7. února 2021 05:43
beccy@seznam.czOřechy pro mozek, avokádo pro dělohu. Potraviny prospěšné našim orgánům se jim nápadně podobají
„Nechť je tvé jídlo tvým lékem" zní Hippokratovo přísloví, které je však velmi pravdivé. Jsou opravdu potraviny, které naprosto přirozeně pomáhají našemu organismu a posilují určité orgány. Jediným problémem je, že na rozdíl od našich babiček, které měly ovoce a zeleniny plnou zahradu a skleník, my se v moderní době musíme spoléhat na supermarkety. Často bojujeme s tím, že jsou k nám suroviny dováženy z dalekých zemí, ale přitom většina těch důležitých pro
Mrkev - oči
Už malé dítě ví, že by mělo jíst mrkev, pokud chce mít zdravý zrak. Betakaroten slouží jako zdroj vitamínu A a snižuje riziko oční degenerace. Kromě mrkve ho najdete i v meruňkách, papáji, mangu, nektarinkách, broskvích, špenátu, brokolici, hrachu, kapustě nebo řeřiše. Jen ta mrkev nakrájená na kolečka se nápadně podobá lidskému oku…
Rajčata - srdce
Pokud rozpůlíte rajče, zjistíte, že se jeho vnitřek nápadně podobá našim srdečním komorám. Díky lykopenu je i opravdu srdci prospěšný, snižuje riziko srdečních a cévních chorob. A pokud ho smícháte se zdravým tukem, uděláte si salát třeba s avokádem nebo olivovým olejem, absorpce lykopenu se zdesetinásobí.
Vlašské ořechy - mozek
Omega 3 mastné kyseliny jsou velmi důležité pro fungování mozku, a jelikož si je tělo není schopné samo vyrobit, je důležité je přijímat v dostatečné míře. Co jiného by mohlo být prospěšné mozku, než potravina, která ho připomíná. Vlašský ořech dokáže snižovat riziko Alzheimerovy choroby, ale i kardiovaskulárních chorob.
Fazole - ledviny
Fazole, v anglickém jazyce Kidney Beans. Kidney je v překladu ledvina. Už samotný anglický název napovídá, že fazole jsou výborné pro naše ledviny. Bílkoviny, vláknina, hořčík, draslík i kyselina listová, to vše je ve fazolích obsaženo. S fazolemi by se to ale nemělo přehánět a ideální je vařit je s kořením, které zabraňuje nadýmání. Pokud máte poruchu funkce ledvin, doporučují se v malém množství, právě kvůli zmíněnému draslíku. Používaly se v tradiční medicíně k léčbě ledvinových kamenů.
Řapíkatý celer - kosti
Řapíkatý celer se nepodobá našim kostem jen tak náhodou. Obsahuje silikon, který je výživný pro naše klouby a kosti. Lidské kosti jsou z 23% složeny ze sodíku a přesně stejné procentní zastoupení sodíku se vyskytuje v celeru. To je náhoda, že?
Houby - ucho
V uchu se nachází 3 nejmenší kosti v lidském těle: kladívko, kovadlinka a třmínek. Ty přenášejí zvukové vjemy do středního ucha. Pro výživu našich kostí je velmi důležitý vitamín D a ten je obsažen v houbách. Ty jsou užitečné i pro imunitní systém, především pak hlíva ustřičná.
Avokádo - děloha
Za superpotravinu je považováno avokádo. Kromě toho, že je to zdravý tuk, jak jsme si řekli už u rajčat, obsahuje i velké množství kyseliny listové, která má pozitivní vliv na vývoj plodu v těhotenství. Není tak náhoda, že se nápadně podobá ženské děloze. Je vhodné taky jako prevence před rakovinou dělohy.
Plíce - hroznové víno
Jako prevence rakoviny plic působí hroznové víno, jehož trsy se sladkými kuličkami opravdu připomínají lidské plíce. Víno obsahuje látku proanthocyanidin, která snižuje astma.
Zázvor - žaludek
Zázvor společně s kurkumou se řadí mezi ty vůbec nejsilnější protizánětlivé potraviny, které nám příroda nadělila. Zázvor je nápadně podobný žaludku a působí při nevolnosti, pálení žáhy, zvracení a dokáže chránit slizniční vrstvu žaludku.
Batáty - slinivka, Ženšen - imunita
Sladké batáty se nápadně podobají slinivce brišní, a také jí prospívají. Ženšen připomíná celé lidské tělo a také má vliv jak na imunitu organismu, prevenci mozkových a srdečních onemocnění, působí proti virům i stresu.
Pro všechny suroviny, i ty léčivé, ale platí – vše užívat s mírou.