Zdraví a nemoci

19. července 2024 18:48

Ema Bártová

Sundejte si mokré plavky hned po koupání. Jinak vám hrozí kvasinková infekce

Pro některé ženy je léto nejen časem volna a dovolených, ale také dobou, kdy se potýkají s vaginální mykózou. Často kvůli tomu, že si nesundají mokré plavky. Neplatí přitom, že čím čistší bazén, tím lépe, potíže však mohou spustit i sinice a řasy při koupání v přírodě. Pravděpodobnost rozvoje mykózy zvyšuje i častější cestování, nevhodné oblečení nebo dokonce některé jídlo a pití.

Vaginální mykóza je poměrně časté trápení. Někdy v životě je ji zažilo osm žen z deseti, polovina žen opakovaně. V letních měsících se vyskytuje častěji než jindy, protože teplo a vlhko kvasinkám svědčí.

Čtěte také: Ani nové boty nemusí způsobit puchýře. Na bavlněné ponožky raději zapomeňte

Proto je dobré volit prodyšné bavlněné spodní prádlo a naopak se vyhnout upnutým džínům nebo těsným plavkám. Ty vadí dvojnásob, pokud si je po plavání nesundáme a nepřevlékneme se do sucha. Rizikové je ale i koupání samo o sobě.

Při koupání v bazénech a vířivkách hrozí riziko nedostatečně hygienicky upravené vody, což může vyvolat vznik vaginální infekce. Dále jsou to možné hypersenzitivní alergické reakce na chemikálie používané k úpravě vody. Za velmi rizikové považuji koupání v nádržích, z důvodu výskytu sinic," říká vysvětluje gynekoložka Petra Filová. Nejméně rizikové podle ní je plavání ve slané bazénové vodě a v moři.

Následné potíže spustí rozhození vaginální flóry, kvůli němuž se přemnoží kvasinky. Mezi typické příznaky vaginální kvasinkové infekce nebo přesněji vaginální kandidózy patří bělavý až nažloutlý tvarohovitý výtok z pochvy, svědění v pochvě, pálení a svědění na konci močové trubice, tupá bolest či tlak v podbřišku. A často také bolesti při sexu.

Chemicky upravená voda bazénů sliznicím ve vagíně vůbec nedělá dobře, stejně jako jim neprospívají mikroorganismy v přírodních nádržích. I původně nezávadná voda se navíc může stát zdrojem nákazy od ostatních lidí. Ženy náchylné ke kvasinkovým infekcím by si měly například návštěvu veřejných bazénů rozmyslet, případně chodit tam, kde je méně lidí.

Mýdlem ani gelem to nezachráníte

Bylo by bohužel naivní myslet si, že se riziko rozvoje kvasinkového trápení dá zahnat pomocí důkladné hygieny po plavání. Přehnané mytí intimních partií totiž spíše napomáhá vzniku infekce, protože se jím rovněž ničí zdravá flóra na sliznicích - každopádně je dobré se vyhnout parfémovaným mýdlům a gelům.

Po koupání je dobré dát si sprchu čistou vodou, usušit se a převléknout se do suchého oblečení.

Čtěte také: Méně je někdy více aneb Ženy pozor, přehnaná hygiena vám může i škodit!

K rozvoji nepříjemné letní vaginální infekce můžeme nechtíc přispět i tím, co jíme a pijeme - vliv složení jídelníčku na rozvoj mykóz doložila například tato studie.

Vadí například, když se trochu víc rozšoupneme se zmrzlinou či jinými sladkostmi nebo alkoholickými koktejly. "Nedoporučují se ani příliš slaná nebo kořeněná jídla," radí gynekolog Daniel Struppl. Má smysl vynechat nebo omezit houby, světlé pečivo, kynuté jídla, hotové salátové omáčky, smetanu, sýry, kečup, hořčici, ovocné šťávy, sójové produkty a majonézy.

Naopak jezte hodně zeleniny a ovoce, jako prevence funguje třeba lilek, paprika, hlávkový salát, petržel, pažitka, brokolice, ředkev, okurky, ananas, pomeranč, papája, meruňky, broskve, nektarinky a avokádo. Dobře vám může udělat také konzumace bílých jogurtů s laktobacily.

Hormonální antikoncepce kvasinkám svědčí

Některé ženy jsou k přemnožení kvasinek z neznámých příčin náchylnější, pravděpodobnost vzniku infekce zvyšuje také stres a oslabení imunity. Té podráží nohy už samotné cestování a také časté přechody z klimatizovaných míst do horka ven či ponocování spojené s letními večírky. Vyšší riziko mají také alergičky a ženy, které dlouhodobě užívají nějaké léky. "Mykózy se více objevují také u žen, které se léčí antibiotiky či užívají hormonální antikoncepci, častější jsou také u diabetiček," upozornil gynekolog Struppl.

Epidemiolog Roman Prymula o koupání ve znečištěné vodě:

Jak se léčí vaginální mykóza

Ženy, které mají s vaginální mykózou zkušenosti, ji často poznají samy, případně lze v lékárně koupit testy k domácímu použití, které odhalí infekci během deseti minut. Slabé a sotva začínající potíže lze často vyřešit přípravky z lékárny, které upraví pH pochvy.  Volně prodejné jsou i krémy a globule určené k léčbě silnější infekce.

Úporné potíže ale někdy ženy přivedou k lékaři. Vaginální mykóza se šíří i pohlavním stykem, přičemž muži často infekci přenášejí, aniž by jim způsobovala nějaké potíže. Pokud se žena rozhodne jít s mykózou k lékaři, měli by případné předepsané léky užívat oba partneři - při opakovaných infekcích má navíc smysl, aby se muž nechal rovněž vyšetřit.

Pomoci mohou i laktobacily

Jelikož se kvasinky množí kvůli rozhození přirozeného prostředí vaginálních sliznic osídleného mnoha bakteriemi včetně prospěšných laktobacilů, lze léčbu a prevenci zaměřit i tímto směrem. Speciální kmeny laktobacilů produkují mimo jiné peroxid vodíku, který chrání jak před rozmnožením nepřátelských bakterií, tak kvasinek - jejich efekt potvrzuje například tato studie.

Čtěte také: Léto láká k sexu v bazénu. Divoké hrátky se ale mohou proměnit v bolestivý zážitek

Existují ve formě vaginálních kapslí, lze je užívat preventivně, při lehkých infekcích nebo třeba, když musíte brát antibiotika.

Pokud se potýkáte s vaginální mykózou, má smysl nějaký čas prát prádlo  a ručníky na vyšší teplotu a případně vše ještě přežehlit.

Zdroje: Mayo Clinic, Medical News Today, Intermountain Health, klinika ISCARE


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 9. 2024

Berani, snažte se dnes navázat kontakt s někým, kdo vám chybí. I když to bude zpočátku bolet, budete se cítit mnohem lépe, jakmile se vám to podaří. Zvedněte telefon, napište vzkaz nebo pošlete e-mail. Dejte dotyčnému najevo, že vám chybí a záleží vám na něm. Vyjádřit se je často mnohem lepší než o svých pocitech lhát. Dotyčné osobě se po vás může stýskat stejně tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.