Životní styl

18. července 2024 06:00

Marie Makovská

Zdravé opalování? Podle dermatoložky neexistuje. Snědý vzhled podpoří krém i antioxidanty

ON TOPIC: Dermatoložka Gabriela Kičmerová – celý díl podcastu o opalování

Podle dermatologů není možné, abychom se opalovali zdravě. Můžeme to ale dělat alespoň bezpečně? A jak docílit snědého a zároveň mladistvého hydratovaného vzhledu pokožky? Na nejčastější otázky ohledně zdraví a pobytu na slunci odpověděla lékařka Gabriela Kičmerová v našem podcastu ON TOPIC.

MUDr. Gabriela Kičmerová

Už během studia byla přesvědčena, že kožní je obor pro ni, a své sledující na sociálních sítích se snaží vzdělávat. Gabriela Kičmerová je lékařkou v oboru všeobecné dermatovenerologie a estetické medicíny. Pracovala v nemocnici i na soukromých klinikách, své znalosti prohlubuje na českých i mezinárodních kongresech a školeních. Nyní pracuje v Galen Clinic, která navazuje na tradici rodinných lékařů.

„Zdravé opalování opravdu neexistuje, protože už teď víme, že UV záření je hlavní příčinou vzniku kožních nádorů. Nových případů maligního melanomu, což je ten nejhorší, kterého se bojíme, je v České republice zhruba 3000 ročně,“ varovala hned na úvod dermatoložka Gabriela Kičmerová. Bezpečně se ale podle ní opalovat můžeme, když se budeme správně mazat.

Opalovací krém s SPF i dobrá hydratace

„Používání SPF je základem zdravé pokožky, abychom se před UV zářením chránili, to je úplný základ,“ zopakovala v našem rozhovoru dermatoložka ještě několikrát, protože se při své praxi stále potkává s lidmi, kteří si z nějakého občasného spálení kůže nic nedělají. Těm, kteří patří do rizikových skupin nebo se zkrátka častěji potýkají s problémy kvůli slunečnímu záření, doporučuje klidně i opalovací krémy s SPF 100. Přestože SPF už obsahuje kdejaký přípravek včetně denních obličejových krémů a make-upů, Gabriela Kičmerová varuje před jejich nízkým faktorem, který může být třeba jen 15.

„Každé spálení si neseme do života. Kůže má obrovskou paměť a sčítá se to, takže pokud se spálíte každý rok a na některých místech třeba i do puchýřů, tak je pravděpodobnost, že budete mít rakovinu kůže, mnohem větší než u člověka, který se nikdy nespálil,“ vysvětlila a doporučila kůži také pravidelně hydratovat, například speciálními přípravky určenými po opalování nebo tělovými hydratačními krémy.

Snědí lidé se nemusí mazat? To je nesmysl

Ani takzvané ‚předopálení‘ a fakt, že si kůži na slunci nespálíme doruda, není tak úplně bezpečné. „Všichni se bojíme toho viditelného spálení, ale samotná chronická expozice sluníčku způsobuje kožní nádory. Takže i když si myslíme, že jsme zhnědli, a že už se nemusíme mazat, protože se přece nespálíme, tak je to nesmysl. Kožní nádor se může vyvinout, i když se dobře opalujeme,“ dodala dermatoložka.

Mohlo by vás také zajímat: Zdravé opalování neexistuje, říká Arenberger a varuje před rakovinou. Čím mazat spáleniny?

Efekt samoopalovacích krémů

Dá se říct, že touha po opáleném těle je lehce na ústupu, jak se šíří povědomí lidí o možných rizicích opalování a roste trend v používání přípravků s SPF. Přesto ale možná chcete být snědí, alespoň v létě. Dá se toho docílit bezpečně třeba pomocí samoopalovacích krémů? „Proti nim vyloženě nic nemám, je to vlastně asi jediná forma, jak můžeme dosáhnout opáleného vzhledu zdravě. Jen pozor na nějaké alergie, je důležité vybrat si správný samoopalovací krém, a je zde ještě riziko fleků…“ vysvětlila Gabriela Kičmerová.

Jaké zvolit doplňky stravy a má smysl brát kolagen?

Zdravý a bronzový vzhled pokožky je kromě celkové životosprávy možné podpořit i doplňky stravy. „Nejběžnější je betakaroten, který doporučuji například lidem, kteří trpí na sluneční alergii. Jde o antioxidant, chrání nás, aby nedocházelo k poškození DNA buněk a zároveň díky němu můžeme mít bronzovou pokožku, což je líbivé. Doporučuji ho začít užívat zhruba měsíc před tím, než sluníčko začne více svítit (třeba v dubnu), a používat ho po celé léto, a ještě třeba měsíc po, aby opálení vydrželo. Další látky, které můžeme užívat, jsou lykopeny, také vitamin E a astaxanthin.“

Přečtěte si také: Na co nezapomínat před dovolenou? Platný doklad, správně sbaleno, pojistka a DROZD

A jak je na tom kolagen, který je v poslední době tak hojně doporučovaný pro podporu mladistvého vzhledu pokožky? „Kolagen nepoužívám,“ má jasno dermatoložka Kičmerová. „Nevím, jestli do tohoto tématu úplně zabrušovat, ale za mě je to marketing. Kolagen se nedostane do pokožky. Vy ho sníte a při trávení se rozdělí na aminokyseliny, které jdou tam, kde je tělo potřebuje,“ vysvětlila s tím, že aminokyseliny mnohem častěji využijí naše klouby a pohybový aparát než pleť.

Proč by dermatoložka Gabriela Kičmerová nejraději zakázala solária? A co je příčinou pigmentových skvrn a jak se jich účinně zbavit? Pusťte si celý díl podcastu ON TOPIC. Najdete ho v úvodu článku, ale i v podcastových aplikacích a na YouTube.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 9. 2024

Berani, snažte se dnes navázat kontakt s někým, kdo vám chybí. I když to bude zpočátku bolet, budete se cítit mnohem lépe, jakmile se vám to podaří. Zvedněte telefon, napište vzkaz nebo pošlete e-mail. Dejte dotyčnému najevo, že vám chybí a záleží vám na něm. Vyjádřit se je často mnohem lepší než o svých pocitech lhát. Dotyčné osobě se po vás může stýskat stejně tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.