7. února 2021 05:43
beccy@seznam.czOřechy pro mozek, avokádo pro dělohu. Potraviny prospěšné našim orgánům se jim nápadně podobají
Avokádo a ženská děloha Zdroj: pexels.com a pixabay.com
„Nechť je tvé jídlo tvým lékem" zní Hippokratovo přísloví, které je však velmi pravdivé. Jsou opravdu potraviny, které naprosto přirozeně pomáhají našemu organismu a posilují určité orgány. Jediným problémem je, že na rozdíl od našich babiček, které měly ovoce a zeleniny plnou zahradu a skleník, my se v moderní době musíme spoléhat na supermarkety. Často bojujeme s tím, že jsou k nám suroviny dováženy z dalekých zemí, ale přitom většina těch důležitých pro
Mrkev - oči
Už malé dítě ví, že by mělo jíst mrkev, pokud chce mít zdravý zrak. Betakaroten slouží jako zdroj vitamínu A a snižuje riziko oční degenerace. Kromě mrkve ho najdete i v meruňkách, papáji, mangu, nektarinkách, broskvích, špenátu, brokolici, hrachu, kapustě nebo řeřiše. Jen ta mrkev nakrájená na kolečka se nápadně podobá lidskému oku…
Mrkev a zrak Zdroj: pexels.com a pixabay.com
Rajčata - srdce
Pokud rozpůlíte rajče, zjistíte, že se jeho vnitřek nápadně podobá našim srdečním komorám. Díky lykopenu je i opravdu srdci prospěšný, snižuje riziko srdečních a cévních chorob. A pokud ho smícháte se zdravým tukem, uděláte si salát třeba s avokádem nebo olivovým olejem, absorpce lykopenu se zdesetinásobí.
Rajčata, srdce a cévy Zdroj: pexels.com a pixabay.com
Vlašské ořechy - mozek
Omega 3 mastné kyseliny jsou velmi důležité pro fungování mozku, a jelikož si je tělo není schopné samo vyrobit, je důležité je přijímat v dostatečné míře. Co jiného by mohlo být prospěšné mozku, než potravina, která ho připomíná. Vlašský ořech dokáže snižovat riziko Alzheimerovy choroby, ale i kardiovaskulárních chorob.
Vlašské ořechy a mozek Zdroj: pexels.com a pixabay.com
Fazole - ledviny
Fazole, v anglickém jazyce Kidney Beans. Kidney je v překladu ledvina. Už samotný anglický název napovídá, že fazole jsou výborné pro naše ledviny. Bílkoviny, vláknina, hořčík, draslík i kyselina listová, to vše je ve fazolích obsaženo. S fazolemi by se to ale nemělo přehánět a ideální je vařit je s kořením, které zabraňuje nadýmání. Pokud máte poruchu funkce ledvin, doporučují se v malém množství, právě kvůli zmíněnému draslíku. Používaly se v tradiční medicíně k léčbě ledvinových kamenů.
Fazole a ladviny Zdroj: pexels.com a pixabay.com
Řapíkatý celer - kosti
Řapíkatý celer se nepodobá našim kostem jen tak náhodou. Obsahuje silikon, který je výživný pro naše klouby a kosti. Lidské kosti jsou z 23% složeny ze sodíku a přesně stejné procentní zastoupení sodíku se vyskytuje v celeru. To je náhoda, že?
Řapíkatý celer na kosti Zdroj: pexels.com a pixabay.com
Houby - ucho
V uchu se nachází 3 nejmenší kosti v lidském těle: kladívko, kovadlinka a třmínek. Ty přenášejí zvukové vjemy do středního ucha. Pro výživu našich kostí je velmi důležitý vitamín D a ten je obsažen v houbách. Ty jsou užitečné i pro imunitní systém, především pak hlíva ustřičná.
Houby a lidské uši Zdroj: pexels.com a pixabay.com
Avokádo - děloha
Za superpotravinu je považováno avokádo. Kromě toho, že je to zdravý tuk, jak jsme si řekli už u rajčat, obsahuje i velké množství kyseliny listové, která má pozitivní vliv na vývoj plodu v těhotenství. Není tak náhoda, že se nápadně podobá ženské děloze. Je vhodné taky jako prevence před rakovinou dělohy.
Avokádo a ženská děloha Zdroj: pexels.com a pixabay.com
Plíce - hroznové víno
Jako prevence rakoviny plic působí hroznové víno, jehož trsy se sladkými kuličkami opravdu připomínají lidské plíce. Víno obsahuje látku proanthocyanidin, která snižuje astma.
Hroznové víno a plíce Zdroj: pexels.com a pixabay.com
Zázvor - žaludek
Zázvor společně s kurkumou se řadí mezi ty vůbec nejsilnější protizánětlivé potraviny, které nám příroda nadělila. Zázvor je nápadně podobný žaludku a působí při nevolnosti, pálení žáhy, zvracení a dokáže chránit slizniční vrstvu žaludku.
Zázvor a žaludek Zdroj: (ZDROJ: Pixabay)
Batáty - slinivka, Ženšen - imunita
Sladké batáty se nápadně podobají slinivce brišní, a také jí prospívají. Ženšen připomíná celé lidské tělo a také má vliv jak na imunitu organismu, prevenci mozkových a srdečních onemocnění, působí proti virům i stresu.
Ženšen a batáty Zdroj: pexels.com
Pro všechny suroviny, i ty léčivé, ale platí – vše užívat s mírou.