněním a infekcím ovlivňuje dlouhodobá životospráva. Pokud jste vy nebo děti často nemocní, popřemýšlejte, co by vašemu tělu mohlo chybět. Zaměřte se na tyto oblasti – spánek a odpočinek, míra stresu, pohybová aktivita a pobyt na čerstvém vzduchu, dostatek hlavních živin (sacharidy, bílkoviny a tuky), ale i mikroživin (vitaminy, minerální látky,...), zkrátka pestrá strava, kde je od každé skupiny potravin něco. Tu pak můžete v období, kdy hrozí vyšší riziko onemocnění, doplnit o různé tipy, potraviny a recepty doporučené pro posílení imunity.

Zdroj: Autorský článek (autorka je Ing. v oboru Výživa a potraviny), 
některé poznatky pocházejí z publikace Nová miniencyklopedie přírodní léčby, 
Bukovský I. & Machač J. (2015)


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.