Vývar jako lék: Jak ho nejlépe využít k posílení zdraví a imunity?
Poctivý vývar je nepostradatelný nejen při vaření. Je také tím nejlepším, co podpoří vaše zdraví a imunitu, když všude kolem řádí viry. Vývar je totiž opravdová superpotravina, ať ho jíte, nebo pijete.
Poctivý vývar je hotový poklad. Zahřeje vás na těle i na duši a vašemu tělu dodá spoustu důležitých vitamínů a minerálů, kromě toho má posilující a protizánětlivé účinky. A ačkoli obsahuje málo kalorií, dokáže zasytit. Ne nadarmo Židé vývar nazývají „židovským penicilinem“ a často se podává nemocným, ženám po porodu nebo jako lék na kocovinu.
„Vývar obsahuje velké množství esenciálních a neesenciálních aminokyselin ve formě, kterou tělo snadno absorbuje, protože je tekutý. Vývar z kostí obsahuje kolagen pro pojivové tkáně a pro sílu kůže zevnitř a jemnost na povrchu. Ve vývaru je také želatina, zlepšující spánek, zmírňující cukrovku a působící proti stárnutí. Vývar napomáhá tvorbě elastinu, který udržuje svěží pleť. Pomáhá také chránit pohyblivost kloubů a celkovou vitalitu těla," vysvětlují bratři Jarda a Honza Váchovi, kteří o vývaru hovoří jako o přírodním koktejlu se supersilou. „Nejsme sice doktoři, ale víme, co všechno vývar obsahuje, jakou má sílu a co dokáže. A sami to na sobě a našich ženách a dětech dlouhodobě a pravidelně ověřujeme," říkají bratři Váchovi, kteří tvrdí, že první superfood je sice mateřské mléko, ale ten další může přijít i od chlapů – otců, manželů nebo synů. Navíc vývar podle nich chutná o dost lépe než mateřské mléko. A tak v roce 2013 založili společnou firmu Konečně vývar a začali vařit poctivé vývary bez chemie, ze surovin od českých farmářů. Vývar doporučují i sportovcům. „Vývar je ideální před sportem i po něm, urychluje totiž regeneraci celého těla. Zvyšuje hydrataci a pro rehydrataci je účinnější než voda díky vysokému množství elektrolytů a uhlohydrátů. Aminokyseliny v kostním vývaru stimulují syntézu svalových proteinů, která je nezbytná pro růst a údržbu kosterního svalstva."
Co na to odborníci?
Slova bratrů Váchových o prospěšnosti vývaru potvrzují i výživoví odborníci. „Pravý domácí masokostní vývar je hotová medicína a věděly to už naše prababičky. Proto kdokoliv nemocný nebo jinak vysílený musel nutně dostat horkou domácí polévku, jejímž základem byl vývar. Sama si dobře pamatuji, když jsem byla vysílená po porodu, při kterém jsem ztratila hodně krve, jak mi přišel starý pan primář říct, že potřebuji pořádný, silný slepičí vývar, ten že mě postaví na nohy,“ říká výživová poradkyně Štěpánka Čápová.
„Obvykle – a bohužel i v nemocnicích – se ženám po zákroku podávají jenom výživově nepřínosné suchary a piškoty. Místo toho se připojuji k našim babičkám, které tradičně doporučovaly kvalitní slepičí vývar. Zajímavé je, že vývar pro nabrání sil po porodu ženám doporučuje i tradiční čínská medicína,“ doplňuje specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková.
Vývary jako léčebný protředek používá i ajurvéda: „Vývary jsou léčebným prostředkem v ájurvédě již tisíce let. Množství zdravotních výhod je velmi rozmanité, tedy se s jeho doporučením od ájurvédského lékaře setkáte velmi často, a to pro poruchy všech dóš. Kostní vývar je nabitý vitamíny, minerály rozpustnými v tucích ve snadno vstřebatelné formě. Důležitou složkou je kolagen, aminokyseliny, glukosamin, chondroitin. Vývary pomáhají posílit imunitní systém, pomáhají při regeneraci svalů, kloubů, kostí, podporují trávicí systém. Je důležité zmínit, že ne všechny vývary a consommé jsou stejné. Je velmi důležité dodržet správný postup přípravy,“ vysvětluje Zuzana Klingrová, lektorka jógy, terapeutka a autorka bestselleru Jóga po celý rok.
Léčiva síla vývaru, konkrétně slepičího, byla potvrzena i vědci. Podle nich má slepičí polévka protizánětlivé účinky a dokáže tedy léčit bolesti v krku a zmírňovat příznaky infekce horních cest dýchacích. Během vaření se totiž ze slepice do polévky uvolňuje aminokyselina cystein, která se podobá léku acetylcystein. Ten podávají lékaři pacientům s bronchitidou a infekcemi dýchacích cest. Dříve se acetylcystein dokonce z kuřecího peří a kůže vyráběl. Tato látka má schopnost zmenšit množství hlenu v plicích a vypudit jej z těla.
Hlavně to neuspěchat
Způsobů, jak připravit tento životabudič, je spousta. Přesto se kuchaři po celém světě v pár věcech shodují. Maso by se vždy mělo vkládat do studené vody, aby se z masa do vývaru uvolnila intenzivní chuť. A co je nejdůležitější, příprava vývaru se nesmí uspěchat. Vývar se nesmí nikdy vařit zprudka, měl by se jen takzvaně „táhnout" při velmi mírném varu. Otázka je, jak dlouho by se měl vařit. V mnohých receptech najdete doporučení vařit vývar několik hodin a například lékaři čínské medicíny radí, že čím déle se vývar vaří, tím lépe. S tím ale bratři Váchovi tak úplně nesouhlasí. Nic totiž nenechali náhodě a o přípravě toho nejlepšího vývaru se radili i s odborníkem z VŠCHT, který jim vývarové umění osvítil z pohledu chemika. „Například jsme se dozvěděli, že táhnout vývar dvanáct hodin je nesmysl. Takže všechny naše vývary táhneme takovou dobu, jaká je potřeba z hlediska chuti i zachování všech potřebných látek," vysvětlují bratři, kteří si vtipně říkají Vývar Brothers.
Co ve vývaru (ne)nechat?
Jste-li zdraví, nechte ve vývaru po uvaření všechny přísady, tedy zeleninu, maso i zavářku. Zdravý člověk je schopen dobře strávit jak bílkovinu, tak i vlákninu a sacharidy. Pokud ale ležíte s virózou, konzumujte pouze čistý přecezený vývar bez masa i zeleniny, abyste zbytečně nezatěžovali metabolismus rozkládáním potravy.
Pokud vaříte vývar ze slepice, která bývá tučnější, můžete trochu tuku z povrchu polévky odebrat. To se dá udělat tak, že vývar necháte vychladit a ztuhlý tuk na povrchu pak seberete lžící. Všechen tuk ale neodstraňujte. Například vitamin A, který se nachází v mrkvi, je rozpustný v tucích. Navíc byste se připravili o skvělou chuť, protože právě tuk je nositelem chuti. Pamatujte, že tuky jsou zdrojem energie, takže pokud vývar chystáte pro člověka oslabeného nemocí, který už má ale nejhorší za sebou, klidně na polévce nechte větší oka. Jestliže ho ale ještě trápí horečky, lépe poslouží čistý vývar bez tuku.