Životní styl

8. července 2024 06:00

Marie Makovská

Záchranář Marek Dvořák varuje před koupáním dětí v bazénu: Topící se člověk nekřičí

Záchranář Marek Dvořák je mimo jiné známý tím, že se snaží edukovat širokou veřejnost o prevenci různých nehod a zranění i postupu při první pomoci. Na sociálních sítích zveřejnil několik důležitých rad, které by si měl přečíst každý, kdo se někdy stará o děti koupající se v bazénu.

Jak lékař Marek Dvořák varoval ve svém příběhu na Instagramu, největší riziko utopení se týká dětí mezi 1 rokem až 5 lety. Podle jeho zkušeností se tyto děti většinou netopí v době koupání, ale ve chvíli, kdy si rodiče myslí, že u/v bazénu vůbec nejsou.

„Představte si, že máte na zahradě velkou vybetonovanou díru do země. Může k ní vaše dítě? A jak moc ho hlídáte, když se k ní přiblíží? Můžete k ní vy po čtyřech pivech? A stačí ji přikrýt bublinkovou fólií, aby to bylo bezpečné? Ta díra se jmenuje bazén. To, že v ní je voda, jí na nebezpečnosti jen přidává,“ začal Dvořák svoje varování a přidal hlavní zásady, kterých bychom se měli držet:

  • Učte dítě plavat včetně technik sebezáchrany.
  • Ať si to jednou zkusí i v oblečení, je to úplně jiný pocit.
  • Znepřístupněte ty bazény – plot, pevné zakrytí, elektronika, cokoliv funkčního, a hlavně – když už to máte, používejte to!
  • Jde to dodělat i na bazény, co už máte. Ty nové vybírejte u kvalitních výrobců, kde je ochrana samozřejmostí. Taky si nekoupíte auto bez pásů...
  • Nenechávejte v bazénu hračky a nic, co by tam děti lákalo.
  • U povrchových bazénů dávejte pryč schůdky a bazény zakrývejte pevným krytem.

Člověk, který se topí, nekřičí! Nemává rukama, nevolá o pomoc, prostě jen tiše zmizí pod hladinou. Myslete na to, když budete u vody – věnujte pozornost i lidem kolem sebe, můžete jim tím zachránit život...

Největším mýtem, který se stále šíří, je představa, že tonoucího ve vodě uslyšíme a uvidíme, protože na sebe upozorní křičením či plácáním do hladiny. Je tomu ale právě naopak, obzvlášť u dětí. Pod hladinou mohou zmizet úplně náhle a bez sebemenší hlásky. Proto je tou nejdůležitější prevencí vaše pozornost, nepodceňujte ani mělké bazény a vodní plochy, kde dítě stačí nohama na dno.

Sebezáchrana ve vodě

Jednou ze základních technik sebezáchrany je takzvané „vznášení“ (floating), pro děti také nazývané „hvězdička“. Jak uvádí web bezpecnedetstvi.cz, tato technika je vhodná i pro děti, které ještě nejsou schopny samostatně plavat s koordinovaným dýcháním, ale i jako sebezáchrana při pádu do vody v oblečení. Základem je naučit postupně děti pravidelným kontaktem s vodou klidu, aby si tuto pozici zautomatizovaly a zvládly ji použít a odpočinout si, když jim dochází síly.

Podívejte se také na rozhovor s advokátkou Evou Ondřejovou. Popsala, jaké naschvály si dělají někteří rodiče při střídavé péči:

Sdílejte článek
Štítky koupání bezpečnost první pomoc prevence Marek Dvořák plavecký bazén

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 6. 10. 2024

Něco vám dnes možná zvedne mandle. Vpravo i vlevo se objevují vznětlivé reakce a silné názory. Zkuste se na to podívat s nadhledem. Budete se snažit získat od druhých mimořádnou pozornost, zejména pokud jde o vaše potřeby a emoce. Lidé budou podráždění, ale hádky situaci jen zhorší. Dejte všem trochu času a zjistíte, že se mnohé problémy vyřeší samy.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.