Zdraví a nemoci

29. června 2024 07:05

Ema Bártová

Tajný tip proti oteklému obličeji? Zkuste mast na hemoroidy. Musíte ale také víc pít

První pohled do zrcadla po ránu a máte jasno. Váš obličej je celý oteklý nebo vás trápí nateklá oční víčka? Vyzkoušejte pár triků, které by měly přinést úlevu, a zároveň pátrejte po příčině potíží, abyste jim příště dokázali předejít.

První pomoc po ránu může představovat jemná masáž obličeje, která napomůže odvést z této partie přebytečné tekutiny - nemasírujte si pokožku nasucho, zkuste nějaký uklidňující produkt. Chladivý efekt vhodně zvolené kosmetiky může také přijít vhod. Případně si několikrát opláchněte obličej studenou vodou.

Úlevu od otoku může přinést i použití chladivé pleťové masky, studený nebo dokonce ledový obklad, na oči lze přikládat i vychladlé sáčky černého čaje, obsahuje kofein, který stahuje cévy. Bylinné čaje fungovat nebudou. Tajný tip? Otoky pod očima se dají namazat slabou vrstvou bylinné masti na hemoroidy, určené na zmírnění otoků.

A teď se zaměřte na příčinu této patálie. Je také možné, že vám obličej otekl jednou a že se to hned tak nemusí opakovat. Ale pokud se tak děje častěji, je dobré znát možné spouštěče otoků v oblasti obličeje a očí, kterým je lepší se vyhnout.

Ten seriál si radši odpusťte

Vašemu obličeji rozhodně neprospěje, pokud budete spát šest a méně hodin, zvláště pokud jste jinak zvyklí spát déle - ideálně by to mělo být kolem osmi hodin. Pravděpodobnost vzniku otoků, zvláště kolem očí, stoupá, když ležíte na břiše s obličejem zabořeným do polštáře. K tomuto typu otoků z nevyspání patří i kruhy pod očima. Nevadí ani tak brzké ranní vstávání, ale fakt, že chodíte spát hodně pozdě, zvláště pokud před tím koukáte na monitor počítače, a je nakonec jedno, jestli kvůli práci nebo napínavému seriálu.

Ke vzniku otoků přispívá i to, že váš příjem tekutin je nedostatečný, i když si spousta lidí myslí, že je to přesně naopak - jenže pokud jste dehydratovaní, tělo se snaží zadržet tekutiny v buňkách stůj co stůj a výsledkem je i to, že člověk vypadá poněkud opuchle.

Myslete i na to, že v létě se většinou člověk mnohem více potí a tím ztrácí tekutiny, a to i během spánku. „Tělo se při vysokých teplotách snaží ochlazovat pocením, což vede k významné ztrátě vody. Nedostatečné doplňování tekutin tak může vést k dehydrataci,“ upozorňuje odborník na výživu Pavel Suchánek. Podle něj je proto důležité pít dostatek vody, přírodních minerálek nebo - při vyšší  námaze - sportovních nápojů s obsahem potřebných minerálních látek v čele se sodíkem, draslíkem, hořčíkem a chloridy.

Přečtěte si také: Slunci se nemusíte vyhýbat. Můžete zkusit betakaroten i přípravu kůže před opalováním

Zatímco vody a minerálek bychom měli pít dost, s alkoholem je to přesně naopak, protože ten naopak přispívá ke vzniku otoků. Působí močopudně, zvyšuje odvod tekutin z těla, které se proto tělo snaží zadržet stůj co stůj. Proto si alkohol dejte spíše zkraje večera než před spaním a prokládejte ho skleničkami s vodou. Otoky spojené s alkoholem a dehydratací si obvykle projevují na celém obličeji.

Možná vám chybí pohyb

Cvičení a dostatek pohybu jsou dobré i pro lepší prokrvení pokožky, což přispívá k tomu, že se tělo lépe dokáže zbavovat potu a soli. Pokud se tak neděje, spíše vás budou trápit otoky. Zvláště pak, pokud navíc rádi solíte a holdujete slaným pochoutkám.

Sodík, což je prvek obsažený v kuchyňské soli, je pro lidské tělo nezbytný, potřebuje ho například kvůli přenosu nervových vzruchů. Ale jeho nadbytek mu škodí, protože příliš mnoho soli znamená, že stoupá zadržování vody v organismu, což se navenek projevuje opuchlostí.

Lidské tělo navíc musí udržovat poměr sodíku a draslíku, takže pokud máme příliš mnoho soli, tělo se jí zbavuje a zároveň s ní odchází i draslík a vápník. Rozhozené hladiny minerálů mohou rovněž přispět k rozvoji otoků. Zaměřte se proto na potraviny bohaté na draslík, jako jsou banány, avokádo a rajčata. Chybu neuděláte ani tehdy, když začnete jako potravinový doplněk užívat hořčík.

A co když je to alergie?

Oteklý obličej po ránu nebo otoky kolem očí mohou být také známkou zdravotních potíží, typicky by mohlo jít o alergii, ať už na potraviny, léky či třeba kosmetiku. K dalším projevům alergie patří také červené oči, slzení, případně kopřivka. Pro otoky spojené s alergiemi je příznačné, že se nemusí objevit jen po probuzení, ale vlastně kdykoli během dne. Typický pro ně je otok víček.

Podívejte se, co se v horku děje s lidským tělem

Myslete na to i při balení na dovolenou, kromě běžných léků na alergie je dobré vzít do lékárničky i něco přímo na oči. Kromě umělých slz a antibakteriálních kapek myslete i na ty proti alergiím. Neznámé prostředí může totiž skrývat alergeny, na které v Česku nenarazíte. Oko na ně může reagovat svěděním, slzením, zarudnutím nebo otoky. „Ulevit očím od nepříjemných projevů oční alergie lze hned několika způsoby. Důležité je zamezit kontaktu očí s alergenem. Například při alergii na pyl mohou pomoci sluneční brýle, které udrží alespoň část alergenu mimo oči. Je dobré podrážděné oči vypláchnout studenou vodou. Akutní příznaky pomohou zmírnit oční kapky s obsahem antihistaminik a látek, které snižují zarudnutí a otok. Na oteklá víčka příznivě působí studený obklad nebo chladivá gelová oční maska,“ radí oční lékař Pavel Stodůlka.

Ke vzniku otoků obličeje může přispět i záliba ve sprchování horkou vodou, lepší je voda vlažná nebo dokonce studená. Zkuste takovou zvládnout alespoň na chvíli na závěr pobytu ve sprše. A pokud kouříte, zkuste to omezit, i cigarety totiž přispívají ke vzniku oteklých váčků pod očima.

Zdroje: www.webmd.com, www.vogue.in

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 9. 2024

Berani, snažte se dnes navázat kontakt s někým, kdo vám chybí. I když to bude zpočátku bolet, budete se cítit mnohem lépe, jakmile se vám to podaří. Zvedněte telefon, napište vzkaz nebo pošlete e-mail. Dejte dotyčnému najevo, že vám chybí a záleží vám na něm. Vyjádřit se je často mnohem lepší než o svých pocitech lhát. Dotyčné osobě se po vás může stýskat stejně tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.