Zatracovaný tavený sýr nebo trvanlivé mléko. Také myslíte, že jsou nezdravé?
Mýtů a polopravd o různých potravinách koluje na internetu obrovské množství a lidem, kteří se snaží jíst zdravě, často jen pořádně zamotají hlavu. Někteří se doslova děsí toho, že by si dali tavený sýr, trvanlivé mléko, vejce nebo by pozřeli potravinu s obsahem cukru. Opravdu je nutné vyhýbat se těmto potravinám obloukem?
Zásadní problém ve vnímání potravin způsobuje už samotné dělení na zdravé a nezdravé potraviny. Přitom ve skutečnosti jde o chytrý marketingový tah. Mnoho lidí ve snaze zlepšit svou kondici a celkově zdraví uvěřilo nálepkám na výrobcích a začalo považovat za zdravé potraviny i ty, které k tomuto označení mají daleko. A naopak, některých se zbytečně bojí. Mimo to každý může vyhodnocovat zdravou a nezdravou potravinu jiným způsobem. Pro někoho je zdravé snídat müsli s ovocem, jiný namítne, že je to snídaně plná cukru. Někteří vnímají jako symbol správné a zdravé výživy vejce, další věří tomu, že konzumace vajec zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi.
Reklamy nám diktují, co jíst. Proč tomu podléháme?
Zmatek v oblasti potravin a výživy způsobuje nejčastěji reklama, která se lidem snaží diktovat, co jíst. Bohužel řada z nich se tím řídí. Bohatě by však stačilo, kdyby lidé přestali řešit diety, začali jíst základní potraviny a poslouchali své tělo. Pak na sobě poznají rozdíl a nemusejí se obávat toho, že si dají čokoládu nebo si občas koupí třeba chipsy. Obecným doporučením je vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám či potravinám obsahujícím velké množství nepřirozených složek. Dávejte přednost kvalitním a čerstvým potravinám, i když nejsou bio. Zkrátka nezacházejte do žádného extrému a neomezujte se tam, kde to není nezbytně nutné.
Jakých potravin se nemusíte bát?
1. Trvanlivé mléko
Proč si někteří spojují trvanlivé mléko s nezdravou potravinou? Řada lidí se totiž domnívá, že trvanlivé mléko je ředěné vodou a je zbaveno všech živin. Ve skutečnosti se však trvanlivé mléko v žádné fázi výrobního procesu neředí vodou, a to bez ohledu na to, jestli se jedná o odtučněné či plnotučné mléko. Dokonce i obsah základních živin a minerálních látek zůstává v případě trvanlivého mléka neměnný. Trvanlivé mléko je při zpracování sice zahříváno na vysokou teplotu (135–150 °C), ale pouze několik sekund a následně prudce ochlazeno a asepticky zabaleno do spotřebitelských obalů, díky čemuž je v mléce zachována po celou dobu trvanlivosti i naprostá většina výživných látek.K udržení trvanlivosti se do mléka nepřidávají žádné konzervanty či jiné chemické látky. Jako běžný konzument nepoznáte ani rozdíl v chuti mezi čerstvým a trvanlivým mlékem.
2. Vejce – bílek i žloutek
O tom, jestli je konzumace vajec zdravá, či nikoliv, se vede mezi odborníky dlouhé roky výživové dilema. Mezi širokou veřejností jsou vejce známá zejména kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Řada lidí se tak domnívá, že pravidelné pojídání vajec může zvýšit hladinu cholesterolu v jejich krvi a tím i zvýšit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. To však dosud nebylo vědecky prokázáno. Vejce jsou komplexní potravinou s obsahem kvalitních bílkovin a tuků a se širokým spektrem vitamínů a minerálních látek.
3. Tavený sýr
3. Tavený sýr
Problematickou složkou v tavených sýrech jsou podle některých odborníků tavicí soli. Tyto složky jsou však nutnou komponentou surovinové skladby tavených sýrů, bez jejichž aplikace by nebylo možné tavený sýr vyrobit. Nutno podotknout, že v aplikovaných množstvích a při běžné konzumaci nepředstavují pro člověka riziko. V porovnání s přírodním čerstvým i zrajícím sýrem by na tom sice byl tavený sýr z pohledu zdraví hůře, přesto jsou i kvalitní tavené sýry stále nutričně hodnotnou potravinou a není třeba se jich bát. Díky jejich uchování po určitou dobu při běžné teplotě mohou být navíc skvělým pomocníkem na cestách.
4. Zahuštěné slazené mléko s kakaem
Tento produkt možná mnohé překvapí. Mnoho lidí po snědení známé pochoutky trpí palčivým pocitem viny ze stravovacího prohřešku. Přitom složení slazeného kondenzovaného mléka je z výživového hlediska vhodnější než třeba mléčné čokolády, které často obsahují různá aditiva, palmový olej či éčka. Ani jednu z těchto složek Pikao neobsahuje, a to včetně éček. Skládá se pouze z kakaa, kondenzovaného mléka a cukru. Cukry sice nepatří k nejvhodnějším složkám potravy, na druhou stranu jsou důležitým a nejrychleji využitelným zdrojem energie. Pokud navíc sportujete a dáte si rychlé sacharidy ihned po tréninku, nastartujete tím regeneraci. Ve složení tohoto mléčného dezertu se navíc nacházejí i bílkoviny či kakao, které pomáhá zahnat hlad a podporuje koncentraci.
Začněte vnímat všechny souvislosti
Potravin, které jsou vnímány jako nezdravé, existuje obrovské množství, ale velkou část z nich si vytváříme sami tím, že se nesoustředíme na to podstatné. Chcete-li žít zdravě a bez zbytečných omezení, soustřeďte se zejména na potraviny v jejich nejpřirozenější podobě, ale nemějte obavu ani z potravin, které nejsou oficiálně zařazeny mezi těmi „zdravými“. Je potřeba uvědomit si i všechny spojitosti mezi tím, co jíte, stavem vašeho zdraví a mírou vašeho denního pohybu.