Životní styl

26. července 2024 06:00

Marie Makovská

Co zvolit při pocení? Deodorant zabere jen někomu, antiperspirant může být i na předpis

Dermatoložka radí, jak se v létě méně potit

Deodorant nebo antiperspirant se stal každodenním pomocníkem většiny lidí, ale výběr toho ‚správného‘, který sedne právě vám, závisí na více faktorech. Podle čeho vybírat a jsou současné přípravky bezpečné?

Věděli jste, že samotný pot je ve skutečnosti bez zápachu? Některé z oblastí těla obsahují tzv. apokrinní žlázy, jeden z typů potních žláz. Pot produkovaný těmito žlázami nemá žádný zápach, ale obsahuje tuky a bílkoviny. A protože podpaží tvoří vhodně vlhký a teplý domov pro mnoho bakterií, právě ony tyto látky využívají jako zdroj energie a tím vytváří nepříjemně páchnoucí vedlejší produkty.

Rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem

Tyto dva pojmy se někdy zaměňují, případně můžete v obchodě narazit na produkt, který je označen jako deodorant i antiperspirant. V základu totiž řeší odlišné problémy, ale mohou to dělat i současně. Zatímco deodoranty „maskují“ tělesný pach, antiperspiranty dokážou dočasně „ucpat“ potní kanálky v podpaží a zabraňují tak pocení. Oba typy přípravků většinou umí působit i na bakterie způsobující zápach.

Čtěte také: Pocení může být příznakem rakoviny i dalších vážných nemocí. Kdy se obrátit na lékaře?

„Deodoranty zmírňují pach potu tím, že se zaměřují na samotný zápach, ale i kyselost a bakterie, nemají ale vliv na množství produkovaného potu,“ uvedla dermatoložka Dr. Michele Green pro IFLScience. Deodoranty tedy nezastaví pocení – jejich úlohou je ničit bakterie na pokožce způsobující zápach nebo alespoň neutralizovat pachy, které vytvářejí.

Antiperspiranty jsou na rozdíl od deodorantů určeny ke snížení nebo dočasnému zastavení pocení. Obsahují sloučeniny na bázi hliníku, které po nanesení na pokožku vytvoří gelovou „zátku“ přes póry. Tím zabrání úniku potu, i když se vrstva nakonec rozpadne – proto je třeba antiperspiranty znovu aplikovat, pokud chcete i nadále zabránit pocení.

Čtěte také: Extrémní vedra zabíjejí, varují odborníci. Co se děje s lidským tělem během tropů?

Ačkoli antiperspiranty lze aplikovat samostatně, často se používají v kombinaci s deodoranty. Takové produkty se dají snadno sehnat v obchodech, ale silnější antiperspiranty mohou být případně dostupné i na předpis – ty obvykle obsahují vyšší koncentraci sloučenin na bázi hliníku než produkty z drogerie. Antiperspiranty mají také tendenci fungovat lépe, jsou-li aplikovány v noci, protože tehdy máme tendenci se méně potit, takže je pravděpodobnější, že se produkt vstřebá.

Podívejte se také na rozhovor s dermatoložkou o zdravém opalování:

Jak vybrat vhodný deodorant nebo antiperspirant

Výběr konkrétního přípravku právě pro vás bude záviset na více faktorech, včetně toho, jak moc se skutečně během dne potíte, jaký máte typ pleti a co obecně preferujete. Účinnost deo- a antiperspirantů závisí také na kožním mikrobiomu, který je u každého člověka jiný.

  • Výběr podle míry pocení: Pokud máte obavy z tělesného pachu nebo trpíte hyperhidrózou (stav, který způsobuje nadměrné pocení), měli byste se podle dermatologů držet spíše antiperspirantů. Hliníkové soli v antiperspirantech totiž zabraňují potu dostat se na povrch, což v konečném důsledku zabraňuje i nežádoucímu zápachu.
  • Výběr podle typu pleti: Lidé s citlivou pokožkou by se měli dívat po přípravcích s hypoalergenním složením a zvážit antiperspiranty, které jsou neparfémované. Pokud jste citliví na jedlou sodu, která se používá díky vlastnosti absorbovat vlhkost, ale může dráždit citlivou pokožku, můžete zkusit arrowroot. Jde o škrob získaný z oddenků několika tropických rostlin, například maranty či manioku.
  • Výběr podle typu přípravku: Existuje 5 základních typů. Tyčinkové/tuhé, sprejové, gelové, roll-on nebo pastové. Technicky by mezi nimi neměl být žádný rozdíl a závisí vyloženě na vašich preferencích. Jak uvádí NBC News, lidé, kteří se více potí, ale obecně více upřednostňují sprej nebo roll-on s vyšším množstvím alkoholu, zatímco lidé s citlivou pokožkou volí méně dráždivé krémové deodoranty.
  • Výběr podle složení přípravku: Konvenční deodoranty budou většinou obsahovat laboratorní antimikrobiální přísady, jako jsou alkoholy a triclosan (chlorovaná sloučenina používaná jako silné antimikrobiální činidlo). Pokud chcete převážně přírodní ingredience, hledejte deodoranty s esenciálními oleji pro vůni a přírodními absorbéry vlhkosti, jako jsou jedlá soda, maranta, dřevěné uhlí a kukuřičný škrob. Některé deodoranty mohou obsahovat i ocet, kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu jako prostředek proti bakteriím.

Hliník v deodorantech a antiperspirantech

Poptávka po přírodních produktech je čím dál vyšší, nejvíce se lidé obávají právě zmiňovaného hliníku v deodorantech a antiperspirantech. „Ze syntetických přísad deodoranty obvykle obsahují například propylenglykol, který zabraňuje vysychání a popraskání produktů, ale může způsobit alergické reakce u osob s citlivou pokožkou, a parabeny, typ konzervační látky,“ uvedla dermatoložka Dr. Ronda Farah pro NBC News. A přestože deodoranty obvykle hliník neobsahují, některé přesto mohou mít nízkou hladinu této látky.

Čtěte také: Lékařka radí: Kolik a jakých tekutin máme vypít, abychom se vyhnuli nadváze?

Myšlenka, že hliník absorbovaný kůží může vést k rakovině prsu, se začala šířit už v 90. letech 20. století. Podle odborníků pro to ale neexistují žádné spolehlivé důkazy. „Absorpce hliníku kůží ještě není plně pochopena,“ řekla pro CNN Health dermatoložka Dr. Amanda Doyle a dodala, že karcinogenita hliníku nebyla prokázána.

Existuje také obava, že deo- a antiperspiranty mohou kvůli narušování mikrobiomu pokožky způsobit kožní problémy. Dosavadní studie naznačují, že tyto prostředky mohou změnit mikrobiom v podpaží, ale ani zde zatím nemáme dostatek dat a informací k podložení tohoto tvrzení.

Alergická reakce na deodoranty a antiperspiranty

Přestože deodoranty nebo antiperspiranty podle současných poznatků nesouvisí se vznikem rakoviny, mohou některým lidem způsobovat určité potíže. „Někteří lidé mají alergické reakce. Výzkumy ukazují, že by to mohlo být způsobeno přísadami, jako je propylenglykol, esenciální oleje (často používané pro vůni), biologické přísady, parabeny, vitamín E a lanolin,“ vysvětlil Dr. Benjamin Chan na blogu Penn Medicine.

Lidem s některými kožními onemocněními proto mohou lékaři doporučit, aby se vyhýbali konkrétním složkám. Pokud u vás dojde k nějaké reakci na deodorant nebo antiperspirant, objednejte se k lékaři, aby zjistil, co problémy způsobuje.

MUDr. Renata Kučerová, Ph.D., ve svém článku Zdravotní aspekty antiperspirantů také varuje před neuváženým používáním. Tyto přípravky by se například neměly nanášet bezprostředně na oholenou nebo jinak narušenou kůži, při stříkání sprejem je vhodné dodržet větší vzdálenost, protože při aplikaci aerosolu na kůži z malé vzdálenosti může dojít k aerosolovým „popáleninám“.

Zajímavosti:

  • Zbavení se nepříjemného pachu může dokonce snížit sociální úzkost, alespoň podle této studie z roku 2023 na 48 ženách se sociální úzkostí.

Zdroje: IFL ScienceNBC NewsZdravotní aspekty antiperspirantů (MUDr. Renata Kučerová, Ph.D.)

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 9. 2024

Berani, snažte se dnes navázat kontakt s někým, kdo vám chybí. I když to bude zpočátku bolet, budete se cítit mnohem lépe, jakmile se vám to podaří. Zvedněte telefon, napište vzkaz nebo pošlete e-mail. Dejte dotyčnému najevo, že vám chybí a záleží vám na něm. Vyjádřit se je často mnohem lepší než o svých pocitech lhát. Dotyčné osobě se po vás může stýskat stejně tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.