Co je dermaplaning a je skutečně užitečný? Pozor, pokud máte akné, říká dermatoložka

Kdo v uplynulých měsících strávil alespoň trochu času na sociálních sítích a zajímá se o krásu, ten pravděpodobně alespoň okem zavadil o pojem dermaplaning. Jde o jeden z novějších trendů v obličejové péči, techniku, při níž se speciální čepelí holí tváře. Je to ale skutečně cesta k jemnější a lépe vypadající pleti a je pro každého?

Trendy z oblasti péče o pleť ze sociálních sítí obvykle rozdělují lidi na dva tábory – na ty, kteří je chtějí okamžitě vyzkoušet, a na ty, kteří jsou vůči nim skeptičtí. Jinak to není ani s dermaplaningem, během něhož se využívá speciální čepele. Ta z obličeje odstraňuje jemné chloupky, ale především také odumřelé kožní buňky.

Dermaplaning není pro všechny

Kdo dermaplaning už vyzkoušel, ví, že okamžitě po něm má pleť na dotyk o hodně jemnější a na pohled víc čistou a zářivou než předtím. Také je pak snadnější na ni rovnoměrně nanášet make-up. Je ale potřeba si na něco dávat pozor a jsou lidé, pro které je tato metoda péče o pleť nevhodná?

„Pro osoby s neproblematickou pletí jde o vesměs bezpečnou praktiku. Samozřejmě za podmínek, že se provádí správně, sterilní čepelí a v prostředí k tomu určeném, například u kosmetičky či dermatologa,“ řekla doktorka Sheilagh Maguiness magazínu Pure Wow. Samozřejmě některým skupinám lidí by ale dermaplaning nedoporučila.

Čtěte také: Zdraví nebezpečná kosmetika v Česku. Na tyto výrobky pozor, varují hygienici

„U těch, kteří trpí akné, růžovkou či například ekzémem, by dermaplaning mohl vést k podráždění kůže či oděrkám, následně dokonce i k infekci. Proto je potřeba konzultace s dermatologem. Problémy mohou nastat i v případě, že je obličej spálený od slunce,“ upozornila certifikovaná dermatoložka a profesorka zdravotnické univerzity.

Jak probíhá

Během samotného procesu povolaná osoba jemně přejíždí sterilní čepelí po obličeji, tato čepel přitom musí být v 45stupňovém sklonu. Celá procedura obvykle trvá kolem 20 až 30 minut v závislosti na tom, kolik chloupků a kůže je třeba odstranit. Dermaplaning byl v minulosti nabízen dodatečně k jiným službám, nyní už je ale nabízen i samostatně.

Jako po každé exfoliační proceduře, i po dermaplaningu je potřeba dávat na pleť větší pozor. Například je vhodné ji nevystavovat slunci, a pokud je to nezbytně nutné, je zapotřebí použít krém s vysokým SPF. Jako minimální ochranný faktor se přitom doporučuje 30, ale v tomto případě čím vyšší, tím lepší.

Čtěte také: Dostali „upíří masku“, teď jsou HIV pozitivní. Úřady děsí následky procedur v salonu krásy

Porostou silnější a tmavší chloupky?

Leckdo by se mohl bát, že dermaplaning povede k růstu většího množství chloupků, které navíc ztmavnou a zhoustnou. Čepel nicméně sbírá pouze chloupky, které jsou na povrchu, absolutně nezasahuje pod pokožku a k jejich kořínkům, proto by jejich růst neměl být nijak negativně ovlivněn. Pokud proceduru provede profesionál, hrozí jen krátkodobé zarudnutí krátce po ní, které brzy zmizí.

Podívejte se také na rozhovor s plastickým chirurgem Ondřejem Měšťákem na téma prsních implantátů:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 17. 9. 2024

Berani, dnes budete nejšťastnější mimo dosah zvědavých očí. Nemáte náladu na přátelství ani na účast v planých pomluvách. Zdá se, že už nějakou dobu vedete stejné rozhovory se stejnými lidmi. Cítíte se tak znuděně, že byste mohli křičet. Abyste se tomu vyhnuli, stravte dnes klidný čas o samotě, pokud můžete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.